Alimente benefice și alimente dăunătoare dinților
În afară de spălatul lor, dinții au nevoie de atenție și în privința alegerii alimentelor. Unele dintre ele, pe care le consumi zi de zi, previn cariile și placa dentară, în timp ce altele sunt dăunătoare danturii.
10 Martie 2016, 13:52
Alimente pentru un zambet sanatos
Lapte si oua
Laptele este un produs bogat in calciu, iar calciul este extrem de benefic pentru smaltul dintilor. Produsele lactate si galbenusul de ou reprezinta o sursa bogata de calciul si vitamina D.
Branzeturi si iaurt
Branza degresata, laptele, iaurtul (fara zahar adaugat) sunt alegeri clasice bogate in calciu. Branza este benefica, in special, deoarece contine cazeina, o proteina care poate consolida smaltul. In plus, aceste alimente au si proprietati antibacteriene, asa ca ajuta si la protectia impotriva cariilor.
Carnea, pestele si tofu
Carnea, pestele si tofu sunt bogate in fosfor, un alt mineral important care protejeaza smaltul dintilor.
Broccoli si alte legume cu frunze verzi
O alternativa vegetariana pentru aportul de minerale? Broccoli, varza, spanacul si alte legume cu frunze verzi sunt o sursa vegetala perfecta pentru aceste minerale.
Telina, morcovi si alte legume bogate in apa
Crocante si ferme, alimentele care au un continut mare de apa sunt bune pentru sanatatea orala deoarece stimuleaza fluxul de saliva. Saliva contine enzime care neutralizeaza acizii din alimente, facandu-le sigure pentru consum. Telina reprezinta o adevarata „periuta de dinti naturala” datorita structurii sale fibroase.
Particulele alimentare sunt indepartate de pe dinti in timp ce mestecam telina cruda.