Alimentața în postul Paștelui
Persoanele care țin postul Paștelui fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de sănătate și efectele alimentației asupra corpului. Iată ce mâncare de post este sănătoasă și ce alegeri poți face în ce privește alimentația în această perioadă.
Articol de Robina Cornaciu, 25 Aprilie 2024, 12:40
Postul Paștelui este pentru unii oameni o perioadă de curățenie sufletească, dublată și de o schimbare a alimentației.
Nu puține sunt însă persoanele care se îngrașă în timpul postului, din cauza excesului de cereale și făinoase ori a combinațiilor întâmplătoare între diversele produse de origini vegetale și produse cu zahăr.
Restricţiile la lactate, ouă şi carne pe care le presupune postul ar putea fi dificil de respectat pentru muţi, dar dacă la acestea se adaugă şi o alimentaţie deficitară în proteine şi minerale, atunci sănătatea ar putea fi serios afectată. În acest context, sfaturile nutriţioniştilor pentru perioada de post pot fi foarte utile.Cu ce putem inlocui lactatele si carnea?
„Sunt recomandate anumite suplimente de vitamine sau minerale pe durata postului sau anumite alimente care să suplinească lipsa produselor de origine animală? Nu exagerati cu painea, pastele fainoase si cartofii!” a precizat la Radio Romania Antena Satelor, dr. ing. Iulia Barbu.
Unele persoane au tendinta de a manca zilnic aceleasi produse pentru ca "oferta de produse vegetale suficient de hranitoare nu este foarte mare". Astfel, ele descopera ca le place un anumit aliment si il consuma zilnic, pentru a nu-si mai bate capul cautand alternative.
Dacă v-ați obișnuit să consumați multe produse lactate, postul poate fi o provocare pentru voi. Este imporant să știți că există mulți înlocuitori pentru lapte și lactate.
În comerț puteți găsi numeroase tipuri de lapte vegetal precum cel de soia, de migdale, cocos, orez, ovăz și altele.
„Brânza și cașcavalul de asemenea pot fi înlocuite cu brânză vegetală precum tofu ( brânza de soia) sau brânză de caju. Nu trebuie să vă faceți griji și să gândiți că unica sursă de calciu este laptele de vacă. În 100 g de lapte de vacă se conțin 110 mg de calciu, în timp ce aceeași cantitate de spanac conține aproximativ 200 g de calciu. Alte alimente care vă oferă doza necesară de calciu este susanul ( 970 mg de susan conțin circa 110 g de calciu). Alt aliment care poate înlocui calciul din lactate îl reprezintă migdalele”, spune dr. ing. Iulia Barbu.
Produsele din soia sunt cel mai cunoscut înlocuitor al cărnii. În supermaketuri putem găsi produse cu inscripția „carne de soia“.
Alte alimente care pot înlocui carnea sunt leguminoasele – fasole, mazăre, linte, năut. Acestea sunt bogate în fibre, proteine și vitamine.
Produsele integrale precum quinoa și bulgur sunt o alegere minunată, în special atunci când nu consumați carne. La preparare, drept înlocuitor al cărnii puteți folosi ciuperci și vinete.