8 leacuri pentru pancreatită
Pancreasul este o glandă vitală, localizată în cavitatea abdominală, sub ficat, între stomac și coloana vertebrală. Rolul acestuia este de a produce sucuri digestive și enzime, care ajută la digestia grăsimilor și proteinelor, precum și insulina, o substanță extrem de importantă, care ajută la reglarea cantității de zahăr ( glucoza) din sânge.
26 Octombrie 2015, 06:48
Sucurile și enzimele produse de pancreas se amestecă cu alimentele în intestine. Enzimele digeră grăsimile, proteinele, carbohidrații, astfel încât acestea să poate fi absorbite de intestin. Sucurile pancreatice joacă un rol important în menținerea sănătății.
Când aceste funcții ale pancreasului nu mai pot atinge parametrii optimi, pot apărea consecinţe neplăcute, uneori grave, care periclitează starea de sănătate. Printre cauzele care pot produce acest dezechilibru se află mâncatul necontrolat sau consumul excesiv de alcool.
Acestea declanșează o afecțiune numită pancreatită, care duce la leziuni ireversibile ale pancreasului.
Pancreatita este inflamația pancreasului care apare după alte afecțiuni precum: boli hepatobiliare (hepatita epidemică, litiaza biliară, colecistita), ulcere gastro-duodenale, unele boli infecțioase (febra tifoidă), alcoolism sau după mese copioase încărcate cu grăsimi animale.
În pancreatită, medicina naturistă recomandă următoarele tratamente:
1. Decoct din lichen de piatră, preparat cu o linguriţă herba la 250 ml apă, care se fierbe cinci minute; după răcire la 400C se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se beau trei căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, având efecte foarte bune în stimularea secreţiilor pancreatice.
2. Infuzie din anason: 10 grame seminţe pisate la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 15-20 minute şi se bea o cană pe zi, fracţionată în trei reprize, înainte de mese.
3. Lămâie, ulei de măsline și usturoi
Se amestecă sucul de la o jumătate de lămâie cu o linguriță de ulei de măsline și un vârf de cuțit de praf de usturoi.
4. Semințe de chimen, miere și ulei din semințe de chimen
Se amestecă 250 g de semințe de chimen cu o lingură de miere de albine, o jumătate de linguriță de ulei de chimen și o jumătate de cană de apă fierbinte. Se bea seara, înainte de culcare.
5. Scorțișoară, nucșoară și lapte
Scorțișoara crește eficiența insulinei și reduce stresul asupra pancreasului.
Se pune o jumătate de linguriță de scorțișoară și un sfert de linguriță de nucșoară la fiert, la foc mic, cu un pahar de lapte de capră. Se poate adăuga și miere. Se bea seara, înainte de culcare.
6. Macerat la rece de obligeană, dintr-o linguriţă rădăcină uscată şi mărunţită ţinută timp de 8-12 ore în 250 ml apă rece; în ziua următoare se încălzeşte uşor, se strecoară şi se bea câte o înghiţitură înainte şi după fiecare masă principală (în total şase înghiţituri pe zi).
7. Infuzie din amestec de plante (în părți egale) cu frunze (de mentă, urzică, mesteacăn), de păpădie și coada-calului, teci de fasole, fructe de chimion și rădăcini de cicoare și valeriană; din amestec se iau 2 lingurițe la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 20-30 minute și se bea o cană cu ceai, fracționată în câteva reprize pe zi.
8. Tinctură de păpădie (20 g rădăcini uscate şi mărunţite la 100 g alcool 700); se macerează timp de 14 zile la soare sau aproape de o sursă uşoară de căldură şi se iau câte 15-20 picături de 2-3 ori pe zi.