-

Fructele cu coajă lemnoasă protejează femeile de deces prematur

Femeile aflate la menopauză care înlocuiesc carnea din dieta lor cu alternative vegetale reduc riscul de deces prematur, potrivit cercetărilor.

Înlocuirea cărnii roşii, puiului, produselor lactate, ouălor şi peştelui cu fructe cu coaja lemnoasă este corelată cu o reducere drastică a riscului de deces prematur.

Cercetătorii au descoperit că, dacă femeile aflate la menopauză înlocuiesc ouăle cu proteine vegetale, probabilitatea morţii premature se diminuează cu 47%. Riscul este redus cu 11%, dacă este înlocuită carnea roşie şi cu 12% – produsele lactate.

Femeile care includ în dietă proteine vegetale scad riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 56%. Studiul a fost realizat de American Heart Association din Statele Unite cu participarea a 102.521 de femei aflate în postmenopauză, cu o vârstă medie de 63 de ani, în perioada 1993-1998, analizând viaţa şi sănătatea acestora pentru următorii 18 ani.

Analiza datelor arată că majoritatea consumatoarelor de proteine animale sunt femei cu o stare materială bună, multe dintre acestea foste fumătoare, care consumă cantităţi semnificative de alcool şi duc un stil de viaţă sedentar, cu activitate fizică redusă.

Există, de asemenea, multe femei din acest grup care suferă de diabet de tip 2 şi un indice de masă corporală ridicat – factori de risc pentru bolile cardiovasculare, scrie rador.ro.

Foto: pixabay

Articole înrudite