Avocado, fructul care luptă cu cancerul și bătrânețea
Avocado este o sursa importanta de antioxidanti, care protejeaza celulele corpului de efectele provocate de radicalii liberi. Se stie ca radicalii liberi sunt implicati in declansarea bolilor cardiovasculare, a anumitor forme de cancer si a altor afectiuni asociate imbatranirii (boala Parkinson, maladia Alzheimer etc.).
10 Aprilie 2022, 05:26
Aztecii numeau arborele de avocado "arborele cu testicule". De altfel, ei erau convinsi ca trebuie sa manance avocado pentru a avea energie si apetit sexual. Efectele sale benefice probate de nutritionisti sunt vizibile in bolile cardiace si in cancere.
Persoanele care mananca frecvent avocado beneficiaza de o capacitate mai mare de absorbtie a carotenoidelor, antioxidanti care sunt solubili doar in grasimi. Nutritionistii recomanda avocado pentru gustul placut, aspectul cremos, pentru continutul important de fibre alimentare – solubile, dar mai ales insolubile –, ceea ce confera multiple avantaje: imbunatatirea tranzitului intestinal, reducerea riscului de cancer de colon si o senzatie rapida de satietate.
Lipidele din avocado reprezinta o sursa de acizi grasi mononesaturati, in principal de acid oleic, care nu se depun pe artere, contribuind la buna functionare a sistemului cardiovascular. Un studiu recent demonstreaza ca inlocuirea unei parti dintre grasimile folosite in mod curent in alimentatie cu avocado, pentru o perioada de aproximativ trei saptamani, are ca efect reducerea lipidelor din sange, fara a scadea totusi concentratia de colesterol bun (HDL).
Uleiul de avocado este folosit in produse cosmetice, cu scopul de a revigora pielea.