Bamele - de ce să introduci aceste legume în dieta ta
De proveniență din Etiopia, însă cultivate la scară redusă în România, bamele sunt unele dintre cele mai recomandate legume, pentru valoarea lor terapeutică.
22 August 2016, 16:06
Din aceeași familie cu bumbacul, cafeaua și hibiscusul, legumele verzi și lunguiețe reprezintă o sursă importantă de nutrienți vitali pentru organism.
Sărace în calorii, dar bogate în vitamine şi minerale: A, C, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu şi vitamina B6, bamele sunt recomandate în special viitoarelor mame, datorită acidul folic pe care îl conțin și care ajută la dezvoltarea tubului neural al fătului.
Mucilagiul din bame micşorează nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel toxinele prin filtrarea ficatului şi curaţă intestinul gros, graţie proprietăţilor laxative.
Consumate cu regularitate, bamele vindecă întregul organism. Astfel, tratează inflamaţia plămânilor şi calmează simptomele de colon iritabil. Datorită conţinutului de vitamina C, bamele au și un puternic efect antioxidant şi antiinflamator.
Iar beneficiile bamelor pentru organism nu se opresc aici:
- stabilizează glicemia, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal
- previn unele forme de cancer, în special pe cel de colon
- mențin silueta, datorită conținutului sărac în calorii – o cană plină cu bame conține doar 33 de calorii
- conțin mucilagii cu proprietăți emoliente, utile în afecțiuni respiratorii (laringite, traheite, bronșite, tuse) sau în constipație
- reglează colesterolul, acidul biliar și elimină toxinele metabolizate de organism (mucilagiul absoarbe excesele de colesterol, bilă și toxine, eliminându-le prin scaun)
- ajută în tratamentul bolilor de rinichi și al ulcerului
- reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare (atacul de cord, atacul cerebral)
- menține sănătatea sistemului ocular, a pielii și membranelor (previne apariția cataractei, datorită conținutului de vitamina A).