-

Condimentele care pot crește longevitatea și reduce riscul de boli

Pe lângă faptul că adaugă aromă mâncărurilor, condimentele și ierburile aromatice pot oferi numeroase beneficii protectoare care te pot ajuta să trăiești mai mult.

Termenul „longevitate” se referă la numărul de ani în care trăiești și are o limită. Se crede că procesele normale (și inevitabile) de stres oxidativ și inflamația contribuie la scăderea treptată a sănătății pe măsură ce îmbătrânim.

Asta nu înseamnă că suntem neputincioși când vine vorba de sănătatea noastră. De fapt, alimentele pe care le consumăm în fiecare zi joacă un rol major în îmbătrânirea sănătoasă și longevitatea – iar câteva condimente pot fi deosebit de utile.

Așa cum există super-alimente, există și super condimente, inclusiv scorțișoară, cuișoare, cimbru, piper și, bineînțeles, curcuma, din care este derivată curcumina.

Toate condimentele au un anumit grad de putere antioxidantă, protejându-ne împotriva stresului oxidativ, fenomen care crește odată cu vârsta.

Coriandrul, salvia și cimbrul se află în fruntea listei ierburilor cele mai bogate în antioxidanți, în special cu acizi fenolici, acid rosmarinic și acid carnosic. (PM)

Utilizarea anumitor condimente poate reduce riscul de cancer, diabet şi alte boli periculoase şi, astfel, poate prelungi viaţa, relatează ziarul "Express".

Autoarea articolului, dr.Jessica Nibbs, a enumerat trei condimente naturale care au proprietăţi benefice şi protejează organismul de boli grave. Primul pe listă este curcumina, care poate ajuta la reducerea riscului de cancer şi boli legate de vârstă.

"Curcumina poate prelungi viaţa prin inhibarea peroxidării lipidelor şi, de asemenea, prin creşterea activităţii antioxidante", se arată în articol.

Într-un studiu, pacienţii care au consumat patru grame din această plantă pe lună au observat o reducere cu 40% a afectării colonului, care poate duce la dezvoltarea cancerului.

Următorul pe listă este scorţişoara, care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge în diabetul de tip 2 şi la reducerea proceselor inflamatorii din organism.

"Un studiu a arătat că extractul de scorţişoară poate diminua proliferarea celulelor canceroase şi poate provoca moartea acestora", susţine dr.Nibbs.

Uleiul esenţial de scorţişoară este unul dintre cele mai eficiente împotriva tumorilor.

Un alt condiment util este salvia. Ajută la îmbunătăţirea funcţiei creierului şi memoriei, deosebit de importantă în prevenirea demenţei şi bolii Alzheimer. Salvia este, de asemenea, utilă în prevenirea bolilor de inimă, scrie Rador.

Foto: pixabay