Ascultă Radio Antena Satelor Live

Caisele, esențiale în sănătate

Cultivat acum pe zone ample din toate continentele și iubit pentru delicioasele sale fructe, caisul s-a născut pe meleagurile îndepărtate ale Asiei, de unde a fost adus mai întâi în Europa, apoi s-a răspândit în întreaga lume.

21 Iulie 2015, 07:12

Cum denumirea stiintifica a caisului este Prunus armeniaca, se presupune ca ar fi originar din Armenia, insa exista si surse care sustin ca acest pom s-a cultivat in India, cu 3.000 de ani inainte de nasterea lui Hristos. Dincolo de controversele legate de originea sa, caisul este astazi cultivat pe toate continentele, acolo unde relieful si clima ii sunt favorabile.

Astfel, caisul iubeste caldura, dar indura si gerul, insa nu prea suporta fluctuatiile mari de temperatura. Peste 60 de tari din intreaga lume cultiva caisul pe zone destul de largi, Turcia fiind una dintre tarile cu o productie apreciabila de caise.

In Romania, caisul se cultiva in special in partea de sud a tarii. In trecut, datorita calitatilor terapeutice, dar si a gustului dulce, delicios pe care il au, caisele au fost considerate fructe demne de adus ca ofrande zeilor sau fructe care, odata consumate, aduceau fertilitate si vitalitate.

De-a lungul timpului, caisele au devenit din ce in ce mai iubite si mai apreciate, descoperindu-se treptat noi si noi beneficii aduse sanatatii. Si cum sa nu fie altfel, daca acest fruct are un continut atat de bogat in substante esentiale pentru noi. Asadar, fructul caisului contine vitamina A, B1, B2, B5, PP, C, E, K, potasiu, fosfor, calciu, fier si fibre.

Una dintre cele mai importante actiuni ale caisei este aceea de fortificare a celulelor nervoase ale creierului. Nutritionistii recomanda consumul de caise in cazul persoanelor care sufera de anemie, pentru ca acest fruct creste numarul de globule rosii, avand o actiune benefica si in starile de stres sau oboseala cronica. De asemenea, afectiunile osoase pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de caise, fie ca sunt in stare cruda sau uscate.

Datorita actiunii benefice asupra oaselor, acest fruct este inclus in alimentatia copiilor, fiind un excelent protector in procesul de crestere.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 11:54

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității

Merele, considerate adesea un aliment de bază datorită disponibilității și versatilității lor, sunt mai mult decât o gustare...

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 09:28

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă

Începând de astăzi, timp de două săptămâni, emisiunea „Viața la Țară” lansează campania intitulată „Sănătatea din bucate”....

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?