Afinele – un miracol pentru bolile degenerative
Afinele – fructe de pădure delicioase ce pot fi consumate în stare proaspătă în lunile iulie şi august – sunt foarte bogate în antioxidanţi (antiocianine, flavonoide), vitamine şi fibre.
13 Iunie 2016, 08:00
Datorită numeroaselor proprietăți, afinele au efecte benefice asupra sănătăţii, efecte ce sunt precizate, în cadrul interviului, de doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.
Datorită conţinutului în antocianine, seleniu, vitamine (A, C, E), complexul de vitamine B, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor şi mangan, afinele pot preveni degenerarea şi distrugerea celulelor nervoase. Prin urmare, consumul regulat al acestor fructe poate avea un efect benefic asupra menţinerii sănătăţii creierului şi a sistemului nervos central.
Prevenirea îmbătrănirii sistemului nervos şi păstrarea funcţiilor congnitive şi motorii până la vârste foarte înaintate, reprezintă un factor extrem de important. Este greu de crezut că aceste fructe pot frâna şi încetini evolutia unor afecţiuni grave, precum boala Alzheimer.
Afinele contribuie la menţinerea sănătăţii neuronilor! Se păstrează în acest fel nealterată memoria pentru o perioadă lungă de timp. Cercetătorii au demonstrat că dietele bogate în afine îmbunătăţesc în mod semnificativ capacitatea de învăţare.
Flavonoidele din afine îmbunătăţesc compoziţia biochimică a sângelui, îmbunătăţesc circulaţia venoasă şi întăresc capilaritatea. Prin conţinutul de antioxidanţi, afinele sunt fructe cu un puternic caracter anticancerigen. Studii de laborator arată că acei compuşi fenolici din afine pot inhiba proliferarea celulor canceroase din colon şi pot induce apoptoza lor (moartea programată a celulelor canceroase).
A fost observată, de asemenea, o reducere semnificativă (aproximativ 34%) a riscului de cancer ovarian la femeile ce au un aport crescut de chempferol (o flavonoidă conţinută în cantitate mare în afine).
Afinele au proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene şi luptă cu succes împotriva infecţiilor din organism. Complexul de principii bioactive din afine ajută la scăderea colesterolului şi a trigliceridelor suţinând astfel sănătatea cardiovasculară. Conţinutul ridicat de fibre, antioxidanţi puternici şi abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul de joasă densitate, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru tratarea bolilor de inimă. Aceste principii naturale din afine hrănesc şi întăresc muşchii inimii.
Myrtilina şi Neomyrtilina sunt responsabile pentru încetinerea procesului de scădere a acuităţii vizuale. Astfel, afinele pot preveni sau întârzia problemele oculare specifice înaintării în vârstă, cum sunt: cataracta, miopia sau hipermetropia.
Afinele au efecte împotriva infecţiile urinare?
Într-adevăr, afinele ajută la menţinerea sănătăţii tractului urinar. Dezvoltarea coloniilor de bacterii (precum E.Coli) de-alungul pereţilor mucoasei din interiorul tractului urinar este responsabilă pentru această infecţie care conduce la inflamaţie, senzaţie de arsură în timpul urinării şi alte complicaţii.
În acest caz, afinele pot fi surprinzător de benefice. Acestea conţin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhibă creşterea bacteriilor respective. Afinele au proprietăţi antibiotice care se adaugă la acesst efect. Moleculele mari şi grele spală practic aceste bacterii de pe pereţii tractului urinar, prevenind declanşarea infecţiei.