8 beneficii surprinzătoare ale scorțișoarei. Te salvează de atac de cord și luptă cu kilogramele și bătrânețea
Acest condiment cu aroma fină și pătrunzătoare, care ne încântă simțurile și care dau aromă prăjiturilor, provine din ramuri de copac sălbatic, originare din Caraibe, America de Sud și Asia de Sud-Est.
13 Octombrie 2015, 06:20
Când îi simțim mireasma, gândul ne duce la sărbători petrecute cu cei dragi, prăjituri și ceai fierbinte. Scorțișoara, căci despre ea este vorba, are o multitudine de utilizări și beneficii, atât în bucătărie, cât și în medicina tradițională, având un rol important în menținerea sănătății noastre. Este unul din alimentele cele mai bogate în antioxidanți, reușind să ne mențină tinerețea și să combată stresul.
Iată cum putem folosi scorțișoara în beneficiul sănătății noastre:
1. Este eficientă în tratarea diabetului
Recent s-a descoperit că scorțișoara conţine elemente susceptibile de a lupta împotriva diabetului de tip 2. Ea echilibrează glicemia, stimulând insulina şi joaca un rol important în prevenirea diabetului. Un consum de aproximativ 6 grame de scorțișoară pe zi “reduce glucoza serică, trigliceridele, colesterolul LDL (colesterolul rău) și colesterolul total în cazul persoanelor care suferă de diabet de tipul 2″, potrivit autorilor studiului.
2. Stimulează memoria
Scorțișoara măcinată sau sub formă de baton stimulează activitatea cerebrala și acționează ca un tonic. Ajută la îndepărtarea tensiunii nervoase și are efecte benefice asupra memoriei.
3. Reduce atacurile de cord.
Datorită proprietăților sale anticuagulante, scorțișoara previne formarea cheagurilor de sânge.
4. Luptă împotriva microbilor și a infecțiilor
Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează funcţionarea sistemului imunitar. Acest condiment ajută cu succes la înlăturarea frisoanelor, iar combinată cu miere de albine, scorțișoara e un aliat prețios în lupta cu răceala și gripa.
Uleiul esențial de scorțișoară are efect garantat asupra microbilor, fiind eficient chiar şi asupra celor rezistenți la antibiotice. Este perfect pentru tratarea răcelilor, guturaiului şi gripei. O picătură de ulei de scorțișoară, de trei ori pe zi, în puţină miere de albine, are efect rapid.
5. Previne boala Alzheimer
Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit că scorțișoara ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Un extract găsit în scorțișoară conține proprietăți care pot inhiba dezvoltarea bolii.
6. Este o armă împotriva îmbătrânirii și a stresului
Scorțișoara se clasează printre alimentele ce conţin cei mai multi oxidanţi, ceea ce face ca acesta să ajute în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi să redea strălucirea pielii obosite. Există suplimente alimentare sub formă de capsule cu scorţişoară care sunt foarte uşor de folosit.
7. Ajută digestia
Indigestia, greața, voma sau diareea se pot trata eficient cu ajutorul scorțișoarei. Datorită proprietăților sale carminative, scorțișoara ajută la îndepărtarea gazelor stomacale și intestinale.
8. Scorţişoara luptă cu kilogramele în plus
Scorțițoara produce un efect de „scădere a apetitului”, în principal atunci când simţim nevoia de ceva dulce. Numeroşi nutriţionişti recomandă folosirea unei mici cutii conţinând scorţişoară, vanilie, coajă de portocală, cafea, pe care este suficient să o miroşi pentru a îndepărta nevoie de a ronţăi. Puteţi adăuga şi o picătură de ulei de scorţişoară şi o picătură de ulei de portocală sau mandarină. Puţină pudră de scorţişoară adăugată la ceai va diminua, de asemenea, pofta de mâncare.