Ascultă Radio Antena Satelor Live

Adevărul pe care puţini îl cunosc despre măslinele negre!

Gustoase şi bogate în nutrienţi, măslinele nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, mai ales că acestea contribuie la buna funcţionare a organismului: protejează venele și arterele, coboară hipertensiunea şi previn apariția cheagurilor de sânge.

22 Septembrie 2017, 16:37

Însă, ceea ce trebuie să ştiţi este că nu toate soiurile de măsline sunt sănătoase. Piaţa românească abundă de măsline negre, care, din păcate, sunt cele mai periculoase pentru sănătatea noastră, conform specialiştilor. În cele mai multe din cazuri, acestea nu sunt comercializate în stare naturală, cum am putea crede, ci sunt colorate artificial cu soluţii pe bază de fier.

Acestă realitate pe care comercianţii nu o recunosc, este confirmată de Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumator:"Măslinele negre, din păcate, sunt colorate artificial cu ajutorul a doi stabilizatori de culoare - gluconatul feros şi lactatul feros".

Măslina crudă este amară, îndeosebi dacă este verde, fiind necesară fermentarea fructelor pentru a le face comestibile (care se face mai repede cu leșie sau mult mai lent cu saramură), pentru îndepărtarea sursei de amar și pentru asigurarea fermității corpului măslinei.

De aceea, toate tipurile de măsline gata pentru a fi consumate, fie că sunt negre, verzi sau maronii sunt de fapt murate, înmuiate în apă sau ulei sau ambalate în sare.

Măslinele verzi sunt culese înainte de a intra în pârg, cele roșietice-maronii sunt culese pârguite, cele aproape negre sau negre se culeg la maturitatea deplină și sunt supuse unei game foarte largi de tratamente, multe dintre acestea implicând folosirea a două tipuri de aditivi alimentari, lactatul feros (E585) şi gluconatul feros (E579), care sunt nocive pentru sănătate.

În afară de acestea, în urma studiilor realizate de APC România, în măslinele negre de pe piaţa autohtonă au fost regăsite şi alte substanţe, care pot îmbolnăvi inima sau ficatul şi care cresc riscul apariției cancerului gastric. Iată care sunt acestea:
65% din sortimentele de măsline analizate conțin acid lactic (E 270)
60% din sortimentele de măsline analizate conțin acid citric ( E330)
45% din sortimentele de măsline analizate conțin acid ascorbic ( E300)
35% din sortimentele de măsline analizate conțin gluconat feros (E579)
15% din sortimentele de măsline analizate conțin glutamat de sodiu (E621)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin lactat feros ( E585)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin sorbat de potasiu (E202)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin benzoat de sodiu (E211)

Care sunt cele mai sănătoase măsline?

Măslinele verzi şi cele roşiatice-maronii sunt în mod cert mai sănătoase decât cele negre, în primul rând datorită faptului că nu sunt atât de procesate şi încărcate de aditivi alimentari periculoşi.

Măslinele verzi au un indice glicemic mai mic şi mai puține calorii. Sunt surse importante de potasiu, fier, cupru, complexul de vitamine B, vitamina E şi Omega 9. Acestea conțin grăsimi sănătoase, care ajută la creșterea colesterolului bun și reduc riscul arterosclerozei.

Important!

Pentru a recunoaște măslinele de calitate, trebuie să ne uităm la dimensiuni. Datorită maturizării, acestea trebuie să aibă o dimensiune mică și o aromă puternică.

Cel mai bun tip de măsline, accesibil şi cunoscut pe piaţa românească este Kalamata. Măslinele Kalamata sunt originare din Grecia, pe care le recunoaştem dupa culoarea maronie-roşiatică, după coaja uşor încreţită şi după aroma puternică. Acestea sunt culese în stare crudă, când sunt verzi şi sunt conservate în saramură, căpătând culoare maronie.

Manzanilla este un alt soi de măsline, verzi, de calitate, originare din Spania, vândute de obicei fără sâmburi, umplute cu diverse şi ambalate cu sare și suc lactic. Picholine sunt cele din Franța, maro și ușor sărate, care de obicei se sărează cu acid citric. Nicoise sunt măsline negre din Franța cu aromă puternică ce se vând deseori cu tot cu frunze și aromate cu ierburi.

Apoi, mai sunt diverse soiuri de măsline originare din Italia, conservate de obicei în sare cu ulei de măsline sau în oțet sau cu diferite ierburi sau condimente, precum rozmarinul. Este vorba de soiuri precum Ponentine, Lugano, Gaeta sau Liguria.

Sursa foto: pixabay.com

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană