-

Binefacerile uleiului de cocos

Beneficiile uleiului de cocos au fost cunoscute încă de mult timp în Asia, acolo unde era şi încă mai este folosit frecvent, atât în bucătărie, cât şi în ritualurile de înfrumuseţare.

Uleiul de cocos este foarte uşor de asimilat şi de metabolizat de către organism, oferind foarte multă energie. În Asia, în zonele în care se consumă foarte des ulei de cocos, oamenii nu au probleme cu greutatea, ceea ce înseamnă că acest ulei nu determină creşterea în greutate, ci susţine sănătatea. În plus, studii recente ale nutriţioniştilor situează uleiul de cocos printre alimentele care contribuie la diminuarea poftei de mâncare.

Uleiul de cocos, spre deosebire de alte uleiuri, are rolul de a scădea nivelul colesterolului şi al trigliceridelor. Având proprietăţi antibacteriene, antivirale, antifungice, uleiul de cocos creşte imunitatea organismului. Acest ulei are şi capacitatea de a regla activitatea glandei tiroide, dar are şi o acţiune benefică în susţinerea funcţionării optime a creierului. Acidul lauric prezent în compoziţia uleiului de cocos ajută la tratarea ulcerului, această substanţă eliminând bacteria Helicobacter Pylori, responsabilă de această afecţiune.

Datorită proprietăţilor antimicrobiene, uleiul de cocos ajută în lupta contra indigestiilor cauzate de paraziţi sau ciuperci, fiind de mare ajutor şi în prevenirea infecţiei cu Candida. Ajută organismul să asimileze mai uşor şi mai bine vitaminele, mineralele şi aminoacizii, având şi efecte excelente asupra sănătăţii pielii. Prin menţinerea unui nivel optim de antioxidanţi în organism, uleiul de cocos are efecte de stimulare a regenerării celulare, ajutând organismul să îşi păstreze tinereţea mai mult timp. Grăbeşte vindecarea rănilor şi este eficient şi în atenuarea cicatricilor.

Cu ajutorul uleiului de cocos, pielea uscată a mâinilor capătă imediat un aspect sănătos, frumos şi catifelat. Are rezultate excelente şi în cazul combaterii petelor inestetice de pe faţă, cauzate fie de expunerea inadecvată la soare, fie de înaintarea în vârstă. În cazul tenului obosit, masajul cu ulei de cocos face adevărate minuni, conferind tenului un aspect sănătos, proaspăt şi înviorat.

De foarte mult timp, uleiul de cocos este un ingredient esenţial în şampoane, ajutând atât la stimularea creşterii sănătoase a părului, la combaterea căderii acestuia sau la înlăturarea mătreţii. Pentru părul deteriorat se poate aplica uleiul de cocos atât la rădăcină, masând uşor scalpul, cât şi pe lungimea firelor, lăsând să acţioneze timp de o oră, după care se clăteşte cu apă călduţă din abundenţă. În acest fel, uleiul pătrunde în structura firului de păr, reparând daunele şi îi furnizează substanţele de care are nevoie pentru a redeveni sănătos.