Salata verde, o legumă periculoasă pentru sănătate?!? Iată ce spun ultimele studii!
Salata verde este o legumă pe care o consumăm frecvent, mai ales în această perioadă şi pe care nutritioniştii ne recomandă să o includem în meniul zilnic pentru beneficiile pe care aceasta le aduce sănătăţii.
28 Mai 2017, 08:49
Considerată una dintre cele mai sănătoase legume, cu contribuţii importante în detoxifierea organismului, salata verde a câştigat notorietate în ultimii ani, fiind apreciată şi consumată cu încredere pentru proprietăţile sale nutritive.
Însă, o descoperire recentă desfiinţează realitatea conform căreia salata verde s-ar număra printre cele mai sănătoase alimente.
Salata verde - un pericol pentru sănătate?
Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon, care au studiat impactul condiţiilor de mediu asupra alimentelor, au plasat salata verde printre cele mai periculoase legume pentru sănătate. Rezultatele studiului arată că salata este printre cele mai dăunătoare dintre toate alimentele, fiind de trei ori mai poluantă pentru oganism din cauza emisiilor de gaze cu efecte de seră. "Sunt numeroase legume care au nevoie de mai multe resurse per calorie decât ne-am imagina. Salata verde, vinetele, țelina și castraveții sunt personajele negative în acest studiu, comparativ cu porcul sau carnea de pui", a declarat Paul Fischbeck, profesor la CMU în domeniul ştiinţelor sociale şi al deciziilor și coautor al acestui studiu.
Pe de altă parte, o altă stare de fapt vine să întărească concluziile acestui studiu. Din cauza exploatării excesive a resurselor solului, acesta a ajuns să fie "epuizat" din punct de vedere al fertilităţii. Si, cum marii producători îşi doresc un randament ridicat, acesta se obține numai în cazul în care cultura și terenurile sunt tratate cu pesticide și îngrășăminte. Astfel, legumele şi fructele despre care credeam că sunt sursă de sănătate devin sursă de otrăvire a organismului, dacă sunt expuse gazelor cu efect de seră sau dacă sunt tratate excesiv cu substanţe toxice. Iar printre cele mai afectate de aceste intervenţii dăunătoare ale omului sunt verdețurile precum salata verde sau spanacul, pentru că frunzele acestora rețin foarte multe pesticide.
Dincolo de aceste avertismente, nu trebuie însă să ignorăm faptul că natura a dotat salata verde cu o serie de proprietăţ de pe urma cărora sănătatea noastră are de beneficiat din plin. Salata verde adevărată, crescută în condiţii naturale şi ferită de efectele gazelor de seră şi ale persticidelor, ne va oferi antioxidanți puternici anticancerigeni, ne va întări sistemul imunitar şi va avea și un puternic efect de stimulare a detoxifierii naturale a organismului. În plus, această legumă are multe beneficii pentru persoanele care doresc să slăbească – este redusă în numărul de calorii, cantitatea de apă pe care o conţine oferă senzaţia de saţietate şi conţine fibre care vor ajuta digestia.
În concluzie, studiul care relevă pericolele consumului de salată verde nu este doar o găselniţă, ci este o realitate de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem salata verde. Beneficiile acesteia sunt incontestabile, iar consumul de salată verde trebuie încurajat. Însă, tot ceea ce trebuie să faceţi este să fiţi atenţi atunci când cumparaţi salata de la supermarket...o salată mare, care va arăta foarte bine are mari şanse să fi fost victima efectelor gazelor de seră şi a pesticidelor şi poate fi periculoasă pentru sănătate. În schimb, dacă alegeţi să cumpăraţi o salată direct de la producătorii din piaţă, care poate nu excelează la capitotul aspect cu cele din supermarket, dar vă oferă garanţia unui produs sănătos, vă veţi putea bucura fără riscuri de beneficiile acesteia.