Ascultă Radio Antena Satelor Live

AFA sau "Floarea ascunsă sub ape", un adevărat rezervor de sănătate

Algele, plantele fără rădăcini și fără frunze, care au proprietatea de a se divide în milioane de părți într-o singură zi, reprezintă originea vieții pe pământ. În prezent, algele sunt folosite ca suplimente alimentare cu cea mai mare densitate de substanțe nutritive, fapt pentru care cercetătorii le atribuie o valoare însemnată, considerându-le surse pentru alimentația mondială în viitor.

18 Ianuarie 2016, 09:19

AFA, o micro-algă, a cărui denumire provine de la denumirea științifică - Aphanizomenon flos-aquae, care în traducere înseamnă "floarea ascunsă sub ape" este o plantă acvatică de nici un milimetru lungime, încadrată de cercetători undeva la granița dintre bacterii și regnul vegetal. Face parte din categoria algelor albastre-verzi, deoarece conține o substanță care absoarbe aproape tot spectrul de radiații luminoase, reflectând doar lumina albastră, de unde și culoarea pe care i-o percepem.
Alga AFA albastră și verde crește într-un singur loc din lume, la o înălțime de 1.400 metri în lacul Klamath, într-o rezervă naturală din Oregon, Statele Unite. Lacul este înconjurat de zone vulcanice într-un peisaj virgin, iar alga AFA crește într-un peisaj mirific, în apă dulce. Orice încercare de a crește această algă în alt loc din lume a eșuat, deoarece alga AFA nu se poate adapta altor condiții de mediu.

Puțini au auzit de existența aceastei alge iar și mai puțini cunosc faptul că această algă are proprietăți terapeutice care pot fi considerate, pe bună dreptate, ca inestimabile. Acestea sunt propritățile sale atât de însemnate pentru sănătate:

1. Super aliment

Datorită conținutului său enorm de substanțe nutritive și vitale: 22 aminoacizi (inclusiv cei 8 aminoacizi esențiali), minerale, clorofilă, proteine și vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, E, acid folic, biotină, beta-carotină) este un supliment nutritiv ideal și constituie o sursă excelentă de agenți antioxidanți, antiinflamatorii și molecule neuroregeneratoare.

2. Anti cancerigen natural

Studii recente indică faptul că clorofila poate juca un rol semnificativ antimutagenic şi anticancerigen.
Este știut faptul că orice organism uman conține între 200 și 1000 de celule canceroase, însă acestea sunt în permanență ținute sub control de către sistemul imunitar. Alga AFA, în asociere cu stimulatori ai imunității, cum ar fi ganoderma sau siliciul organic, ajută organismul să necrozeze (omoare) tumorile maligne și să le elimine din corp. De asemenea, algele AFA sunt de un real ajutor în cazul chimioterapiei sau radioterapiei folosite în cancer, prevenind şi combătând efectele lor secundare.
Principiul activ din alga AFA, ficocianina, este şi una dintre cele mai puternice arme perfect naturale contra leucemiei, ajutând la prevenirea mutațiilor celulare din măduva spinării, stimulând producția de hematii şi de leucocite, fiind un adjuvant important în cazul leucemiei acute sau cronice.

3. Detoxifiant de top

Alga AFA oxigenează celulele, crește nivelul global de energie al organismului şi ne ajută să dobândim niveluri ridicate de sănătate fizică şi mentală. Aceasta întărește sistemul imunitar și contribuie la îmbunătățirea proceselor de detoxifiere şi de vindecare a corpului. Dezintoxică organismul de metalele toxice precum plumbul, activează şi regenerează metabolismul celular. Administrarea ei este recomandată persoanelor cu probleme mari de imunitate, cum ar fi cele care suferă de tuberculoză (pulmonară, osoasă), care se confruntă cu hepatite virale, cu cistite recidivante, care fac tratamente îndelungate cu antibiotice, cu antiinflamatoare ori cu alte medicamente care au ca efect secundar reducerea imunității.

4. Antidepresiv puternic și “doctor” al creierului

Alga Afa hrăneşte creierul cu proteine de înaltă calitate care reînnoiesc şi repară transmiţătorii neuronali. Acizii glutamici contribuie la întărirea memoriei, a capacității de concentrare și la îmbunătățirea atenției.
Beneficiile algei AFA se percep mai ales la nivelul sistemului nervos, unde acționează ca un puternic antidepresiv. Acest lucru se datorează concentrației semnificative de feniletilamină din alga AFA. Acest compus organic, cunoscut ca “molecula iubirii “ sau “molecula bucuriei “, este produsă de creierul nostru atunci când suntem fericiți, liniștiți sau îndrăgostiți.
Cei 22 aminoacizi esențiali existenți în alga AFA sunt extrem de importanți în menținerea integrității morfologice și funcționale a creierului. Mai mult, datorită actiunii sale puternic antioxidante, această algă previne apariția proceselor degenerative la nivelul creierului şi a sistemului nervos – prevenirea maladiei Alzheimer și a maladiei Parkinson.
Pentru persoanele de vârsta a treia, cura de 90 de zile, timp în care se iau cate 1200 mg din această algă pe zi, este excelentă pentru menținerea sănătății creierului. Un efect remarcabil se obține prin alternarea curei cu AFA cu un tratament cu lăptișor de matcă, conservat în miere, care are, de asemenea, efecte puternice de stimulare a regenerării țesutului nervos.

5. Vindecător al rănilor

Un gram din aceasta algă conține 50% din cantitatea de vitamina K necesară organismului uman pentru o zi. Vitamina K este responsabilă de procesele de coagulare şi cicatrizare din corpul nostru, fiind absolut esențială în procesul de vindecare a rănilor. De asemenea, alga AFA este probabil unul din cele mai puternice remedii pentru regenerare celulară, în cazul operațiilor chirurgicale, rănilor sau arsurilor.

6. Susținător al memoriei și al procesului învățării

Alga AFA se numără printre remediile de vârf care ajută la îmbunătățirea performanțelor intelectuale, mai ales ale copiilor și adolescenților. Între altele, AFA conține mari doze dintr-un neurotransmitator (feniletilalamina) care ajută la:

- creșterea perioadei de timp pe care poate fi menținută concentrarea mentală
- îmbunătățirea memoriei de scurtă și de lungă durată
- creșterea vitezei cu care memoria de lungă durată poate fi accesată
- îmbunătățirea atenției, inclusiv la copiii și adolescenții cu agitație psihomotorie pronunțată.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană