-

Beneficiile nebănuite ale fructului "exotic”, aproape uitat, ce dă roade şi în ţara noastră

La început de iarnă, găseam în grădina bunicilor aceste fructe cu gust aparte, în care simţeai un amalgam de arome îmbietoare: scorţişoară, vanilie şi cidru, la care se adăuga puţină aciditate specifică vinului.

Dincolo de aroma şi de gustul lor, faptul că le puteai aduna direct din pom, în zilele geroase de iarnă în care ceilalţi pomi fructiferi din ogradă nu mai aveau nici frunze, darămite fructe, făceau din aceste poame “vedeta” sezonului.

În zilele noastre în foarte puţine grădini îşi mai găseşte loc moşmonul, arbustul care ne dă aceste roade în miez de iarnă. Moşmonul este răspândit în sud-estul Europei şi sud-vestul Asiei. Iar particularitatea fructelor sale, numite moşmoane este că acestea se coc abia la începutul lunii noiembrie, fac faţă cu bine primului înghet, putând rezista luni întregi în condiţiile unor ierni blânde.

Miezul moşmoanelor are o consistenţă de piure şi o culoare asemănătoare cu cea a zahărului brun. Chiar dacă par că sunt aproape putrede, acesta este aspectul şi consistenţa lor naturală.

Şi mai interesant este faptul că rezistenţa puternică a fructului în faţa temperaturilor scăzute pare să fie dată, sub alte aspecte şi celor care consumă moşmoane. De aceea, aceste fructe sunt recomandate pentru consum, având o mulţime de vitamine şi săruri benefice, care ajută la menţinerea sănătăţii.

Aceste fructe exotice pe care le putem cultiva cu succes şi în România sunt foarte bogate în potasiu, săruri minerale, vitamina B1, vitamina C, proteine, fenoli şi flavonoide.

Moşmoanele au o cantitate scăzută de substanţe azotate sau grăsimi, ceea ce face ca aceste fructe să fie un bune diuretice şi foarte eficiente în tratarea afecţiunilor stomacului.

Iată şi alte beneficii remarcabile ale moșmonului:

  • previn bolile cardiovasculare
  • ajută în procesul de slăbire
  • previn constipația
  • ajută la regenerarea țesutului celular
  • previn cancerul
  • combat durerile premenstruale
  • elimină pietrele la rinichi
  • mențin sănătatea ochilor.

Înainte de a iniția orice fel de terapie, consultă medicul.