Ascultă Radio Antena Satelor Live

Caisele, esențiale în sănătate

Cultivat acum pe zone ample din toate continentele și iubit pentru delicioasele sale fructe, caisul s-a născut pe meleagurile îndepărtate ale Asiei, de unde a fost adus mai întâi în Europa, apoi s-a răspândit în întreaga lume.

21 Iulie 2015, 07:12

Cum denumirea stiintifica a caisului este Prunus armeniaca, se presupune ca ar fi originar din Armenia, insa exista si surse care sustin ca acest pom s-a cultivat in India, cu 3.000 de ani inainte de nasterea lui Hristos. Dincolo de controversele legate de originea sa, caisul este astazi cultivat pe toate continentele, acolo unde relieful si clima ii sunt favorabile.

Astfel, caisul iubeste caldura, dar indura si gerul, insa nu prea suporta fluctuatiile mari de temperatura. Peste 60 de tari din intreaga lume cultiva caisul pe zone destul de largi, Turcia fiind una dintre tarile cu o productie apreciabila de caise.

In Romania, caisul se cultiva in special in partea de sud a tarii. In trecut, datorita calitatilor terapeutice, dar si a gustului dulce, delicios pe care il au, caisele au fost considerate fructe demne de adus ca ofrande zeilor sau fructe care, odata consumate, aduceau fertilitate si vitalitate.

De-a lungul timpului, caisele au devenit din ce in ce mai iubite si mai apreciate, descoperindu-se treptat noi si noi beneficii aduse sanatatii. Si cum sa nu fie altfel, daca acest fruct are un continut atat de bogat in substante esentiale pentru noi. Asadar, fructul caisului contine vitamina A, B1, B2, B5, PP, C, E, K, potasiu, fosfor, calciu, fier si fibre.

Una dintre cele mai importante actiuni ale caisei este aceea de fortificare a celulelor nervoase ale creierului. Nutritionistii recomanda consumul de caise in cazul persoanelor care sufera de anemie, pentru ca acest fruct creste numarul de globule rosii, avand o actiune benefica si in starile de stres sau oboseala cronica. De asemenea, afectiunile osoase pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de caise, fie ca sunt in stare cruda sau uscate.

Datorita actiunii benefice asupra oaselor, acest fruct este inclus in alimentatia copiilor, fiind un excelent protector in procesul de crestere.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană