Ascultă Radio Antena Satelor Live

Junk food: 9 „alimente sănătoase” care înlocuiesc gustările industriale

Gogoși ultra-procesate, pain au chocolat foarte dulci, arahide prea sărate, batoane de cereale umplute cu zahăr ascuns... Mâncarea nedorită este un adevărat flagel pentru sănătate.

Junk food: 9 „alimente sănătoase” care înlocuiesc gustările industriale

02 Februarie 2023, 10:34

Cu toate acestea, există o mulțime de alimente sănătoase care sunt mult mai bune decât gustările nedorite.
Mulți își imaginează că o mică poftă de dulce sau sărat nu poate fi satisfăcută pe deplin decât cu un produs industrial, gata, gata făcut. Cu toate acestea, multe „alimente sănătoase” pot fi gustări sau delicii perfecte, spre deosebire de prejudecățile care adesea califică alimentele bune drept produse fără gust și fără valoare adăugată.

Junk-food: o adevărată problemă de sănătate publică
Dacă tendința către junk food, „junk food” în limba engleză, este în prezent bine ancorată în obiceiurile alimentare comune, termenul și-a făcut primele apariții în anii 1960. Definit pentru a califica „mâncare de calitate mediocră, produsă industrial”, junk food include categorii de alimente. precum mâncăruri preparate, sosuri și pizza industriale, produse fast-food, dulciuri și prăjituri industriale, în special.
Umplute cu sare, zahăr și/sau grăsimi, aceste produse industriale sunt, de asemenea, sărace în nutrienți, dar bogate în calorii. Clar ? Sunt foarte rele pentru sănătate. Totuși, dacă autoritățile sanitare și specialiștii nu reușesc să-și amintească recomandările pentru a evita scăderea sănătății și nu ezită să ofere diverse sfaturi pentru a înlocui junk food cu produse mai bune, nu este atât de ușor să o faci.
Într-o perioadă în care obezitatea afectează peste un miliard de oameni în lume, cifra neîncetând să crească de-a lungul anilor, lupta împotriva alimentelor nesănătoase este acum o adevărată problemă de sănătate publică.

De ce este junk food atractivă?
Dar de ce junk food-ul continuă să atragă, când tendința globală acordă în prezent mult mai multă importanță mâncării de casă, sănătoase și bunăstării? Cercetătorii au fost de mult interesați de acest model de atracție, încercând să înțeleagă modul în care producătorii și lanțurile de fast-food ar putea atrage adepți. În cele din urmă s-a constatat că campaniile de publicitate au jucat un rol uriaș în această tendință de junk food.
Universitatea din Liverpool, din Marea Britanie, a observat, de asemenea, că o reclamă televizată care arăta mâncarea este suficientă pentru a crește consumul de alimente cu 134% la copiii obezi și cu 84% la copiii cu greutate normală. Rețelele de socializare, reclamele de televiziune, campaniile publice... Multe sunt mijloacele pe care producătorii le folosesc pentru a-și păstra clienții.
Cu toate acestea, există alternative la junk food, care nu numai că sunt mult mai sănătoase, dar au uneori arome mai bune. E-health a enumerat 9 alimente sănătoase atunci când ai poftă de mâncare nedorită!

1) Ciocolata neagră
Bogata in fibre, minerale si antioxidanti, ciocolata neagra se afla evident pe lista „alimentelor sanatoase” pe care le poti insoti zilnic. Mai multe studii au reușit să demonstreze efectele benefice ale ciocolatei asupra tensiunii arteriale și a funcției creierului, ca să nu mai vorbim de rolul ei preventiv în bolile de inimă.

2) Migdalele
Crocante si gustoase, migdalele pot fi consumate in orice moment al zilei. Pline de grăsimi sănătoase și hrănitoare, migdalele constau dintr-o cantitate considerabilă de fibre, proteine, vitamine, minerale și antioxidanți. Compoziția lor nutrițională cu adevărat benefică se dovedește eficientă împotriva colesterolului rău, a bolilor de inimă și a problemelor de tensiune arterială.

3) Fistic
Beneficii pentru inimă, zahăr din sânge și colesterol datorită conținutului lor de fibre, vitamine și antioxidanți, fisticul sunt alimente gustoase și hrănitoare pentru sănătate.

4) Brânză
Brânza este unanimă în rândul unui mare număr de gurmanzi: foarte hrănitoare și cu adevărat bună pentru sănătatea ta, brânza oferă cantități mari de vitamine și minerale, benefice în special pentru sănătatea oaselor.

5) Avocado
Bogat în antioxidanți, în acizi grași mononesaturați și în fibre, avocado reprezintă adevărate beneficii zilnice pentru sănătate.

6) Hummus
Datorită conținutului de proteine ​​și fibre, năutul este aliații perfecti pentru sănătate. Pentru a încânta gurmanzii pot fi folosite mai multe alternative la năut simplu, inclusiv hummus, adică un piure de năut amestecat cu o cremă de susan.

7) Iaurt
Un produs lactat fermentat, iaurtul este unul dintre cele mai sănătoase și mai echilibrate alimente sănătoase, datorită conținutului său de proteine, vitamine și grăsimi benefice. Această compoziție nutritivă se dovedește utilă pentru sănătatea oaselor și tensiunea arterială.

8) Unt de arahide
Sursă de acizi grași nesaturați, proteine, vitamine și fibre, untul de arahide este gustarea ideală, pe cât de sănătoasă, pe atât de hrănitoare.

9) Floricele de porumb
Este o gustare la care nu te gândești neapărat, dar floricelele sunt sărace în calorii, dar foarte bogate în fibre. Astfel, produsul din cereale integrale este asociat cu un risc redus de boli de inima si diabet de tip 2.

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde