5 soluţii naturale pentru neutralizarea pesticidelor din fructe şi legume
Legumele şi fructele pe care le cumpărăm de la piaţă sunt, în general, tratate cu ierbicide şi pesticide, care, dacă nu sunt îndepărtate pot avea efecte nefaste asupra sănătăţii noastre.
23 Iunie 2017, 09:12
Până a ajunge la consumatorul final, legumele şi fructele trec printr-o serie de transformări. Acestea sunt stropite din abundenţă cu substanţe chimice pentru a fi păstrate cât mai bine şi mai mult timp. Mai mult decât atât, culegătorii, maşinile de transport sau tarabele din pieţe le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella, E.coli.
Majoritatea pesticidelor sunt lipofile, ceea ce înseamnă că simpla spălare cu apă nu le va îndepărta. Din fericire, aceste chimicale pot fi eliminate prin folosirea unor soluţii naturale de curățare, pe care le găsiţi în bucătărie. Iată care sunt acestea:
1. Bicarbonat de sodiu
Puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu. Lăsaţi-le timp de câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.
2. Apă cu oţet
Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de cinci minute şi curăţaţi apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, le puteţi curăţa folosind o perie curată. Clătiţi apoi temeinic, sub un jet de apă rece.
3. Suc de lămâie
Se prepară o soluţie dintr-o lingură de suc de lămâie, 2 linguri bicarbonat de sodiu şi o cană de apă. În această soluţie se lasă fructele şi legumele curăţate şi spălate timp de 10 minute. Apoi se spală la jet de apă şi se folosesc la mâncare.
4. Detergent de vase
Chiar dacă mulţi nu vor fi de acord cu această metodă, detergentul de vase poate fi folosit pentru a spăla fructele şi legumele. Folosiţi puţin detergent, mai ales la varză şi salată. Clătiţi bine apoi, pentru a se îndepărta spuma. Nu spălaţi cu detergent fructele sau legumele tăiate.
5. Sare de mare
Cumpăraţi sare de mare ecologică netiodată. Într-o cană de apă amestecaţi o lingură de sare. Se toarnă soluţia într-un castron şi se aşează în ea fructele şi legumele curăţate şi spălate înainte, timp de 10 minute. La final se spală folosind jetul de apă şi se utilizează.