Bogată în linalol, lavanda are efecte anxiolitice reale
Cercetătorii japonezi demonstrează că mirosul de linalol, o componentă a lavandei, are efecte anxiolitice. Respirarea plantei ar putea, prin urmare, ajuta la combaterea anxietății.
30 Mai 2021, 13:07
Ai probleme cu somnul? Ești neliniștit? Ai incercat vreodata lavanda? Renumită până acum pentru efectele sale liniștitoare, cercetătorii japonezi demonstrează acum că una dintre componentele sale, linalolul, are efecte anxiolitice reale. Pentru a ajunge la această concluzie, au efectuat teste comportamentale - de obicei asociate cu tulburări de anxietate - la șoareci. Faptul că au respirat linalool a avut efecte anxiolitice „importante”, conform oamenilor de știință, fără a-și pierde capacitatea motorie. Efectele nu au fost observate la șoareci fără miros, ceea ce confirmă interesul căii olfactive, în acest proces. Aceste efecte au fost apoi comparate cu cele ale medicamentelor aparținând clasei benzodiazepinelor. Verdict: efectele linalolului au fost comparabile cu cele induse de administrarea de Diazepam, substanța activă a Valium. Cu toate acestea, linalool nu a avut efect sedativ.
O alternativă ușoară și practică pentru relaxarea celor mici
Cercetătorii au estimat că „efectele anxiolitice induse de mirosurile de linalol pot fi aplicate pacienților preoperatori, deoarece pretratamentul cu anxiolitice poate atenua stresul preoperator și, astfel, poate ajuta pacienții să se plaseze mai ușor sub anestezie generală” fără a uita că „pentru pacienții care pot avea dificultăți în administrarea de anxiolitice orale sau supozitoare, cum ar fi sugarii, utilizarea parfumului linalol pentru a reduce anxietatea poate fi o alternativă practică și promițătoare”.
Lavanda folosită încă din Antichitate
Lavanda a fost utilizată încă din Antichitate pentru proprietățile sale relaxante și dezinfectante. Numele său este derivat și din latinescul „lavare” deoarece romanii îl foloseau deja pentru a-și parfuma băile. Vindecarea, antisepticul, antispasmodicul, analgezicul... numeroasele sale virtuți au făcut din uleiul esențial de lavandă regina aromaterapiei moderne. Deși nu este recomandat femeilor însărcinate și bebelușilor - la fel ca alte uleiuri esențiale - uleiul esențial de lavandă este, de asemenea, cunoscut ca fiind inofensiv, inclusiv la copii.
Foto: Pixabay