-

Alimentul – medicament al faraonilor, pe care îl poţi cultiva în ghiveci

Cu un activ de peste 45 de specii, cresonul, cunoscut şi sub denumirea populară de "iarbă de piper" reprezintă o plantă verde şi aromatică cu aspect de germeni, ale cărui atribute ce o particularizează sunt uleiurile picante din frunze şi conţinutul impresionant de vitamina C.

Nu întâmplător acesta era considerat încă din Antichitate un medicament oferit cu generozitate de mama natură. Se spune că vechii egipteni se bucurau din plin de gustul acestui condiment şi de doza de sănătate pe care o oferă.

Folosit în bucătărie, cresonul dă mâncărurilor şi salatelor un gust picant, asemănător hreanului şi o aromă specială. Seminţele, la fel de valoroase din punct de vedere terapeutic, se folosesc la obţinerea unui tip de muştar.

Bogate în vitamine, minerale şi enzime, frunzele cresonului conțin fosfor, fier, mangan, arsenic, cupru, zinc, iod, calciu, ulei sulfoazotat, vitaminele C, A, B, PP, E şi caroten.Astfel, cresonul poate fi folosit ca aperitiv, tonic remineralizant, antianemic, antiscorbutic, hipoglicemiant, expectorant, sudorific, vermifug, anticancer sau ca antidot al nicotinei.În medicina aleopată, cresonul s-a dovedit de mare ajutor în combaterea unor afecțiuni digestive. De asemenea, este recomandat diabeticilor, pentru stimularea diurezei, în stări de oboseală cronică, surmenaj, depresie. Cresonul combate și lipsa poftei de mâncare, scorbut, limfalism, tuberculoză, bronșite și afecțiuni pulmonare, dermatoze și eczeme, râie, litiaze biliare și afecțiuni hepatice, reumatism sau constipație.

Folosită extern, planta are efecte nebănuiteîn întărirea gingiilor şi în tratarea alopeciei. Mai mult decât atât, potrivit cercetătorilor, cresonul încetinește evoluția unor boli cronice, precum cancerul.

Dacă îţi doreşti să ai mereu la îndemână această infuzie verde de sănătate, trebuie să ştii că poţi cultiva cresonul cu succes în ghivechi sau în grădină. Dacă veți cultiva planta în ghivece mari, replantați-o o dată la 1-2 ani în pământ de grădină umed, bogat în substanțe nutritive. Acestea rezistăpână la temperaturi de minus 10°C. Lăstarii cu frunze rotunde și bogate în vitamina C se culeg din octombrie până în mai.După ce apar florile, plantele devin amare!

Cresonul poate fi consumat crud, sub formă de salată, sau în supe.Ușor opărit, cu puțin ulei și suc de lămâie, este o garnitură perfectă pentru carne și pește.Sucul de creson se poate consuma cu iaurt sau lapte.

Înainte de a iniția orice fel de terapie, consultă medicul.  

 

Articole înrudite