Arnica – remediu natural pentru multe afecțiuni
Arnica este o planta medicinala, salbatica ale carei efecte antiinflamatoare si cicatrizante sunt cunoscute din cele mai stravechi timpuri. Arnica este cunoscuta in popor ca: iarba soarelui, podbalul de munte, carul zanelor, ciuda etc. Ea a constituit, de-a lungul vremii, un remediu natural in stimularea mucoasei stomacului, circulatiei sangvine a inimii si a creierului, in tratarea laringitei, faringitei, raguselii, contuziilor.
15 Aprilie 2015, 09:04
De asemenea, preparata sub forma de ceai si-a gasit utilitatea in tratarea dizenteriei, iar cu ajutorul frunzelor zdrobite si a prafului de arnica pot fi tratate taieturile si diferite rani.
Tinctura de arnica este unul dintre cele mai folosite produse naturiste, mai ales in tratarea:
- vanatailor, furunculozei, leucoreei, micozelor si alte afectiuni ale pielii inclusiv cele grave cum ar fi cancerul de piele,
- in astmul bronsic, nevralgii, palpitatii,
De asemenea aceasta tinctura, care se prepara din flori de arnica macerate in decursul a 10 zile in 100 ml de alcool, mai este folosita in tratarea arsurilor, a entorselor si ranilor, acneei si negilor,
- slabiciunilor cardiace, tulburarilor nervoase si a insomniilor.
Daca pacientul sufera de laringita si acuza raguseala i se recomanda a face gargara de 4-5 ori pe zi cu ceai din flori de arnica.
Radacinile de arnica sunt utile pentru tratrea loviturilor, entorselor, echimozelor. Din radacini date printr-o razatoare se iau 2 linguri care se introduc in 250 ml de alcool rafinat de 40 º. Macerarea dureaza doua saptamani, iar extractul rezultat se utilizeaza sub forma de comprese.
Sursa: Antena Satelor, emisiunea Buna Dimineata Gospodari, rubrica Pilula de Sanatate realizata de Camelia Teodosiu