-

Planta care luptă cu infecţiile şi protejează inima

Din ce în ce mai rar întâlnită în flora autohtonă, această plantă este pusă sub protecţia legii şi declarată monument al naturii. Deşi are o varietate de specii, cea mai cunoscută dintre ele se găseşte în zona montană şi atrage atenţia prin culoarea albastră – violacee a florilor sale.

Planta este un adevărat „medicament" dăruit de natură, deoarece conţine ulei volatil, minerale şi un principiu activ numit amarogentină, considerată cea mai amară substanţă din lume, motiv pentru care i se mai ăn popor şi "fierea pământului".

Este vorba despre genţiană, planta socotită un remediu natural excelent în tratarea multor afecţiuni, precum: boli hepatice, dischinezii biliare, depresii, reumatism, incontinenţă urinară sau anemie.

Mai mult decât atât, genţiana este de real folos în menţinerea imunităţii organismului, fiind un scut de apărare în lupta cu infecţiile şi ajută la vindecarea bolilor de inimă.

Tratamente naturale cu genţiană (ghintură):

1. Tinctură de genţiană

Stimulează pofta de mâncare şi armonizează procesele digestive.
Aceasta se prepară astfel: în 100 ml alcool alimentar de 70° se adaugă 20 g de ghintură, apoi se pun într-o sticlă de culoare închisă. Acest amestec se ţine la temperatura camerei două săptămâni, timp în care se recomandă a se agita de mai multe ori pe zi. După această perioadă se strecoară şi se pune la răcoare în sticle mai mici. Termenul de valabilitate este de doi ani. Se recomandă a se lua 10-20 picături diluate înainte de mese.

2. Rachiul de genţiană

Vindecă şi linişteşte stomacul şi are rol în protejarea organismului de infecţii.
Acesta se prepară din rădăcini de genţiană şi 400-500 ml de alcool rafinat. Se administrează în jur de 50 de ml înainte de masa de dimineaţă şi seara. Se poate îndulci după gust.

3. Ceai de genţiană

Ceaiul preparat din rădăcini de ghintură macerate în apă rece timp de opt ore combate anemia, ajută la vindecarea bolilor de inimă şi stimulează ficatul. Acesta se bea cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Contraindicaţii:

- în cazul depăşirii dozelor prescrise, poate provoca unele efecte adverse, cum ar fi durerile de cap.

- femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să consume genţiană.

- persoanele care suferă de ulcere gastroduodenale sau de hipertensiune de asemenea nu trebuie să consume genţiană.

 

Articole înrudite