Ascultă Radio Antena Satelor Live

Beneficiile UIMITOARE ale consumului de piersici

Parfumate, zemoase şi gustoase, piersicile aduc nenumărate beneficii pentru sănătate, fiind considerate “fructele longevităţii”. Ce conţin piersicile şi ce beneficii aduc acestea organismului aflăm de la doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție. Piersicile au gust dulce-aromat, sunt zemoase, deosebit de gustoase şi hidratează organismul. Dar, bineînţeles, ele reprezintă şi o sursă bogată de vitamine (C, B5, E, provitamina A) şi minerale (fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu, seleniu) cu proprietăţi terapeutice.

08 August 2016, 06:56

Piersica proaspătă conţine (la 100 gr): 86,5 gr apă, 0,9 g albumină, 10,4 g hidraţi de carbon (foarte important pentru persoanele cu diabet), 0,9 g fibre alimentare, 0,7 g acizi organici liberi, 363 mg potasiu, 20 mg calciu, 16 mg magneziu, 34 mg fosfor, 4,1 mg fier, 50 mg provitamina A 0,70 mg vitamina PP, 10 mg vitamina C.

Fiind bogate în principii bioactive însemnate şi preţioase, automat există efecte curative asupra organismului. Avem câteva pe care le enumăr:

Prin conţinutul bogat de fibre, piersicile sunt indicate persoanelor care au probleme digestive, care au un tranzit intestinal dificil. Ele favorizează digestia, înlătură contispaţia şi au un efect benefic împotriva hemoroizilor.

În ceea ce priveşte sfera gastrointestinală, specific următorul lucru: există persoane cu hiperaciditate gastrică şi în acest caz o cantitate prea mare de piersici mâncată poate crea probleme de aciditate gastrică cu efecte nedorite, cum ar fi: durerea, senzaţia de arsură stomacală, balonare (persoanele care au probleme cardiace întotdeauna trebuie să evite balonările).

Antioxidanţii din aceste fructe inactivează radicalii liberi. Piersicile conţin principii bioactive care au efect de inactivare a radicalilor liberi şi menţin integritatea celulei, astfel că piersicile luptă împotriva apariţiei cancerului şi a afecţiunilor cardiovasculare.

Tot prin conţinutul de antioxidanţi, piersicile întârzie procesul de îmbătrânire şi ajută la menţinerea frumuseţii tenului. La acest capitol, cel al frumuseţii tenului, subliniez faptul că se pot aplica chiar măşti – atenţie! – cu fructul decojit. Se poate face ca o pastă, un piure de piersici care se poate aplica pe ten.

Efectele benefice ale piersicilor sunt recunoscute şi în cazurile de litiază urinară, probleme ale ficatului, reumatism şi gută, datorită acţiunii diuretic-depurative. Au un efect energizant, înlătură oboseala şi întăresc imunitatea organismului. Prin conţinutul de fosfor ajută şi la echilibrarea sistemului nervos.

Reduc conţinutul de colesterol din sânge şi sunt indicate în cazul anemiilor, dar şi în cazul afecţiunilor renale (nefrită, calculi renali).

Au un efect benefic împotriva astmului, impotriva bronşitei, al tusei seci şi al hipertensiunii arteriale.

Consumul regulat de piersici combate insomnia şi îmbunătăţeşte vederea nocturnă.

Citeste continuarea pe rador.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană