Ascultă Radio Antena Satelor Live

7 alimente care au grijă de inima ta

Incidența bolilor de inimă rămâne îngrijorătoare, conform statisticilor, care arată că 50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de diverse probleme cardiovasculare.

19 Februarie 2017, 16:52

Din păcate, România se află în primele 4 locuri din lume în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de bolile de inimă. "Majoritatea pacienţilor au dificultăţi în respectarea recomandărilor şi în asumarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie corectă, menţinerea unei greutăţi corporale în limite normale, renunţarea la fumat, efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat, şi, ceea ce este foarte îngrijorător, au o aderenţă scăzută la tratament", afima dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Vestea bună e că acum știm mult mai multe despre modul de a preveni bolile cardiovasculare, care includ atât un accident vascular cerebral (AVC), cât și atacul de cord. O dietă adecvată și un stil de viață sănătos, pot face diferența, prevenind eventualele pericole ce pot afecta iremediabil inima.

De accea, este important să se evite alimentele nesănătoase și să se consume alimente bogate în substanțe nutritive, fibre și grăsimi sănătoase.

Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le incluzi în meniul zilnic, pentru a menține sănătatea inimii tale:

1. Somon
Deoarece conține cantități mari de acizi grași omega 3, somonul ajută la reducerea riscului de aritmie (bătăi neregulate ale inimii), previne ateroscleroza și menține nivelul trigliceridelor în limitele normale. Medicii recomandă consumul de pește, preferabil de pește gras cel puțin de două ori pe săptămână.

2. Ovăz
Bogat în fibre solubile, ovăzul are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului. Acesta acționează ca un burete pentru sistemul digestiv, absorbind colesterolul în exces.

3. Ceapa roşie
Deși mai puţin consumată decât ceapa albă, ceapa roșie este mai sănătoasă, arată un studiu recent. Potrivit cercetătorilor din Hong Kong, aceasta oferă protecţie împotriva bolilor de inimă și reduc nivelul colesterolului "rău".

4. Afine
Fructele de pădure, în special, afinele în mod particular contribuie activ la prevenirea riscurilor de boli cardiace. Conform unui studiu recent, femeile cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani care consumă mai mult de trei porții de afine și fructe de pădure pe săptămână, au un risc mai mic cu 32% să se confrunte cu un atac de cord. Antioxidanții continuți de fructele de pădure contribuie la scădea tensiunii arteriale.

5. Citrice
Femeile care consumă cantitîți mari de flavonoide, cum ar fi cele găsite în portocale și grapefruit, au un risc mai mic cu 19% de a suferi un accident vascular cerebral ischemic. Bogate în vitamina C, citricele sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.

6. Ceai verde şi negru
Studiile arată că riscul de boli de inimă poate fi redus cu aproximativ 11% consumând ceai verde sau negru. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Vest, ceaiul reduce riscul de îngroşare al arterelor şi asta datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi.

7. Ciocolata neagră (peste 70% cacao)
Cercetări recente au demonstat că femeile peste 45 de ani pot să reducă riscul de insuficienţă cardiacă dacă mănâncă regulat o cantitate moderată de ciocolată neagră (peste 70% cacao).

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană