Ascultă Radio Antena Satelor Live

5 „leacuri băbești” de încercat și azi

Întotdeauna se credea că bolile vin de la Dumnezeu, drept pedeapsă pentru nerespectarea sărbătorilor sau a datului strămoşesc. Pentru a se vindeca, oamenii apelau la babe din sat, despre care se ştia că au harul de a lecui felurite boli.

28 Aprilie 2015, 06:48

1. Într-una dintre practici, "baba lua un ou când era răcit, îl spărgea, te dezbrăcai şi plimba gălbenuşul pe spinare; unde se risipea gălbenuşul, acolo era punctul nevralgic, acolo era buba". (C. Cosco - "Când era bunica fată"). Odată dibuit locul unde se ascundea boala, urma tratamentul: frecţii cu rachiu şi ulei sau foi de varză înmuiate puţin în apă fiartă şi puse pe locul respectiv ca să tragă răceala.

2. Altădată se făcea un ceai din coji de nuci pentru a vindeca tusea, iar pentru fierbinţeala la plămâni se folosea o fiertură din muşchi de piatră.

3. Copiilor li se pregătea zamă de găină cu tocmagi (tăiţei de casă) sau borşuri cu carne şi legume.

4. Ceapa era şi ea importantă, fiind fiartă, iar apa se bea pentru a se îndepărta răceala sau tusea.

5. Pentru durerile de spate, era necesar ca o persoană să te "calce". Fie că era cineva priceput din sat sau chiar ursul (acesta dansa din sat în sat împreună cu ursarii, iar la nevoie era poftit în curte pentru a vindeca vreun gospodar adus de spate), "jocul" pe spinare, de la umeri până la şale, îndepărta orice durere. De asemenea, oamenii aveau grijă să păstreaze câteva fire de păr de urs, urmând a fi folosite în caz de sperietură (se afuma cu ele încăperea în care se afla suferindul).

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană