Ardei colorați, dulci și iuți, delicioși și sănătoși
Capsicum annuum L. pe numele sau științific, ardeiul este originar din America de Sud, dintr-un soi de acum 7.000 de ani, iar apoi a fost adus și în Europa, de către exploratorii spanioli și portughezi.
23 Octombrie 2015, 05:02
Este una din cele mai vechi plante cu virtuti de medicament, dar si un aliment foarte popular.
Ardeiul se cultiva astazi pe o suprafata de 1,2 milioane hectare de teren. Nu este o planta cu pretentii speciale la lumina, caldura, apa si hrana. Solul in care se cultiva ardeiul trebuie sa fie afanat, bogat in substante nutritive, poate fi imbunatatit cu ingrasamant natural, iar respectand toate conditiile acestea, recolta poate fi una foarte bogata.
Dupa ce intreaga lume a facut cunostinta cu gustul sau special, ardeiul a inceput sa fie cultivat pe suprafete extinse.
Asia este continentul cu cea mai mare productie de ardei (1.050 mii de hectare), urmeaza Africa, unde ardeiul este cultivat pe 284 mii de hectare. In Europa, in topul clasamentului tarilor cultivatoare de ardei sta Spania, urmata de Italia. Si in Romania, ardeii ocupa un loc destul de important in preferintele producatorilor.
Astfel, la noi se cultiva urmatoarele soiuri: ardeiul gras, cu fructe mari, dulci; ardeiul gogosar, si acesta cu fructe mari, dulci, rotunde, de un rosu intens sau chiar verzi; ardeiul lung, tot cu fructe mari, dulci, cu pulpa mai subtire; ardeiul iute: fructe mici, iuti, cu pulpa subtire, de forma conic-alungita sau sferica.
Acesta contine, nu doar capsaicina, ci si luteina, capsantina si capsorubina, substante care previn cancerul, bolile cardiovasculare si boala Alzheimer; ardeiul de boia: fructe asemanatoare ardeiului lung sau iute, cu gust dulce sau iute.
Daca sunt rosii, verzi, galbeni sau de culoare portocalie, acest lucru depinde de cantitatea de capsaicina continuta. Capsaicina este principala substanta activa din ardei. Cea mai mare cantitate de capsaicina o au ardeii rosii, in special cei iuti.
Beneficiile ardeilor pentru sanatate
Asa cum era de asteptat, pe langa gustul special pe care il au, ardeii au fost apreciati, inca din vechime, pentru calitatile lor. Iata cateva dintre acestea:
- au calitati antiimflamatoare. Crampele musculare pot fi combatute cu ajutorul unei paste din ardei. La fel de util este si consumul de ardei iute in alimentatie, in condimentarea diverselor preparate culinare.
- au in compozitie o cantitate destul de mare de vitamina C si vitamina A, iar acestia sunt antioxidanti puternici. De aceea, consumul de ardei ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi. In acest mod se incetineste procesul de imbatranire si se stimuleaza imunitatea.
- au un continut bogat de acid folic si vitamina B6, substante care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la evitarea bolilor cardiovasculare. Specialistii spun ca un consum moderat de ardei scade drastic riscul de infarct miocardic.
- contin licopen, substanta care previne aparitia cancerului.
- favorizeaza procesul de digestie, protejand mucoasa stomacala si ajutand la eliminarea gazelor intestinale. Exista si persoane care cred ca ardeiul iute nu este bun pentru stomac.