3 activităţi care îţi dezvoltă creierul
Studiile susţin că, oamenii caută mereu elemente de noutate, care să le extindă orizonturile pentru a-şi dezvolta creierul şi pentru a-şi menţine la standarde înalte capacitatea cognitivă.
05 Februarie 2017, 14:24
Pe de altă parte s-a demonstat că noutatea creşte producţia de dopamină, lucru care nu numai că duce la o dezvoltare a motivaţiei, dar stimulează şi neurogeneză (formarea de noi neuroni) pregătind creierul pentru învăţare.
Asa că, în cazul în care credeaţi că nu puteţi interveni în dezvoltarea la propriu a creierului şi a capacităţilor sale, trebuie să stiţi că tot ce trebuie să faceţi este să vă doriţi să aflaţi informaţii noi şi să experimentaţi lucruri noi, care să vă lărgească orizonturile.
Iată care sunt acestea:
1. Yoga
Practica yoga combină respiraţia, postura corpului şi meditaţia, un trio care nu numai că protejează integritatea creierului, dar măreşte şi grosimea straturilor cortexului cerebral. Scanările pe creier au arătat că yoga poate schimba chimia creierului într-un mod pozitiv. Aceasta contribuie la niveluri mai bune de materie cenuşie în zonele creierului implicate în modularea durerii.
Cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Sănătate au descoperit că este importantă şi frecvenţa cu care este practicată yoga. Cu cât practica a durat mai mulţi ani, cu atât au fost observate mai multe modificări pozitive în emisfera stângă şi cortexul orbito frontal de stânga, care sunt responsabile cu percepţia, controlul mişcării, conştiinţa de sine, comportamentul social şi experienţa cognitivă.
2. Jonglarea
Studiile au arătat că jonglarea măreşte coordonarea dintre mână şi ochi, însă ceea ce se întâmplă în creier în timpul jongleriilor este de-a dreptul uluitor. Jongleriile măresc volumul materiei cenuşii, acea parte a creierului care conţine corpul celulelor nervoase, dar nu numai atât. Acestea măresc conexiunile celulare şi dezvoltă materia albă a creierului.
3. Meditarea
Meditarea schimbă structura creierului într-un sens pozitiv, reducând stresul cu ajutorul practicării conştientizării prezentului. Practicarea meditaţiei timp de doar opt săptămâni aduce schimbări la nivelul creierului, printre care mărirea densităţii materiei cerebrale în centrul memoriei, care contribuie la învăţare, reglarea emoţiilor, empatia şi simţul sinelui.