Alimente cu efecte benefice în tratarea durerilor de spate
În special lipsa exerciţiilor fizice, tensiunea musculară şi degradarea discului intervertebral din cauza purtării unor greutăţi pe o singură parte sunt principalele cauze ale acestor dureri.
23 August 2016, 08:48
Pentru a le înlătura, de cele mai multe ori sunt recomandate exerciţiile fizice, fizioterapia şi masajul. Un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie cu suficiente elemente nutritive pot ajuta, însă, în mod eficient, la prevenirea sau atenuarea durerilor de spate.
„Mulţi oameni subestimează influenţa unei diete echilibrate pentru sănătatea spatelui. Un aport activ de produse lactate, băuturi şi legume asigură stabilitatea scheletului nostru”, spune dr. Reinhard Schneiderhan, medic specialist şi chirurg ortoped din München.
Apa – Sursa vieţii
Organismul are nevoie de apă pentru a furniza nutrienţi prin intermediul vaselor de sânge sau prin difuzie. „Pentru o coloană vertebrală stabilă, dar flexibilă, este recomandabil să se bea zilnic între o jumătate de litru şi doi litri de lichide”, a spus dr. Schneiderhan.
Acestea sunt în special apă minerală, sucuri din legume sau fructe şi ceaiuri neîndulcite din plante. Pentru un gust plăcut şi răcoritor se pot adăuga în apa plată sau minerală felii de lămâie sau de portocală şi mentă proaspătă.
Produse de origine animală ca surse de calciu
Calciul este cel mai important nutrient necesar pentru formarea oaselor şi pentru prevenirea osteoporozei. Produsele de origine animală – cum ar fi laptele, iaurtul şi brânza – conţin o cantitate mare de minerale.
Brânza este bogată în fosfor, care este utilizat împreună cu calciul pentru sinteza osoasă. Ambele substanţe ar trebui să fie în proporţii echilibrate în organism. În cazul în care în organism este prea mult fosfor, reglajul fin natural se pierde.
Adesea, un exccedent apare, de pildă, dintr-un regim alimentar nesănătos, cu fast-food şi băuturi răcoritoare. Pentru a restabili echilibrul, organismul consumă calciul din oase, fapt care apoi duce la apariţia diverselor probleme. Un om are nevoie zilnic de o jumătate de gram de fosfor şi de calciu. Acestea se pot obţine din consumarea a două felii de brânză şi două pahare de lapte. O mare importanţă pentru organism au vitamina K, laptele, brânza şi iaurtul, care previn pierderea masei osoase.
De unde ne mai luăm mineralele
Legumele, cum ar fi varza, rucola sau spanacul au un conţinut ridicat de calciu. În legumele verzi găsim magneziu şi bor, necesare pentru stabilitatea scheletului osos. Spanacul, broccoli şi salata verde sunt bogate în bor şi magneziu. „Consumul de legume, cum ar fi salata verde sau spanacul, aprovizionează organismul cu vitamina B, importantă pentru consolidarea scheletului. Eu recomand să se includă în meniul zilnic cel puţin trei porţii de legume” – spune dr. Schneiderhan. Vitamina K este benefică pentru a menţine oasele sănătoase. Aceasta se găseşte în legume verzi, salată, orez brun, cereale integrale şi ouă.