5 alimente care te ajută să pierzi în greutate, fără să apelezi la medicamente antidiabetice, „în trend” în curele de slăbire
Unora dintre medicamente - cele prescrise pentru diabet, de exemplu - li s-a dus buhul că te ajută să pierzi în greutate. Dar niciunul dintre cei care le iau (fără prescriere medicală), cu atât mai mult vedetele care sunt dornice să ajungă repede la forme „delicate”, nu își fac griji pentru factorii nocivi cu care vine la pachet o astfel de atitudine și nu caută... alternative sănătoase.
Articol de Simona Lazăr, 30 Martie 2023, 10:40
Ozempic, un tratament consacrat pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, face furori, astăzi, pentru că ar permite o pierdere rapidă în greutate. Atât de mult încât, în Europa, acest medicament se confruntă acum cu tensiuni de aprovizionare. În timp ce autoritățile subliniază că acest tratament este conceput pentru diabetici, un cercetător în nutriție trece în revistă alimentele care vă pot oferi aceleași efecte ca Ozempic, și anume reglarea insulinei care duce la sațietate.
Se zvonește că acest medicament i-ar fi permis lui Kim Kardashian și surorii ei Khloé să slăbească câteva kilograme într-un timp foarte scurt. Cu toate acestea, inițial, Ozempic nu a fost un tratament conceput pentru pierderea în greutate. Medicamentul funcționează prin atașarea la receptorii hormonului numit glucagon-like peptide-1 (GLP-1), care are un rol în controlul zahărului din sânge. Stimulează eliberarea de insulină atunci când nivelul glucozei din sânge este ridicat. Este creat pentru a regla nivelul de insulină și pentru a promova sațietatea. Acesta vizează astfel hipotalamusul, zona creierului care gestionează apetitul și senzația de sațietate.
O persoană care ia antidiabetice va avea tendința de a mânca mai puțin, ceea ce duce la un aport mai mic de calorii, ceea ce duce de obicei la pierderea în greutate. De asemenea, medicamentul este uneori prescris și pentru persoanele supraponderale.
Nu sunteți imun la efectele secundare!
Utilizarea medicamentului respectiv (și a celor similare) ar trebui rezervată pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 insuficient controlat. Astfel de medicamente implică și efecte secundare semnificative. „Cele mai frecvent observate efecte secundare (care pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane) includ tulburări ale sistemului digestiv, cum ar fi diareea, vărsăturile și greața. Sunt de intensitate ușoară sau moderată și de scurtă durată. Agravarea gravă a retinopatiei diabetice (afectarea retina, membrana sensibilă la lumină din spatele ochiului) este obișnuită (poate afecta până la 1 din 10 persoane)”, spune Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
Regândește-ți dieta pentru a-ți regla zahărul din sânge
Ai nevoie să slăbești? Dacă sunteți sănătos, începeți prin a vă revizui dieta. Anumite alimente vă vor oferi aceleași efecte ca și antidiabeticele, și fără efecte secundare, subliniază Emma Beckett, lector superior (știința alimentației și nutriția umană) la School of Environmental and Life Sciences, University of Newcastle (Marea Britanie).
„Nutrimentele care declanșează secreția GLP-1 sunt macronutrienții - zaharuri simple (monozaharide), peptide și aminoacizi (din proteine) și acizi grași cu lanț scurt (din grăsimi și, de asemenea, produși de bacteriile intestinale bune). Există dovezi că prin alegând alimente bogate în acești nutrienți, nivelurile de GLP-1 pot fi crescute.”
În mod clar, ar fi să ne concentrăm pe grăsimi bune, fibre și proteine. Ele te vor ajuta să te simți plin mai mult timp.
1) Avocado
Cercetătorul sugerează avocado pentru conținutul său de grăsimi bune. De asemenea, conținutul său de fibre este util pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Când se află în sângele nostru, ajută la încetinirea nivelului de glucoză din intestinul subțire pentru un control mai bun al zahărului din sânge.
2) Nuci
Nucile au un efect benefic asupra controlului zahărului din sânge și asupra nivelului lipidelor din sânge și, prin urmare, ar putea fi incluse în dieta diabeticilor pentru a controla diabetul fără a crește în greutate.
3) Ouă
Cercetatorul în nutriție recomandă ouăle, o sursă bună de proteine slabe. Sunt un bun aliat pentru slăbit.
4) Pește gras
Oamenii care mănâncă pește gras de două ori pe săptămână au mai puține șanse de a dezvolta diabet decât alții. Gătim somon, dar și sardine, macrou sau ton. Sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine.
5) Cerealele integrale
Mai multe studii au demonstrat deja beneficiile cerealelor integrale asupra bolilor de inima, hipertensiunii arteriale si diabetului. Menționăm ovăz integral, orez brun și orez sălbatic, orz, hrișcă, quinoa, secară, bulgur, porumb și floricele de porumb.