Caisele, esențiale în sănătate
Cultivat acum pe zone ample din toate continentele și iubit pentru delicioasele sale fructe, caisul s-a născut pe meleagurile îndepărtate ale Asiei, de unde a fost adus mai întâi în Europa, apoi s-a răspândit în întreaga lume.
21 Iulie 2015, 07:12
Cum denumirea stiintifica a caisului este Prunus armeniaca, se presupune ca ar fi originar din Armenia, insa exista si surse care sustin ca acest pom s-a cultivat in India, cu 3.000 de ani inainte de nasterea lui Hristos. Dincolo de controversele legate de originea sa, caisul este astazi cultivat pe toate continentele, acolo unde relieful si clima ii sunt favorabile.
Astfel, caisul iubeste caldura, dar indura si gerul, insa nu prea suporta fluctuatiile mari de temperatura. Peste 60 de tari din intreaga lume cultiva caisul pe zone destul de largi, Turcia fiind una dintre tarile cu o productie apreciabila de caise.
In Romania, caisul se cultiva in special in partea de sud a tarii. In trecut, datorita calitatilor terapeutice, dar si a gustului dulce, delicios pe care il au, caisele au fost considerate fructe demne de adus ca ofrande zeilor sau fructe care, odata consumate, aduceau fertilitate si vitalitate.
De-a lungul timpului, caisele au devenit din ce in ce mai iubite si mai apreciate, descoperindu-se treptat noi si noi beneficii aduse sanatatii. Si cum sa nu fie altfel, daca acest fruct are un continut atat de bogat in substante esentiale pentru noi. Asadar, fructul caisului contine vitamina A, B1, B2, B5, PP, C, E, K, potasiu, fosfor, calciu, fier si fibre.
Una dintre cele mai importante actiuni ale caisei este aceea de fortificare a celulelor nervoase ale creierului. Nutritionistii recomanda consumul de caise in cazul persoanelor care sufera de anemie, pentru ca acest fruct creste numarul de globule rosii, avand o actiune benefica si in starile de stres sau oboseala cronica. De asemenea, afectiunile osoase pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de caise, fie ca sunt in stare cruda sau uscate.
Datorita actiunii benefice asupra oaselor, acest fruct este inclus in alimentatia copiilor, fiind un excelent protector in procesul de crestere.