-

Tinerii și alcoolul: rolul părinților

Potrivit Institutului de Veille Sanitaire (InVs), unul din șase elevi de gimnaziu susține că a fost beat și 27% dintre elevii de liceu spun că beau alcool până la îmbătarea cel puțin o dată pe lună. Această constatare este alarmantă, dar care sunt consecințele reale pentru acești tineri? Și ce pot face părinții?
Alcoolul, un efect formidabil asupra creierului în curs de dezvoltare ...
Consumul de alcool începe cel mai adesea în adolescență: 80% dintre tinerii de 17 ani l-au consumat în ultimele 30 de zile când li s-a cerut. În rândul tinerilor, tendința este chiar către consumul excesiv de alcool care constă în a ajunge la intoxicație cât mai repede posibil, adică patru sau mai multe băuturi de alcool în mai puțin de două ore pentru o fată și cinci pentru un băiat (băuturile fiind în general mult mai important). Dar aici, din nou, statisticile sunt fiori: jumătate dintre tinerii de 17 ani au practicat deja băuturile excesive în țara noastră. Consecințele tuturor acestor practici: în fiecare săptămână, 7 tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani își pierd viața pe drumurile din Franța într-un accident legat de abuzul de alcool și peste 27 sunt răniți.

Ce consecință pentru creiere?

Două aspecte sunt îngrijorătoare în acest exces de consum. În primul rând, desigur, asumarea riscurilor pe termen scurt: pe lângă accidente (pe șosea și în altă parte), agresiunile și actele de violență sunt asociate cu consumul de alcool. Pe termen mai lung, știm și astăzi că consumul de alcool după adolescență (18-19 ani) are consecințe asupra creierului care nu dispar în timp. Acest lucru nu este surprinzător: de exemplu, alcoolul stimulează eliberarea de dopamină, neurotransmițătorul plăcerii, implicat în dependență. Și în doze mari, remodelează conexiunile dintre neuroni. Cu alte cuvinte, perturbă dezvoltarea normală a creierului și crește riscul de dependență. Dacă este expus la alcool, care este un neurotoxicant cunoscut, are sens că consecințele sunt vizibile pe termen lung. Dar ne îndoim că toți tinerii sunt cu adevărat conștienți de asta.

Tinerii și alcoolul: o responsabilitate comună
Rolul părinților este de a avertiza asupra pericolelor alcoolului. Aceasta nu înseamnă încurajarea unei prime băuturi: știm că consumul de alcool în copilărie este foarte problematic. În adolescență, trebuie să știi cum să dai un exemplu bun: atunci când părinții nu beau niciodată alcool, tânărul lor sub 18 ani este de trei ori mai puțin probabil să-l bea. Dimpotrivă, dacă cei din jur sunt beți cel puțin o dată pe săptămână, riscul de băut pentru tânăr este înmulțit cu 16. Părinții nu sunt totuși singuri în a putea educa copiii despre alcool. Școlile, organizațiile de tineret și statul au rolul lor de jucat.