Ascultă Radio Antena Satelor Live

Beneficiile ascunse în culorile curcubeului vegetal

Natura are puterea de a ne călăuzi gusturile către ceea ce este benefic și sănătos. Important este ca noi să înțelegem și să conștientizăm faptul că legumele și fructele, cu atât mai mult cele colorate în nuanțe puternice, conțin substanțe care au numeroase beneficii pentru organism.

16 Aprilie 2016, 09:02

Fitochimicalele care se regăsesc în legumele și fructele viu colorate, împreună cu vitaminele și fibrele pe care acestea le conțin, acționează ca antioxidanți puternici, care stimulează sistemul imunitar.

Mai mult decât atât, aceste bogății colorate ale naturii conțin puține calorii, astfel încât, dacă le includem în dietă acestea aduc beneficii multiple atât sănătății, cât și siluetei, fără a crea dezechilibre.

Fiecare culoare care se regăseste în fructe și legume aduce avantaje importante sănătății noastre.

Portocaliu

Alfa și beta carotenul dau legumelor și fructelor o culoare vibrantă, portocalie. Organismul nostru transformă aceste substanțe într-o formă activă a vitaminei A, care menține sănătatea ochilor, oaselor și sistemului imunitar. Oferta portocalie este extrem de bogată. Pe lângă morcovi și cartofi dulci poți încerca caise, mango, portocale, papaya, dovleac, tangerine.

Roșu

Fructele și legumele roșii își iau culoarea din licopen, o fitochimicală care are puterea de a proteja împotriva cancerului de sân și de prostată, dar și puterea de a scădea riscul de atac cerebral. Roșiile, ardeii roșii, sfecla roșie, căpșunile, merele, rodiile, pepenele roșu, zmeura, cireșele și vișinele se numără printre fericitele deținătoare ale acestor proprietăți valoroase.

Galben și verde

Legumele și fructele în aceste culori sunt bogate în luteină și zeaxantină, două fitochimicale care previn degenerarea maculară, principala cauză a pierderii vederii. În plus, legumele cu frunze verzi au și beta caroten. De aceea, este o binecuvântare să incluzi în meniu salata verde, rucola, broccoli, anghinare, spanac, sparanghel, dovlecei, ardei, porumb sau fructe precum : banane, lămâi, pere, pepene galben.

Albastru, violet, purpuriu

Legumele și fructele care au aceste culori sunt bogate în antocianine, antioxidanți asociați cu sănătatea optimă a inimii și a funcțiilor cerebrale. Consumul acestor vegetale poate reduce riscul apariției bolii Parkinson. Include în mesele zilnice fructe de pădure (coacăze, mure, afine, merișoare), prune, vinete, pentru un aport maxim din acești antioxidanți.

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!