Ascultă Radio Antena Satelor Live

Salata verde, o legumă periculoasă pentru sănătate?!? Iată ce spun ultimele studii!

Salata verde este o legumă pe care o consumăm frecvent, mai ales în această perioadă şi pe care nutritioniştii ne recomandă să o includem în meniul zilnic pentru beneficiile pe care aceasta le aduce sănătăţii.

28 Mai 2017, 08:49

Considerată una dintre cele mai sănătoase legume, cu contribuţii importante în detoxifierea organismului, salata verde a câştigat notorietate în ultimii ani, fiind apreciată şi consumată cu încredere pentru proprietăţile sale nutritive.
Însă, o descoperire recentă desfiinţează realitatea conform căreia salata verde s-ar număra printre cele mai sănătoase alimente.

Salata verde - un pericol pentru sănătate?

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon, care au studiat impactul condiţiilor de mediu asupra alimentelor, au plasat salata verde printre cele mai periculoase legume pentru sănătate. Rezultatele studiului arată că salata este printre cele mai dăunătoare dintre toate alimentele, fiind de trei ori mai poluantă pentru oganism din cauza emisiilor de gaze cu efecte de seră. "Sunt numeroase legume care au nevoie de mai multe resurse per calorie decât ne-am imagina. Salata verde, vinetele, țelina și castraveții sunt personajele negative în acest studiu, comparativ cu porcul sau carnea de pui", a declarat Paul Fischbeck, profesor la CMU în domeniul ştiinţelor sociale şi al deciziilor și coautor al acestui studiu.

Pe de altă parte, o altă stare de fapt vine să întărească concluziile acestui studiu. Din cauza exploatării excesive a resurselor solului, acesta a ajuns să fie "epuizat" din punct de vedere al fertilităţii. Si, cum marii producători îşi doresc un randament ridicat, acesta se obține numai în cazul în care cultura și terenurile sunt tratate cu pesticide și îngrășăminte. Astfel, legumele şi fructele despre care credeam că sunt sursă de sănătate devin sursă de otrăvire a organismului, dacă sunt expuse gazelor cu efect de seră sau dacă sunt tratate excesiv cu substanţe toxice. Iar printre cele mai afectate de aceste intervenţii dăunătoare ale omului sunt verdețurile precum salata verde sau spanacul, pentru că frunzele acestora rețin foarte multe pesticide.

Dincolo de aceste avertismente, nu trebuie însă să ignorăm faptul că natura a dotat salata verde cu o serie de proprietăţ de pe urma cărora sănătatea noastră are de beneficiat din plin. Salata verde adevărată, crescută în condiţii naturale şi ferită de efectele gazelor de seră şi ale persticidelor, ne va oferi antioxidanți puternici anticancerigeni, ne va întări sistemul imunitar şi va avea și un puternic efect de stimulare a detoxifierii naturale a organismului. În plus, această legumă are multe beneficii pentru persoanele care doresc să slăbească – este redusă în numărul de calorii, cantitatea de apă pe care o conţine oferă senzaţia de saţietate şi conţine fibre care vor ajuta digestia.

În concluzie, studiul care relevă pericolele consumului de salată verde nu este doar o găselniţă, ci este o realitate de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem salata verde. Beneficiile acesteia sunt incontestabile, iar consumul de salată verde trebuie încurajat. Însă, tot ceea ce trebuie să faceţi este să fiţi atenţi atunci când cumparaţi salata de la supermarket...o salată mare, care va arăta foarte bine are mari şanse să fi fost victima efectelor gazelor de seră şi a pesticidelor şi poate fi periculoasă pentru sănătate. În schimb, dacă alegeţi să cumpăraţi o salată direct de la producătorii din piaţă, care poate nu excelează la capitotul aspect cu cele din supermarket, dar vă oferă garanţia unui produs sănătos, vă veţi putea bucura fără riscuri de beneficiile acesteia.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană