8 recomandări alimentare pentru a vă stimula memoria
Lacunele de memorie, dificultățile de învățare, lipsa de concentrare... toate acestea sunt probleme care pot apărea la orice vârstă și mai mult sau mai puțin temporar.
Articol de Simona Lazăr, 08 Noiembrie 2024, 11:39
Exercițiile fizice, antrenarea creierului și activitățile sociale sunt tot atâtea modalități de a ne menține memoria, dar și alimentația joacă un rol foarte important.
Stimularea memoriei prin dietă
1. Luați un mic dejun complet. Dați prioritate cerealelor integrale. Evitați zaharurile adăugate (zahăr alb, ciocolată tartinabilă, gem etc.) și alimentele bogate în grăsimi (cârnați, alimente prăjite etc.). Creierul are astfel toate substanțele nutritive și energia (carbohidrați lenți) de care are nevoie pentru a funcționa cât mai bine și, de asemenea, evitați oboseala mentală de la sfârșitul dimineții.
2. La micul dejun, evitați carbohidrații rafinați: pâinea albă, orezul alb, pastele, semolina etc., dar și cartofii. Favorizați proteinele (pasăre, pește etc.) și legumele. Evitați și deserturile dulci. Zaharurile simple și rafinate sunt absorbite rapid de organism, ceea ce duce apoi la o scădere a atenției, concentrării și performanțelor intelectuale după-amiază.
3. La cină, carbohidrații sunt din nou permiși. Aceștia ajută organismul să se odihnească seara, ceea ce este necesar pentru ca creierul să funcționeze corect și pentru ca învățarea să fie consolidată.
4. Evitați mesele grele. Dimpotrivă, optați pentru mese ușoare, sărace în calorii. Dacă este necesar, luați gustări mici dimineața și după-amiaza (fructe proaspete sau uscate, produse lactate cu conținut scăzut de zahăr etc.). Și de ce să nu păstrați desertul de la micul dejun pentru gustarea de după-amiază?
5. Consumați omega-3 consumând pește de trei ori pe săptămână (macrou, sardine, somon etc.), precum și anumite fructe cu coajă lemnoasă, cum ar fi migdalele sau nucile de Brazilia, și uleiuri de rapiță și de nucă. Omega-3 sunt acizi grași care fac parte din membrana neuronilor noștri. Prin urmare, Omega-3 sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului nostru și ajută la prevenirea bolii Alzheimer.
6. Mâncați multe fructe și legume. Acestea furnizează doze bune de vitamine, dintre care unele sunt antioxidante și ne protejează facultățile cerebrale.
7. Fierul, care lipsește adesea la femei, joacă și el un rol important. Acesta ajută la transportul oxigenului către creier. Carnea roșie, organele de carne și budinca neagră sunt alimente bogate în fier, dar fierul se găsește și în crustacee, legume verzi, cereale și leguminoase.
8. În cele din urmă, deshidratarea poate duce la o scădere a concentrării. Așadar, asigurați-vă că beți suficient în mod regulat pe parcursul zilei.
O alimentație sănătoasă ne ajută așadar să ne întreținem creierul, dar putem, de asemenea, la orice vârstă, să ne sporim performanțele cerebrale prin optimizarea aportului alimentar. Iar vestea bună este că cele 8 recomandări prezentate mai jos sunt excelente și pentru prevenirea multor boli (boli cardiovasculare, diabet, cancer etc.).