Ascultă Radio Antena Satelor Live

Beneficiile ascunse în culorile curcubeului vegetal

Natura are puterea de a ne călăuzi gusturile către ceea ce este benefic și sănătos. Important este ca noi să înțelegem și să conștientizăm faptul că legumele și fructele, cu atât mai mult cele colorate în nuanțe puternice, conțin substanțe care au numeroase beneficii pentru organism.

16 Aprilie 2016, 09:02

Fitochimicalele care se regăsesc în legumele și fructele viu colorate, împreună cu vitaminele și fibrele pe care acestea le conțin, acționează ca antioxidanți puternici, care stimulează sistemul imunitar.

Mai mult decât atât, aceste bogății colorate ale naturii conțin puține calorii, astfel încât, dacă le includem în dietă acestea aduc beneficii multiple atât sănătății, cât și siluetei, fără a crea dezechilibre.

Fiecare culoare care se regăseste în fructe și legume aduce avantaje importante sănătății noastre.

Portocaliu

Alfa și beta carotenul dau legumelor și fructelor o culoare vibrantă, portocalie. Organismul nostru transformă aceste substanțe într-o formă activă a vitaminei A, care menține sănătatea ochilor, oaselor și sistemului imunitar. Oferta portocalie este extrem de bogată. Pe lângă morcovi și cartofi dulci poți încerca caise, mango, portocale, papaya, dovleac, tangerine.

Roșu

Fructele și legumele roșii își iau culoarea din licopen, o fitochimicală care are puterea de a proteja împotriva cancerului de sân și de prostată, dar și puterea de a scădea riscul de atac cerebral. Roșiile, ardeii roșii, sfecla roșie, căpșunile, merele, rodiile, pepenele roșu, zmeura, cireșele și vișinele se numără printre fericitele deținătoare ale acestor proprietăți valoroase.

Galben și verde

Legumele și fructele în aceste culori sunt bogate în luteină și zeaxantină, două fitochimicale care previn degenerarea maculară, principala cauză a pierderii vederii. În plus, legumele cu frunze verzi au și beta caroten. De aceea, este o binecuvântare să incluzi în meniu salata verde, rucola, broccoli, anghinare, spanac, sparanghel, dovlecei, ardei, porumb sau fructe precum : banane, lămâi, pere, pepene galben.

Albastru, violet, purpuriu

Legumele și fructele care au aceste culori sunt bogate în antocianine, antioxidanți asociați cu sănătatea optimă a inimii și a funcțiilor cerebrale. Consumul acestor vegetale poate reduce riscul apariției bolii Parkinson. Include în mesele zilnice fructe de pădure (coacăze, mure, afine, merișoare), prune, vinete, pentru un aport maxim din acești antioxidanți.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană