Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bamele - de ce să introduci aceste legume în dieta ta

De proveniență din Etiopia, însă cultivate la scară redusă în România, bamele sunt unele dintre cele mai recomandate legume, pentru valoarea lor terapeutică.

22 August 2016, 16:06

Din aceeași familie cu bumbacul, cafeaua și hibiscusul, legumele verzi și lunguiețe reprezintă o sursă importantă de nutrienți vitali pentru organism.

Sărace în calorii, dar bogate în vitamine şi minerale: A, C, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu şi vitamina B6, bamele sunt recomandate în special viitoarelor mame, datorită acidul folic pe care îl conțin și care ajută la dezvoltarea tubului neural al fătului.

Mucilagiul din bame micşorează nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel toxinele prin filtrarea ficatului şi curaţă intestinul gros, graţie proprietăţilor laxative.

Consumate cu regularitate, bamele vindecă întregul organism. Astfel, tratează inflamaţia plămânilor şi calmează simptomele de colon iritabil. Datorită conţinutului de vitamina C, bamele au și un puternic efect antioxidant şi antiinflamator.

Iar beneficiile bamelor pentru organism nu se opresc aici:

- stabilizează glicemia, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal
- previn unele forme de cancer, în special pe cel de colon
- mențin silueta, datorită conținutului sărac în calorii – o cană plină cu bame conține doar 33 de calorii
- conțin mucilagii cu proprietăți emoliente, utile în afecțiuni respiratorii (laringite, traheite, bronșite, tuse) sau în constipație
- reglează colesterolul, acidul biliar și elimină toxinele metabolizate de organism (mucilagiul absoarbe excesele de colesterol, bilă și toxine, eliminându-le prin scaun)
- ajută în tratamentul bolilor de rinichi și al ulcerului
- reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare (atacul de cord, atacul cerebral)
- menține sănătatea sistemului ocular, a pielii și membranelor (previne apariția cataractei, datorită conținutului de vitamina A).

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană