Ascultă Radio Antena Satelor Live

7 căi pentru a-ți proteja creierul în 4 săptămâni

Potrivit OMS, una din trei persoane va dezvolta o tulburare neurologică în timpul vieții. Prin urmare, este esențial să ai grijă de creierul tău. Medicul geriatru Michèle Serrand a conceput un plan de acțiune de 4 săptămâni pentru a păstra sănătatea acestui organ vital.

7 căi pentru a-ți proteja creierul în 4 săptămâni

26 Septembrie 2022, 13:06

Creierul este, fără îndoială, cel mai complex organ din corpul uman. Ne permite să simțim, să gândim, să ne mișcăm, să interacționăm cu mediul nostru și mai presus de toate reglează multe funcții ale corpului nostru (inima, plămânii, apărarea imunitară etc.). Dar, la fel ca întregul corp, nu este protejat de atacurile externe sau de timp.
Creierul: cheile pentru a-l proteja de îmbătrânire
Mulți factori pot afecta sănătatea creierului, cum ar fi hipertensiunea arterială, inactivitatea fizică, stresul, tutunul sau alcoolul. Vârsta este, de asemenea, parte din ea.
„Odată cu vârsta, pierdem celule nervoase, dar scăderea numărului acestora rămâne moderată, cu excepția unor boli specifice (Alzheimer, Parkinson). Dincolo de această afectare patologică are loc îmbătrânirea normală și naturală a creierului. Celulele nervoase, ca toate celulele din corpul, funcționează mai puțin bine”, confirmă medicul geriatru Dr Michèle Serrand în cartea sa „Am grijă de creierul meu” (Ed Thierry Souccar), publicată pe 22 septembrie 2022.
Acest fenomen duce la:
o reducere a volumului creierului: profesioniștii din domeniul sănătății estimează că acesta scade cu 2% la fiecare 10 ani de la vârsta de 30 de ani;
o scădere a vitezei de transmitere a mesajelor între celule: aceasta duce la o încetinire a funcțiilor cognitive;
conexiuni neuronale afectate.
Îmbătrânirea creierului este inevitabilă. Cu toate acestea, un stil de viață sănătos poate ajuta să îi confere un aspect tineresc. „Îmbunătățirea funcției creierului va necesita schimbarea unora dintre obiceiurile tale adânc înrădăcinate în trei domenii importante ale stilului tău de viață: dieta, activitatea fizică și intelectuală și gestionarea stresului”, scrie L. expert. Detaliam cele 7 puncte asupra carora poti actiona in urmatoarele 4 saptamani pentru a proteja pretiosul organ.

1) Să aibă o dietă sănătoasă
Dacă creierul reprezintă 2% din greutatea corpului, el consumă 20% din energia sa. Astfel, calitatea alimentelor și caloriile absorbite sunt importante pentru organ.
Sănătatea creierului este influențată de microbiota intestinală. „O microbiotă densă și foarte diversă va fi una dintre cheile pentru menținerea unui creier tânăr, cu o memorie bună și abilități de gândire”, explică doctorul Michèle Serrand în cartea sa. Multe studii au demonstrat că dieta mediteraneană (numită și „dieta cretană”) este ideală pentru organism, microbiotă, iar prin efect domino creier.

2) Practicați o activitate regulată în fiecare zi
Multe studii științifice au evidențiat beneficiile exercițiilor fizice asupra abilităților cognitive. Printre altele, ajută la îmbunătățirea memorării și învățării.
„Prin monopolizarea gândurilor, activitatea fizică permite un sas benefic în timpul căruia te gândești mult mai puțin la grijile tale personale, eliberezi endorfine benefice pentru organism, consumi o parte din adrenalina produsă în exces în momentele de stres”, adaugă dr. Serrand. .

3) Dormi între 7 și 8 ore
„Somnul bun este vital pentru corpul tău și în special pentru creierul tău. De ce? Când dormi, creierul funcționează foarte mult: sortează informațiile în fazele somnului REM, elimină deșeurile acumulate în timpul zilei și îmbunătățește memoria. Prin urmare, este esențial să ai un cantitatea și calitatea satisfăcătoare a somnului”, explică autoarea în cartea sa.
Pentru a te ajuta sa adormi, trebuie, printre altele, sa eviti ecranele seara, sa mananci mese usoare la cina, sa fii expus la lumina naturala in timpul zilei si sa dormi intr-o camera linistita, racoroasa si intunecata.

4) Păstrați integritatea simțurilor
Pentru Dr. Serrand, este important să ai grijă de cele 5 simțuri tale: auz, auz, atingere, miros și gust.
„Un deficit la unul dintre aceste simțuri are ca rezultat o stimulare mai mică a zonei corespunzătoare a creierului și o funcționare progresiv mai redusă a acestei zone. Acest lucru va avea consecințe asupra creierului și a sistemului nervos în ansamblu”, precizează medicul în cartea lui.

5) Reduceți stresul zilnic
În cartea sa, experta își amintește că pentru un creier sănătos, "este esențial să-ți iei timp pentru tine, timp în care trebuie să încerci să-ți cultivi seninătatea. Există multe metode, și depinde de fiecare să adopte ceea ce i se potrivește cel mai bine".
Pentru a reduce stresul, este posibil să apelezi la coerența cardiacă, meditație, yoga, sofrologie...

6) Învață lucruri noi
Stimularea regulată a creierului, făcându-l să funcționeze, este esențială pentru a întârzia declinul cognitiv. A învăța să cânți la un instrument nou sau să vorbești o limbă nouă este una dintre modalitățile de a menține funcțiile cognitive.

7) Îmbogățiți-vă viața socială
„Multe studii arată că menținerea unor relații de calitate duce la o sănătate mai bună, atât fizică, mentală, cât și cognitivă”, scrie dr. Serrand. În schimb, izolarea socială și singurătatea acționează ca stres cronic, determinând creșterea hormonilor de stres (cortizol și adrenalină).

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac