Beneficiile ascunse în culorile curcubeului vegetal
Natura are puterea de a ne călăuzi gusturile către ceea ce este benefic și sănătos. Important este ca noi să înțelegem și să conștientizăm faptul că legumele și fructele, cu atât mai mult cele colorate în nuanțe puternice, conțin substanțe care au numeroase beneficii pentru organism.
16 Aprilie 2016, 09:02
Fitochimicalele care se regăsesc în legumele și fructele viu colorate, împreună cu vitaminele și fibrele pe care acestea le conțin, acționează ca antioxidanți puternici, care stimulează sistemul imunitar.
Mai mult decât atât, aceste bogății colorate ale naturii conțin puține calorii, astfel încât, dacă le includem în dietă acestea aduc beneficii multiple atât sănătății, cât și siluetei, fără a crea dezechilibre.
Fiecare culoare care se regăseste în fructe și legume aduce avantaje importante sănătății noastre.
Portocaliu
Alfa și beta carotenul dau legumelor și fructelor o culoare vibrantă, portocalie. Organismul nostru transformă aceste substanțe într-o formă activă a vitaminei A, care menține sănătatea ochilor, oaselor și sistemului imunitar. Oferta portocalie este extrem de bogată. Pe lângă morcovi și cartofi dulci poți încerca caise, mango, portocale, papaya, dovleac, tangerine.
Roșu
Fructele și legumele roșii își iau culoarea din licopen, o fitochimicală care are puterea de a proteja împotriva cancerului de sân și de prostată, dar și puterea de a scădea riscul de atac cerebral. Roșiile, ardeii roșii, sfecla roșie, căpșunile, merele, rodiile, pepenele roșu, zmeura, cireșele și vișinele se numără printre fericitele deținătoare ale acestor proprietăți valoroase.
Galben și verde
Legumele și fructele în aceste culori sunt bogate în luteină și zeaxantină, două fitochimicale care previn degenerarea maculară, principala cauză a pierderii vederii. În plus, legumele cu frunze verzi au și beta caroten. De aceea, este o binecuvântare să incluzi în meniu salata verde, rucola, broccoli, anghinare, spanac, sparanghel, dovlecei, ardei, porumb sau fructe precum : banane, lămâi, pere, pepene galben.
Albastru, violet, purpuriu
Legumele și fructele care au aceste culori sunt bogate în antocianine, antioxidanți asociați cu sănătatea optimă a inimii și a funcțiilor cerebrale. Consumul acestor vegetale poate reduce riscul apariției bolii Parkinson. Include în mesele zilnice fructe de pădure (coacăze, mure, afine, merișoare), prune, vinete, pentru un aport maxim din acești antioxidanți.