Beneficiile UIMITOARE ale consumului de piersici
Parfumate, zemoase şi gustoase, piersicile aduc nenumărate beneficii pentru sănătate, fiind considerate “fructele longevităţii”. Ce conţin piersicile şi ce beneficii aduc acestea organismului aflăm de la doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție. Piersicile au gust dulce-aromat, sunt zemoase, deosebit de gustoase şi hidratează organismul. Dar, bineînţeles, ele reprezintă şi o sursă bogată de vitamine (C, B5, E, provitamina A) şi minerale (fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu, seleniu) cu proprietăţi terapeutice.
08 August 2016, 06:56
Piersica proaspătă conţine (la 100 gr): 86,5 gr apă, 0,9 g albumină, 10,4 g hidraţi de carbon (foarte important pentru persoanele cu diabet), 0,9 g fibre alimentare, 0,7 g acizi organici liberi, 363 mg potasiu, 20 mg calciu, 16 mg magneziu, 34 mg fosfor, 4,1 mg fier, 50 mg provitamina A 0,70 mg vitamina PP, 10 mg vitamina C.
Fiind bogate în principii bioactive însemnate şi preţioase, automat există efecte curative asupra organismului. Avem câteva pe care le enumăr:
Prin conţinutul bogat de fibre, piersicile sunt indicate persoanelor care au probleme digestive, care au un tranzit intestinal dificil. Ele favorizează digestia, înlătură contispaţia şi au un efect benefic împotriva hemoroizilor.
În ceea ce priveşte sfera gastrointestinală, specific următorul lucru: există persoane cu hiperaciditate gastrică şi în acest caz o cantitate prea mare de piersici mâncată poate crea probleme de aciditate gastrică cu efecte nedorite, cum ar fi: durerea, senzaţia de arsură stomacală, balonare (persoanele care au probleme cardiace întotdeauna trebuie să evite balonările).
Antioxidanţii din aceste fructe inactivează radicalii liberi. Piersicile conţin principii bioactive care au efect de inactivare a radicalilor liberi şi menţin integritatea celulei, astfel că piersicile luptă împotriva apariţiei cancerului şi a afecţiunilor cardiovasculare.
Tot prin conţinutul de antioxidanţi, piersicile întârzie procesul de îmbătrânire şi ajută la menţinerea frumuseţii tenului. La acest capitol, cel al frumuseţii tenului, subliniez faptul că se pot aplica chiar măşti – atenţie! – cu fructul decojit. Se poate face ca o pastă, un piure de piersici care se poate aplica pe ten.
Efectele benefice ale piersicilor sunt recunoscute şi în cazurile de litiază urinară, probleme ale ficatului, reumatism şi gută, datorită acţiunii diuretic-depurative. Au un efect energizant, înlătură oboseala şi întăresc imunitatea organismului. Prin conţinutul de fosfor ajută şi la echilibrarea sistemului nervos.
Reduc conţinutul de colesterol din sânge şi sunt indicate în cazul anemiilor, dar şi în cazul afecţiunilor renale (nefrită, calculi renali).
Au un efect benefic împotriva astmului, impotriva bronşitei, al tusei seci şi al hipertensiunii arteriale.
Consumul regulat de piersici combate insomnia şi îmbunătăţeşte vederea nocturnă.