6 fructe de care ai nevoie, dar te pot balona! Cum e bine să le consumi
Senzația de balonare nu trebuie să fie asociată întotdeauna cu probleme de stomac, ea putând fi dată de consumul alimentelor sănătoase.
20 August 2015, 06:15
O categorie de alimente benefice, pline de nutrienți de care corpul tău are nevoie, o reprezintă fructele, însă, în ciuda beneficilor lor, acestea pot produce gaze în stomac.
Iată de ce: fructele sunt bogate în zahăr, în special fructoză și sorbitol (un alcool de zahăr), iar aceste două elemente nutritive pot provoca gaze. Este de asemenea, plin de fibre – care sunt greu de digerat, având același efect asupra stomacului.
Deși nu ar trebui să lipsească din dieta dumneavoastră, este indicat să vă luați măsuri suplimentare când consumați aceste alimente, pentru a evita senzația neplăcută de balonare. Iată care fructele care predispun la balonare:
Merele sunt încărcate cu antioxidanți. De fapt, un măr verde conține mai mulți antioxidanți decât fructele de pădure. Acest fruct este încărcat de fructoză, pe care unii oameni o digeră destul de greu. Dacă acest lucru ți se întâmplă și ție, încercați să mâncați o jumătate de mar în locul unuia întreg și mestecați încet.
Datorită conținutului de pectină, un tip de fibre solubile care ajută la scăderea colesterolului, perele sunt benefice pentru sănătate. Ȋn schimb, sorbitolul conținut de pere este absorbit mult mai lent în intestinul subțire decât alte soiuri de zahăr, acesta poate trece în colon, unde fermentează – ceea ce poate provoca balonare, gaze și crampe.
Aceeași cauză – conținutul ridicat de zăhar ce îngreunează procesul de digestie face ca și cireșele, împreună cu strugurii, mango și ananasul să completeze lista fructelor ce contribuie la acumularea de gaze în stomac.
Dacă descoperiți că aveți în mod constant probleme cu balonarea, dupa ce mânncați aceste fructe, este recomandat să începeți un tratament cu probiotice, pentru a îmbunătăți calitatea bacteriilor benefice din intestin.
(Un text de Roxana Dimitriu)