Ascultă Radio Antena Satelor Live

Afrodiziac, anticancerigen, bun în cura de slăbire - află cele 10 virtuți ale ghimbirului și 4 rețete vindecătoare

A pătruns în Europa cu statului de condiment. Picant, asemeni piperului, dar și cu proprietăți aromatice, ghimbirul și-a făcut repede loc în bucate, unde e folosit însă cu parcimonie, datorită intensității gustului.

10 Iunie 2015, 19:06

Curând, însă, și-a devoalat și proprietățile terapeutice, unele dintre ele neașteptate, miraculoase. Deși vorbim curent despre „rădăcina de Ghimbir”, de fapt este vorba despre rizomii (foarte bine dezvoltați) ai plantei de ghimbir.

Ghimbirul este apreciat pentru proprietățile sale de tonic și energizant, ajută în circulația periferică proastă, stimulează metabolismul, detoxifică, arde grăsimile. Și aceastea sunt doar o parte dintre afecțiunile în tratarea cărora își dovedește eficiența. Iată alte câteva întebuințări ale sale în medicina alopată:

1. Alungă depresiile

Ceaiul de ghimbir are proprietatea de a reda optimismul, de aceea este recomandat persoanelor care suferă de depresie. De asemena, redă pofta de viață și alungă ceea ce bunicii numeau: „lingoare”, adică lipsa poftei de trăi. Adăugându-l constant în diferite preparate, conferă celor care îl consumă optimism, crește tonului, stimulează energia.

2. Alungă „răul”

Și când spunem asta, ne referim la toate formele de „rău” - de mașină, de mișcare, de înălțime, mahmureala, răul de dimineață, chiar și stările de vomă pe care le au gravidele în primele luni de sarcină. Femeile și copiii care au rău de mașină sau de avion pot să folosească capsule cu ghimbir, special pentru aceste situații, tratamentul începând cu 24 de ore înainte de călătoria programată, capsulele fiind înghițite apoi la fiecare 4 ore. La fel de eficient este și ceaiul de ghimbir, care e de preferat în cazul femeilor gravide.

3. Ajută în bolile respiratorii

O feliuță de ghimbir într-un ceai fierbinte face minuni în toate formele gripale. Durerile de gât, guturaiul, faringitele și laringitele cedează treptat în fața asaltului ghimbirului.

4. Îi ajută pe astenici și pe convalescenți

Introdus în dietă, ghimbirul se va dovedi folositor și în cazul persoanelor care dezvoltă diferite forme de astenie, precum și convalescenților, celor care au ieșit dintr-o operație sau dintr-o boală lungă și grea, stimulând apetitul și pofta de viață.

5. E de partea reumaticilor

Atât ceaiurile cu ghimbir, cât și cataplasmele cu această miraculoasă rădăcină se vor dovedi folositoare reumaticilor, rolul ei de antiinflamator fiind de neegalat de către o altă plantă.

6. Ajută digestia

Ghimbirul favorizează metabolismul și ajută în cazul digestiilor dificile. De asemenea, dă rezultate în indigestie, gastrită hipoacidă și balonare. La nivelul aparatului digestiv, el favorizează secreția bilei și motilitatea vezicii biliare. Durerile abdominale își găsesc leacul în ghimbir, care ajută la eliminarea rapidă a gazelor și la calmare.

7. Îmbunătățește memoria

Ceaiul de ghimbir - ca și consumul acestuia în mod regulat prin introducerea lui, ca și condimente, în alimente - este revigorant atât pentru organism, cât și pentru creier, îmbunătățind funcțiile lui și mai ales memoria.

8. Are efect asupra feritilității

Introducerea ghimbirului în alimentația curentă poate ajuta în probleme de fertilitate, atât la femei cât și, mai ales, la bărbați, fiind un bun vasodilatator. În ce le privește pe femei, este știut că ghimbirul ajută (și) în cazurile de frigiditate. De asemenea, un sirop pregătit din ghimbir este recunoscut în Orient pentru efectele lui afrodiziace.

9. Bun în cura de slăbire

Pentru că accelerează metabolismul, ghimbirul este recmandat ca adjuvant și în curele de slăbire, efectul fiind destul de repede vizibil.

10. Accelerează circulația sangvină

Gingerolul - substanța din rizomii de ghimbir - are proprietăți de stimulare a circulației sângelui, se va observa deci o creștere a tensiunii arteriale și o stare de bunădispoziție (e însă și motivul pentru care nu se recomandă persoanelor hipertensive.

11. Are proprietăți anticancerigene

Ghimbirul este una dintre plantele care pot avea efect miraculos asupra neoplasmelor - mai ales a celor incipiente - și în rpevenirea apariției de formațiuni tumorale. Are nu doar proprietăți anticancerigene, ci și antioxidante, luptând din toate puterile pentru imunizarea organismului, dacă îl consumăm regulat.

Cum se păstrează ghimbirul?

Întreg, la rece (dar cu cât mai puțină umezeală) și ferit de lumină, tăiat felii și uscat sau dat pe răzătoare și pus la păstrare cu zahăr (acesta din urmă se va folosi numai pentru deserturi sau sosuri dulci-picante). De asemena, feliile de ghimbir, fierte cu zahăr, se pot păstra la borcan ca un fel de... dulceață, folosite tot în preparate culinare sau ceaiuri cu uz medicinal.

Rețete:

Siropul afrodiziac de ghimbir: se obține prin fierberea feliilor de ghimbir într-un sirop gros de zahăr. Feliile rămân cărnoase, dar nu mai sunt la fel de iuți. Nu trebuie exagerat însă cu consumul lor.

Ceaiul de ghimbir: nu se va face foarte concentrat, feliile de ghimbir se pun în apa care fierbe și, după primele 2 minute se trage de pe foc, se acoperă, și se lasă pentru ca să-și extragă substanțele vindecătoare. Acest ceai e ideal în răceli, în calmarea inflamațiilor gâtului, pentru scăderea febrei etc. Pentru un ceai energizant se vor adăuga: miere (sau zahăr brun), felii de lămâie, dar și alte condimente, precum lemnul dulce, piperul negru, scorțișoara, fenicului, coriandrul, rozmarinul sau anasonul.

Tinctura de ghimbir: se obține prin punerea ghimbirului felii sau ras la mcerat în alcool, timp de 72 de ore. Este ideală în tratarea astmului.

Berea de ghimbir: este recunoscută pentru că redă pofta de viață, revitalizează și reglează digestia. Își are originea în Anglia secolului al XVIII-lea, dar acum a devenit favorita Americii.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană