30 de BOLI pe care le poți TRATA dacă mănânci PĂTRUNJEL
Deseori, pătrunjelul este subapreciat, deşi are importante calităţi nutritive şi paleative, fiind unul dintre cele şapte condimente care luptă împotriva multor boli, alături de ghimbir, oregano, scorţişoară, şofran, salvie şi ardei roşu iute.
03 August 2015, 03:32
Conţinutul bogat în glucide, proteine, vitamine (mai ales vitamina C ), minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide, flavonoizi, fac din pătrunjel un aliment întăritor pentru imunitate, detoxifiant şi regenerator.
În scop fitoterapeutic se utilizează rădăcina, fruzele şi fructele (seminţele).
Pătrunjelul are multiple calitaţi şi contribuie la vindecarea diverselor boli:
- Anemie - previne anemia ca urmare a conţinutului bogat în fier, dar si a vitaminei C (care ajuta la absorbţia fierului);
- Antioxidant - creşte capacitatea antioxidantă a sângelui;
- Antibacterian (distruge bacteriile);
- Ameliorează respiraţia urât mirositoare;
- Contribuie la tratarea alopeciei - cei care şi-au frecat pielea capului cu pătrunjel au constatat că aceasta metoda funcţionează mult mai bine, comparativ cu alte tratamente;
- Purifică sângele;
- Întinereşte vasele de sânge - patrunjelul menţine elasticitatea vaselor de sânge şi ajută la vindecarea vânătailor;
- Digestie - planta îmbunătăţeşte digestia proteinelor şi a grăsimilor şi favorizează absorbţia intestinală, stimulând funcţia ficatului. Datorită conţinutului ridicat de enzime, pătrunjelul faciliteaza eliminarea scaunului şi optimizeaza activitatea digestivă;
- Antidiareic;
- Hipocolesterolemiant - scade nivelul colesterolului din sânge;
- Diuretic;
- Tratament pentru surditate şi infecţii ale urechii;
- Edem - actionează ca diuretic şi tonic al vaselor de sânge;
- Inlatură oboseala;
- Dizolva calculii biliari;
- Îmbunătăţeşte funcţia ficatului, splinei, rinichilor şi a glandelor suprarenale;
- Guta;
- Suport hormonal - la femei, pătrunjelul stimulează producţia de estrogen, şi restabileşte circulaţia sangvină normală la nivelul uterului. Menstruaţia întârziată, sindromul premenstrual (dureri mensturale) şi menopauza ( piele uscată, iritabilitate, caderea parului) pot fi ameliorate prin consumul acestei plante. Pătrunjelul reglează ciclurile menstruale datorita apiolului, care este o componentă a estrogenului, hormon feminin. Echilibrul hormonal al organismului se realizează prin intermediul acizilor graşi volatili pe care îi conţine pătrunjelul;
- Întărirea sistemului imunitar - nivelul ridicat de vitamina C, betacaroten, B12, clorofilă şi acizi graşi esenţiali cresc imunitatea. Pătrunjelul consolidează imunitatea prin complexul de multivitamine şi minerale pe care îl furnizează organismului;
- Inhiba formarea tumorilor, în mod special a celor existente la nivelul plămânilor;
- Înţepături de insecte - umflaturile ai mâncarimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu patrunjel;
- Icter;
- Boli renale şi ale aparatului urinar - cu excepţia inflamaţiilor severe, pătrunjelul este eficient în tratarea multora dintre bolile renale şi ale aparatului urinar. Acesta îmbunătăţeşte activitatea rinichilor şi elimina toxinele din sânge şi din ţesuturile rinichilor, previne resorbirea sarii în ţesuturile organismului, amelioreaza urinarea dureroasă, edemul, oboseala;
- Congestia hepatică - pătrunjelul stimulează circulaţia fluxului de sânge la nivelul ficatului, reduce congestia hepatică, elimină toxinele şi întinereşte organismul;
- Vedere nocturna (caracteristică în cazul deficitului de vitamina A);
- Ameliorează durerile reumatice;
- Afecţiuni ale splinei - pătrunjelul poate trata diverse afecţiuni ale splinei, dar şi malabsorbţia;
- Întărirea dinţilor - scorbutul (cauzat de un nivel scăzut de vitamina C ) provoacă slăbirea dinţilor, înmuierea şi sângerarea gingiilor. Încă din Evul Mediu, pătrujelul a fost folosit pentru diverse afecţiuni ale dinţilor, inclusiv pentru întărirea lor şi a gingiilor;
- Slăbit - prin calitaţile sale diuretice, pătrunjelul ajută la scăderea numărului de kilograme.
Frunza verde de pătrunjel tocată mărunt se poate adăuga la orice mâncare gătită, la sfârşit, după ce prepararea termică s-a încheiat sau poate fi folosită la prepararea salatelor.
Având în vedere faptul ca, pentru a obţine efecte semnificative, şi cantităţile de pătrunjel consumate trebuie să fie semnificative, am putea să ne luăm obiceiul de a consuma pătrunjel tocat mărunt între mese, pe parcursul zilei.
O singură contraindicaţie, totuşi, există: pătrunjelul nu este recomandat mamelor care alăptează, deoarece poate reduce lactaţia.
De asemenea, este un ingredient natural care nu trebuie să lipsească din trusa de îngrijire a pielii. Din sucul de pătrunjel se poate face o mască care se aplică pe faţă şi care are rolul de a regenera, de a împrospăta şi de a conferi strălucire tenului.
Această mască poate ajuta totodata la eliminarea pistruilor şi a petelor cauzate de înaintarea în vârstă.