Alimente care stimulează creierul
Alimentele bogate în antioxidanţi sau acizi graşi pot fi extrem de benefice pentru sănătatea creierului şi pentru memorie, spun experţii. Există anumite fructe sau legume care ne pot îmbunătăţi abilităţile cognitive, împiedicând în acelaşi timp apariţia afecţiunii Alzheimer.
05 Octombrie 2014, 21:00
Un studiu din 2009, publicat în Journal of Nutrition, a constatat că dietele care conţineau nuci inversau semnele de îmbătrânire în creierele şoarecilor bătrâni şi impulsionau capacitatea acestuia de a funcţiona şi de a procesa informaţiile. Un alt studiu prezentat în 2010 la Conferinţa privind Boala Alzheimer a raportat că şoarecii cu Alzheimer, care au fost hrăniţi cu nuci, şi-au îmbunătăţit capacitatea de învăţare, memorie şi coordonarea motorie. Nucile conţin cantităţi mari de antioxidanţi, care potrivit unor cercetători pot combate deteriorarea ADN-ului celulelor creierului, cauzată de radicalii liberi din organism.
Sunt cunoscuţi de o perioadă lungă de timp ca fiind esenţiali pentru sănătatea ochilor. Se pare că aceştia stimulează şi creierul. Morcovii conţin un compus numit luteolina, care ar putea reduce problemele de memorie care apar odată cu vârsta şi inflamaţia din creier, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrition în 2010. Alte alimente care au un conţinut ridicat de luteolina: uleiul de măsline, ardeii iuţi şi ţelina. Dacă doriţi să vă îmbunătăţiţi memoria, studiile recente recomandă adăugarea fructelor de pădure în dieta dumneavoastră. Un studiu, publicat în 2010 în Journal of Agricultural and Food Chemistry, a descoperit că nouă adulţi, care aveau probleme cu memoria, şi-au îmbunătăţit abilităţile de învăţare după ce au primit suplimente zilnice cu fructe de pădure.
Într-un raport din 2009, cercetătorii au examinat mai multe studii care arătau că fructele precum afinele şi căpşunile, care sunt bogate în antioxidanţi, pot reduce un tip de stres din celule, asociat cu îmbătrânirea.
Deşi studiile recente au arătat că administrarea de suplimente pe bazate pe ulei de peşte nu ajută la prevenirea declinului cognitiv în cazul persoanelor care suferă de Alzheimer, alte studii au arătat că un consum constant de peşte bogat în acizi graşi omega 3 ar putea încetini declinul cognitiv clasic, care apare odată cu vârsta.
Cafeaua şi ceaiul pot preveni apariţia afecţiunii Alzheimer şi îmbunătăţesc funcţiile cognitive. Un studiu din 2010, publicat în Journal of Alzheimera's Disease, a descoperit că atunci când cercetătorii le ofereau şoarecilor cafea, progresul bolii Alzheimer încetinea sau nu se mai dezvolta. Cercetătorii au afirmat că pe baza acestor descoperiri cafeaua ar putea fi utilizată ca un posibil tratament terapeutic pentru persoanele care suferă de boala Alzheimer.
Ceaiul are, de asemenea, efecte protective asupra creierului. Consumatorii de ceai au avut rezultate mai bune la testele de memorie şi la cele de procesare a informaţiei, potrivit unui studiu efectuat în 2010.
Spanacul este bogat în vitamina C şi E, care, potrivit studiilor, îmbunătăţesc abilităţile cognitive. Un studiu, publicat în 2000 în Journals of Gerontology, a arătat că şoarecii care consumau mai multă vitamina E au experimentat o creştere a abilităţilor cognitive de 500-900%, într-o perioadă de 8 luni.