Buruieni de leac din farmacia bunicii - pirul, săpunarița, volbura, troscotul
Buruieni de leac. Așa le putem numi, din punctul de vedere al medicinei naturiste, deși pentru țăranull care se luptă să își curețe grădina sau cultura din câmp, toate cele despre care vom aminti mai jos sunt... plante dăunătoare. Da, dăunătoare în agricultură, dar deosebit de folositoare pentru sănătatea omului, căci se dovedește că au proprietăți miraculoase.
10 Mai 2017, 06:13
Iată lista celor 4 „buruieni de leac”:
Buruieni de leac (1) PIRUL - reminalizează oasele și are grijă de uretră
E drept că are „rădăcină rea” (de fapt... rizomi, care o fac să „migreze” ușor și să se dezvolte rapid chiar dacă numai o fărâmă de rizom rămâne în pământ) și le e greu agricultorilor să o scoată din cultura mare, dar... cât de mult bine face această plantă sănătății noastre. Tocmai rizomii sunt partea folositoare a PIRULUI - pentru că despre el este vorba. Se recoltează imediat după arătura de primăvară, se scutură de pământ și se usucă rapid la soare sau în camere foarte bine aerisite.
Ce beneficii au pentru sănătate rizomii de pir? Au acțiune antimicrobiană, sunt slab diuretice, dar au efect bun în reminalizarea sistemului osos. Au, de asemenea, proprietăți depurative (detoxifiante) și antitermice. Conține, totdată, o substanță numită agropiren, care are proprietăți antimicrobiene și antifungice. Ajută la combaterea uretritei, datorită calităților lui de diuretic și dezinfectant.
Cum se folosește? Sub formă de ceai sau de decoct.
Cum se pregătește? Pentru decoctul din rizomi de pir – 20 g la 100 ml apă. Se fierbe timp de 3-5 minute, apoi se aruncă apa, iar rizomii zdrobiți se pun din nou la fiert cu 600 ml apă, până ce aceasta scade la 500 ml. se bea în două reprize, pe parcursul unei zile.
Buruinei de leac (2) SĂPUNARIȚA - este expectorant și diuretic, dar poate deveni toxică
Și în acest caz, vom recolta partea sub-terană, respectiv rădăcina. Se folosește în principal sub formă de pubere, dar trebuie manipulată cu atenție, deoarece folosită necorespunzător devine alergenică și toxică. Popular, praful de săpunariță se mai numește și „praf de strănutat”, pentru că provoacă... strănutul, dar nu e cazul să te joci cu ea!
Ce beneficii pentru sănătate are săpunarița? Este folosită pentru tratarea diferitelor boli de piele, precum psoriazisul sau acneea. Rădăcina de săpunariță se utilizează mărunțită (tăiată în bucățele foarte mici sau măcinată după ce a fost bine uscată), dar, atenție, nu se pulverizează, deoarece pulberea este iritantă pentru mucoasa nazală. Pentru uz intern ea are rol expectorant, diuretic, iar pentru uz extern are proprietăți cicatrizante. Săpunarița are efecte de prevenire a formării calculilor.
Cum se folosește? Pentru uz intern, sub formă de decoct.
Cum se pregătește? Dintr-o linguriță de pulbere la 250 ml apă de rece, unde se ține câteva ore, apoi se fierbe. Se bea câte un pahar de trei ori pe zi.
Buruieni de leac (3) VOLBURA - oprște sângerarea
Denumita popular si rochita randunicii, volbura este o planta comuna ce creste pe terenurile lucrate, gradini si pe langa drumuri. Contine taninuri si saruri minerale. Se smulge planta intreaga, impreuna cu radacinile, inainte de inflorire (aprilie-mai) si ceaiul obtinut are proprietati laxative. Impreuna cu volbura se poate recolta si o alta planta numita cupa-vacii (Calystegia sepium). Aceasta este asemanatoare cu volbura, dar este mai mare, cu flori mari, albe, lipsite de miros. Infloreste in lunile iulie-septembrie. Are aceleasi intrebuintari ca si volbura. Pe de alta parte, volbura, combinata cu plante precum papadia, matasea de porumb, frunzele de mesteacan, frunzele de soc, este folosita in curele de slabire.
Ce beneficii are pentru sănătate? Volbura și celelalte plante din jurul ei pot fi utilizate in tratarea dischineziilor biliare, specificand de asemenea ca frunzele acestei plante, aplicate pe rani, opresc sangerarea.
Cum se folosește? Folosim frunzele proaspete, pe răni, dar o putem utiliza și sub formă de decoct sau de pulbere.
Cum se pregătește? Decoctul scurt (5 minute), preparat dintr-o lingura de amestec de plante la o cana cu apa, se bea de doua ori pe zi. Totodata, se poate utiliza sub forma de pulbere, o lingurita pe zi in constipatii.
Buruieni de leac (4) TROSCOTUL - antidiareic și reminalizant
Se aduna prin smulgere in momentul infloririi, se inlatura radacinile si partea de jos a tulpinii care este lemnificata.
Ce beneficii are pentru sănătate? Această plantă se foloseste in uz intern ca astringent, antidiareic, antihemoragic si remineralizant. Ceaiurile din troscot sunt benefice in tratarea unor boli: ulcerul gastroduodenal, colite, cistite, boli diareice. Pulberea din troscot, aplicata pe rani, opreste sangerarea.
Cum se folosește? Sub formă de ceai, decoct sau de pulbere.
Cum se prepară? Pentru decoct sau infuzie, de 1-2 grame, de trei ori pe zi sau se poate utiliza si sub forma de tinctura in proportie de 1:5 in alcool 25%, preparat ce se foloseste intr-o cantitate de 1-3 ml pe zi.