Ascultă Radio Antena Satelor Live

Nalba - floarea cu atribute de medicament

Catifelată, zveltă și grațioasă, cu flori pictate în pasteluri, nalba înnobilează locul în care crește, fie că este vorba despre grădini sau maidane.

23 Iulie 2018, 19:02

Adesea ne atrage privirea prin frumusețea și culoarea florilor ei, însă ar trebui să ne atragă toate atenția, deoarece aceste plante au o concentraţie atât de mare de principii active, încât au puterea de a substitui medicamentele atunci când vine vorba despre vindecare.

Din punct de vedere medicinal au importanţã frunzele, florile şi rãdãcina. Atât frunzele, cât şi florile se aşază în straturi subţiri şi se usucă la întuneric, pentru a nu li se distruge pigmenţii antocianici. Odată uscate, frunzele şi florile se folosesc la prepararea de infuzii, decocturi şi pulberi cu puteri tămăduitoare.

Rădăcinile nu se spală, se curăţă mecanic, prin frecare cu o perie, deoarece principiile active conţinute în plantă sunt foarte solubile în apă şi, dacă spălăm rădăcinile, aceste medicamente naturale se pierd.

Toate organele nalbei sunt bogate în mucilagii, substanțe grase, pectină, tanin, substanțe rezinoase și flavonoide, uleiuri volatile și derivați feolici. De asemenea au în compoziție cantități impresionante de săruri minerale. Aceste substanțe conferă nalbelor proprietăți curative deosebite. Acționează ca agent antiinflamator, decongestionant și expectorant. Nalba are și proprietăți imunostimulatoare și calmante asupra călilor respiratorii.

Preparatele pe bază de nalbă tratează afecțiunile stomacului (enterocolite, gastrite, duodenite, ulcer, stomatite) și afecțiunile respiratorii (bronşite, laringite), ajută la vindecarea infecțiilor urinare și elimină hemoroizii.

În curele terapeutice frunzele și florile de nalbă pot fi utilizate sub formă de infuzie, cataplasmă, decoct sau macerat la rece.

Infuzia de nalbă

Infuzia de frunze și flori de nalbă este cel mai utilizat preparat terapeutic și cel mai ușor de preparat. Este eficientă pentru tratarea bronșitei, laringitei și a altor afecțiuni respiratorii. Ceaiul de nalbă se prepară astfel: peste 250 ml de apă clocotită se adaugă 2 linguri de frunze și flori mărunțite. Preparatul se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se consumă când ajunge la temperatura camerei.
Infuzia concentrată, obținută din 4 linguri de iarbă mărunțită, poate fi utilizată pentru gargară, în tratarea abcesului și a amigdalitei.

Macerat la rece
Este cel mai valoros medicament care poate fi preparat din frunze şi flori de nalbă, pentru că principiile active ale plantei catifelate se dizolvă foarte uşor în apă. Adevărat elixir pentru bolile faringelui şi laringelui, ameliorează răguşeala, datorită substanţelor emoliente, şi este un autentic adjuvant în tratamentul celor care suferă de tuse, bronşite, infecţii renale, tulburări gastro-intestinale sau enterită (infecţie a intestinului subţire cauzată de intoxicaţii sau alergii). Acest medicament natural se prepară simplu, fără efort. Iată de ce avem nevoie: Ingrediente: 15 g (o lingură) rădăcină de Nalbă mărunţită şi 250 ml (o cană) de apă rece. Mod de preparare şi administrare: Apa se toarnă peste plante şi amestecul se lasă acoperit, vreme de 12 ore, eventual de dimineaţa până seara. După această perioadă, se strecoară şi se adaugă 5 g (un vârf de cuţit) de bicarbonat alimentar, pentru a preveni iritaţiile gastrice. Maceratul se păstrează în frigider. Indicat este să se consume fracţionat, câte două sau trei linguri, înainte de fiecare masă. Se recomandă la tuse, bronşite, infecţii renale, tulburări gastro-intestinale, enterită.

Mod de preparare şi administrare: Peste 10 g (două linguriţe) de frunze tocate mărunt, se toarnă 250 ml (o cană) de apă clocotită. Amestecul este lăsat la infuzat 30 minute, după care se strecoară şi poate fi băut. Sunt recomandate 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă, vreme de 3 săptămâni. După o pauză de şapte zile, tratamentul poate fi reluat. Preparat corect, ceaiul se dovedeşte a fi un adevărat elixir pentru cei care suferă de cistită, constipaţie, spasme sau crampe abdominale.

Decoct de nalbă

Ingrediente: 20 g (o lingură cu vârf) flori şi frunze de nalbă mărunţite, 250 ml apă clocotită (o cană). Mod de preparare şi dozaj: Plantele sunt aşezate într-un vas emailat, apoi se adaugă apa. Se fierb timp de 15 minute, completându-se treptat lichidul care se evaporă. Licoarea este consumată călduţă, într-o doză de 3 ceşti (o ceaşcă de cafea are 50 ml) pe zi. Se recomandă ca decoctul să fie băut pe stomacul gol, înainte de fiecare masă. Efecte terapeutice: Concentratul este indicat mai ales celor care suferă de bronşită, blocaj renal, afecţiuni ale vezicii urinare sau digestie dificilă. De asemenea, este indicată celor afectaţi de gastrită, ulcer sau alte iritaţii ale aparatului digestiv.

Tinctură din nalbă

Ingredientele necesare sunt: 30 g frunze, tulpină şi flori de nalbă, 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Mod de preparare şi dozaj: Plantele se pun într-un borcan cu filet (nalba poate fi folosită şi uscată). Deasupra se toarnă alcoolul, borcanul se închide ermetic, iar preparatul se lasă la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se păstrează în sticluţe de culoare închisă. Pentru tratament, sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia ori de câte ori este nevoie. Efecte terapeutice: Prin efectul său emolient, extractul de nalbă aduce un plus de sănătate organismului, acţionând benefic asupra căilor respiratorii iritate. Preparatul acţionează eficient şi pentru bolile de rinichi, dar alină şi durerile provocate de afecţiunile gastrice. Cu un puternic rol antiinflamator, licoarea este un adevărat medicament natural care poate fi folosit, ca adjuvant, în tratamentul bronşitei.

Contraindicații:

Preparatele curative cu nalbă nu sunt indicate femeilor însărcinate. Curele cu această plantă trebuie urmate cu precauție de mămicile care alăptează.

Excesul de preparate cu nalbă poate avea efecte neplăcute, manifestate prin diaree.

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde