7 alimente care au grijă de inima ta
Incidența bolilor de inimă rămâne îngrijorătoare, conform statisticilor, care arată că 50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de diverse probleme cardiovasculare.
19 Februarie 2017, 16:52
Din păcate, România se află în primele 4 locuri din lume în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de bolile de inimă. "Majoritatea pacienţilor au dificultăţi în respectarea recomandărilor şi în asumarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie corectă, menţinerea unei greutăţi corporale în limite normale, renunţarea la fumat, efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat, şi, ceea ce este foarte îngrijorător, au o aderenţă scăzută la tratament", afima dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Vestea bună e că acum știm mult mai multe despre modul de a preveni bolile cardiovasculare, care includ atât un accident vascular cerebral (AVC), cât și atacul de cord. O dietă adecvată și un stil de viață sănătos, pot face diferența, prevenind eventualele pericole ce pot afecta iremediabil inima.
De accea, este important să se evite alimentele nesănătoase și să se consume alimente bogate în substanțe nutritive, fibre și grăsimi sănătoase.
Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le incluzi în meniul zilnic, pentru a menține sănătatea inimii tale:
1. Somon
Deoarece conține cantități mari de acizi grași omega 3, somonul ajută la reducerea riscului de aritmie (bătăi neregulate ale inimii), previne ateroscleroza și menține nivelul trigliceridelor în limitele normale. Medicii recomandă consumul de pește, preferabil de pește gras cel puțin de două ori pe săptămână.
2. Ovăz
Bogat în fibre solubile, ovăzul are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului. Acesta acționează ca un burete pentru sistemul digestiv, absorbind colesterolul în exces.
3. Ceapa roşie
Deși mai puţin consumată decât ceapa albă, ceapa roșie este mai sănătoasă, arată un studiu recent. Potrivit cercetătorilor din Hong Kong, aceasta oferă protecţie împotriva bolilor de inimă și reduc nivelul colesterolului "rău".
4. Afine
Fructele de pădure, în special, afinele în mod particular contribuie activ la prevenirea riscurilor de boli cardiace. Conform unui studiu recent, femeile cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani care consumă mai mult de trei porții de afine și fructe de pădure pe săptămână, au un risc mai mic cu 32% să se confrunte cu un atac de cord. Antioxidanții continuți de fructele de pădure contribuie la scădea tensiunii arteriale.
5. Citrice
Femeile care consumă cantitîți mari de flavonoide, cum ar fi cele găsite în portocale și grapefruit, au un risc mai mic cu 19% de a suferi un accident vascular cerebral ischemic. Bogate în vitamina C, citricele sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.
6. Ceai verde şi negru
Studiile arată că riscul de boli de inimă poate fi redus cu aproximativ 11% consumând ceai verde sau negru. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Vest, ceaiul reduce riscul de îngroşare al arterelor şi asta datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi.
7. Ciocolata neagră (peste 70% cacao)
Cercetări recente au demonstat că femeile peste 45 de ani pot să reducă riscul de insuficienţă cardiacă dacă mănâncă regulat o cantitate moderată de ciocolată neagră (peste 70% cacao).