"Buruiana porcilor", leac pentru bolile oamenilor
Deși este considerată doar o plantă care servește drept hrană porcilor, bunicii noștri cunoșteau proprietățile terapeutice ale știrului și îl foloseau adesea ca medicament tradiţional, cu efect tonic și astringent.Propretățile nebănuite ale știrului au fost cunoscute și apreciate încă din Antichitate. În scrierile sanscrite, planta este menţionată cu rangul de regină a nemuririi, aztecii o socoteau hrană a imortalităţii, iar grecii antici o denumeau “amaranthus”, planta care nu moare.
05 Septembrie 2017, 15:56
În vechime știrul era socotit o plantă de origine divină, un dar oferit de zei oamenilor, un medicament natural cu proprietăți uimitoare. Cu timpul însă, planta a fost dată uitării. Abia în secolul al XX-lea, oamenii de ştiinţă au început să studieze atent proprietăţile ştirului, descoperind că planta reprezintă un antioxidant puternic și remediu de preț în combaterea multor afecțiuni.
Această plantă abundă în vitamine, în special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic și folat si în minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și cupru, care ajută în mod efectiv la îmbunătățirea și menținerea stării de sănătate.
Din compoziţia chimică a ştirului face parte şi squalenul, un compus antioxidant puternic, care ajută la prevenirea cancerului. Acest compus organic natural întinereşte celulele şi inhibă creşterea şi răspândirea tumorilor maligne. Uleiul de ştir ajută la reducerea colesterolului din sânge, protejează organismul împotriva efectelor expunerii la radiaţii, ameliorează şi tratează afecţiuni dermatologice, ca psoriazis şi pitiriazis.
De la știr se pot consuma partea verde, tulpina și semințele. Frunzele tinere, cu un gust asemănător cu cel al nucii, se folosesc la prepararea salatei, tocăniței, se pot adăuga la ciorbe, pot fi preparate la fel ca spanacul. Acestea conțin cu 25% mai multe proteine, mult mai mult lisină decât orice produs obținut din porumb sau alte cereale și mai multă metionină decât soia.
Semințele, denumite de strămoșii noștri “boabele lui Dumnezeu”, pot fi consumate ca atare, prăjite, dar se poate obține din ele ulei și făină.
Iată câteva moduri de utilizare a știrului în scop medicinal:
1. Băi calmante pentru tulburări nervoase
La 300-400 grame de pulbere de ştir se toarnă 2 litri de apă clocotită. Se fierbe într-o cratiţă timp de 15 minute, apoi se lasă la răcit şi se strecoară. Fiertura se adaugă în apa din cada de baie. Această îmbăiere este recomandată de 2-3 ori pe săptămână, timp de 20-30 de minute. Este benefică şi pentru diverse boli de piele, alergii şi erupţii cutanate. Pentru a-i spori efectul, se poate adăuga şi muşeţel.
2. Decoct împotriva anemiei
Peste 15 grame de rădăcină sau tulpină de ştir zdrobită se toarnă 200 ml apă clocotită. Vasul cu infuzia se aşează într-un alt vas cu apă şi se fierbe timp de 30 de minute, pe aburi. Se lasă la răcit şi se strecoară. Se consumă câte o treime de ceşcuţă, de trei ori pe zi, înainte de mese.
3. Întinerirea şi revigorarea trupului
Se iau în părţi egale tulpină sau frunze de ştir proaspete, frunze de mentă, flori de muşeţel şi urzică, fără a se depăşi în total 500 de grame. Toate se mărunţesc şi se amestecă bine, până ce aproape devin o pastă. Peste 2-3 linguri din acest amestec se adaugă o jumătate de litru de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 2-3 ore. Se strecoară şi se bea un pahar, înainte de culcare, adăugând o linguriţă de miere. Restul amestecului se fierbe pe baie de abur, timp de 10-15 minute, şi se consumă câte un pahar, cu o jumătate de oră înainte de mese. Tratamentul continuă fără a depăşi cele 500 g de amestec din plante. Poate