Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cătina sau „leacul-minune”. Combate ridurile și vindecă 100 de boli

Despre catina se spune ca este leacul minune in 100 de maladii. Primele informatii privind utilizarea terapeutica a catinei apar in tratatul clasic de medicina tibetana "Rgyus Bzi", din secolul al VIII-lea d.Hr., care recomanda utilizarea acestor fructe in alimentatia serpasilor, in ascensiuni, datorita proprietatilor nutritive.

19 Mai 2015, 05:30

Catina este una dintre cele mai bune surse naturale de polivitamine. Fructele, frunzele, coaja si semintele de catina sunt utilizate la scara larga in scopuri terapeutice, fiind bogate in vitamine (A, E, C, B1, B2, K, P), carotenoizi, flavonoizi, microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier).

Cum și la ce poate fi fosită?

1. Uz extern
Capacitatea catinei de a stimula regenerarea pielii s-a dovedit utila in tratamentul arsurilor, ranilor cu vindecare lenta si ulceratiilor, datorita continutului bogat in componentele nutritive, esentiale pentru sanatatea pielii si incetinirea procesului de imbatranire. Uleiul de catina actioneaza pentru vindecarea unor boli ale pielii: eriteme, uscaciune, mancarimi, dureri, eczeme, psoriazisul.

2. Uz intern
Uleiul de catina este indicat in tratarea celor mai diferite afectiuni – de la bolile digestive la intarirea sistemului imunitar, in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, urticariei si starilor alergice, in afectiunile euroendocrine, reumatismale, afectiunile hepatice, impotriva alcoolismului, anemiei, asteniei. Proprietatile antibacteriene il recomanda impotriva infectiilor gastrointestinale. De asemenea, curele interne cu ulei de catina sunt o modalitate de combatere a stresului. Studiile din ultimii ani au aratat ca acest ulei poate fi folosit si in tratarea hipertensiunii arteriale, bolilor coronariene, oftalmologice, gingivitelor si afectiunilor oncologice, actiunea sa antiinflamatoare fiind evidentiata prin cercetari clinice. Uleiul este bogat in carotenoizi si vitamine liposolubile, in special vitamina E. In ultimele cercetari se mentioneaza efectul pozitiv al acestor compusi cu rol antioxidant in tratamentul bolii Parkinson. Este de mentionat rolul carotenoizilor in intarirea sistemului imunitar, prin rolul lor de distrugatori nu numai ai radicalilor liberi, ci si ai substantelor toxice din mediu.


3. Combate ridurile
Uleiul de catina contine acizi grasi nesaturati esentiali, cu rol important in producerea de prostaglandine (substante derivate din acizii grasi). Aceste substante protejeaza celulele de radicali liberi si toxine, iar lipsa lor provoaca imbatranirea prematura a pielii. Preparatele cosmetice in componenta carora intra catina previn aparitia ridurilor, avand actiune nutritiva, revitalizanta si regeneratoare.

4. Acționează împotriva stresului
Este bine ca uleiul de catina sa fie asociat cu spirulina, pentru combaterea stresului, pentru prevenirea hepatitei sau cancerului. Pe parcursul tratamentului cu ulei de catina, analizele medicale sunt recomandate lunar. Medicul va stabili marirea sau reducerea dozei, in functie de rezultatele investigatiilor. Ca mijloc profilactic, la persoanele adulte se administreaza cate 20 de picaturi de ulei de trei ori pe zi, timp de o luna, in cure de doua-trei ori pe an.

5. Un antioxidant eficient
O componenta importanta a uleiului de catina este licopenul (pigmentul natural care da culoarea fructelor), care are proprietati antioxidante, de scadere a colesterolului, antitumorale. Licopenul este indicat in prevenirea si tratarea cancerului mamar, uretral, cervical si de prostata. In fructele de catina se gaseste de asemenea quercitina, o substanta antioxidanta, analgezica, antiastmatica, antibacteriana, care da rezultate bune in cazul cataractei, gastritelor, faringitelor, psoriazisului, obezitatii. In toate aceste cazuri sunt indicate fructe uscate de catina (la umbra, pe hartie alba), macinate, in doze de 5-10 grame pe zi.
Datorita proprietatilor antioxidante ale betacarotenului (provitamina A), catina este utila in tratarea bolilor cronice pulmonare, radiculitelor, psoriazisului, acneei, in prevenirea cancerului. Betacarotenul creste rezistenta organismului si are un rol deosebit in tratarea tulburarilor de vedere, a infectiilor respiratorii, in tratarea depigmentarii sau pigmentarii pielii cauzate de boli de ficat sau batranete, in cresterea rezistentei sistemului osos, in hipertiroidism.

La ce mai folosește cătina?
Uleiul de catina imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului. Studiile au aratat ca serotonina prezenta in scoarta catinei are proprietati analgezice, anticonvulsive, fiind recomandata in tratamentul bolii Alzheimer, afectiunilor cardiovasculare, gastritelor.
S-a descoperit ca in fructele de catina exista niste membrane unidirectionale care au rolul de a pastra vitaminele. In timpul fierberii, aceste membrane se distrug. Asa se explica de ce sucurile, gemurile din catina nu sunt atat de bogate in vitamine si de ce este mai profitabil pentru organism sa mancam fructele crude. Preparatele din catina sunt frecvent utilizate pentru tratamentul bolilor de piele sau ale tubului digestiv.

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac