Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alimente cu efecte benefice în tratarea durerilor de spate

În special lipsa exerciţiilor fizice, tensiunea musculară şi degradarea discului intervertebral din cauza purtării unor greutăţi pe o singură parte sunt principalele cauze ale acestor dureri.

23 August 2016, 08:48

Pentru a le înlătura, de cele mai multe ori sunt recomandate exerciţiile fizice, fizioterapia şi masajul. Un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie cu suficiente elemente nutritive pot ajuta, însă, în mod eficient, la prevenirea sau atenuarea durerilor de spate.

„Mulţi oameni subestimează influenţa unei diete echilibrate pentru sănătatea spatelui. Un aport activ de produse lactate, băuturi şi legume asigură stabilitatea scheletului nostru”, spune dr. Reinhard Schneiderhan, medic specialist şi chirurg ortoped din München.

Apa – Sursa vieţii

Organismul are nevoie de apă pentru a furniza nutrienţi prin intermediul vaselor de sânge sau prin difuzie. „Pentru o coloană vertebrală stabilă, dar flexibilă, este recomandabil să se bea zilnic între o jumătate de litru şi doi litri de lichide”, a spus dr. Schneiderhan.

Acestea sunt în special apă minerală, sucuri din legume sau fructe şi ceaiuri neîndulcite din plante. Pentru un gust plăcut şi răcoritor se pot adăuga în apa plată sau minerală felii de lămâie sau de portocală şi mentă proaspătă.

Produse de origine animală ca surse de calciu

Calciul este cel mai important nutrient necesar pentru formarea oaselor şi pentru prevenirea osteoporozei. Produsele de origine animală – cum ar fi laptele, iaurtul şi brânza – conţin o cantitate mare de minerale.

Brânza este bogată în fosfor, care este utilizat împreună cu calciul pentru sinteza osoasă. Ambele substanţe ar trebui să fie în proporţii echilibrate în organism. În cazul în care în organism este prea mult fosfor, reglajul fin natural se pierde.

Adesea, un exccedent apare, de pildă, dintr-un regim alimentar nesănătos, cu fast-food şi băuturi răcoritoare. Pentru a restabili echilibrul, organismul consumă calciul din oase, fapt care apoi duce la apariţia diverselor probleme. Un om are nevoie zilnic de o jumătate de gram de fosfor şi de calciu. Acestea se pot obţine din consumarea a două felii de brânză şi două pahare de lapte. O mare importanţă pentru organism au vitamina K, laptele, brânza şi iaurtul, care previn pierderea masei osoase.

De unde ne mai luăm mineralele

Legumele, cum ar fi varza, rucola sau spanacul au un conţinut ridicat de calciu. În legumele verzi găsim magneziu şi bor, necesare pentru stabilitatea scheletului osos. Spanacul, broccoli şi salata verde sunt bogate în bor şi magneziu. „Consumul de legume, cum ar fi salata verde sau spanacul, aprovizionează organismul cu vitamina B, importantă pentru consolidarea scheletului. Eu recomand să se includă în meniul zilnic cel puţin trei porţii de legume” – spune dr. Schneiderhan. Vitamina K este benefică pentru a menţine oasele sănătoase. Aceasta se găseşte în legume verzi, salată, orez brun, cereale integrale şi ouă.

Sursa: rador.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană