Mămăliga și efectele sale nebănuite. Acestea sunt cele 10 beneficii ale acesteia
Mămăliga, simbol al bucătăriei tradiționale românești reprezintă cea mai sănătoasă alternativă pentru pâine. Porumbul, ingredientul de bază al mămăligii, pâinea de zi cu zi a strămoșilor noștri, este bogat în acizi graşi nesaturaţi, vitamina A, B, C şi E, săruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu) şi fibre.
23 Noiembrie 2016, 17:53
Pe lângă acestea, s-a descoperit recent prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului.
Considerată cândva mâncarea țăranilor sau "pâinea săracilor", mămăliga aduce beneficii incontestabile sănătății, fiind în prezent din ce în ce mai apreciată. Datorită proprietăților sale nutritive, mămăliga contribuie la o alimentație echilibrată, ajutând la detoxifierea organismului și la curățarea intestinelor.
Beneficiile incredibile ale consumului de mămăligă:
1. Creşte durata de viaţă
Deși pare greu de crezut, consumul de mămăligă crește longevitatea. Medicii endocrinologi susțin că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene. În plus, mămăliga reglează concentraţia de glucoză în sînge și reduce cantitatea de colesterol din sînge, scăzând riscul de ateroscleroză şi diabet.
2. Dezvoltă musculatura
Substanțele derivate ale acidului palmitic şi arahidonic, prezente în mălai au un rol important în dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalităţii de acţiune a hormonilor tiroidieni.
3. Ajută în procesul de slăbire
Mămăliga moale conține de patru ori mai puține calorii decât pâinea și conferă o senzaţie de saţietate extrem de rapidă. Studiile de specialitate au arătat că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sînt reduse considerabil.
4. Este eficiența în răceli
În trecut, bătrânii preparau diverse leacuri pentru răceală pe bază de mămăligă. Pentru durerile în gât se consumă mămăligă pripită, amestecată cu câteva linguri de ulei de măsline. De asemenea, cataplasmele cu mămăligă caldă sunt foarte eficiente în caz de bronșită, viroze sau pneumonii.
5. Detoxifiază ficatul
Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice.
6. Potejează stomacul
Gastrita hiperacidă şi ulcerul sînt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pîine, mălaiul avînd, pe lîngă efectul de reducere a acidităţii şi o acţiune uşor calmantă, sedativă.
7. Ameliorează și tratează afecțiunile fierei
Consumul de mămăligă măreşte secreţia de bilă şi facilitează evacuarea sa, având şi efecte antiinflamatoare biliare. Este de ajutor în afecţiuni ca dischinezie biliară, dispepsie, colecistită.
8. Luptă împotriva stresului
Vitaminele din grupa B, mai ales vitamina B1 conținute de mămăligă acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și ajută la procesul de reînnoire al celulelor.
9. Tratează urciorul
Mămăliga caldă așezată pe pleoape este un remediu extrem de eficient împotriva urciorului.
10. Ajută la menținerea capacităților cognitive
Consumul de mămăligă încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10%, datorită conținutului mare de tiamine.