Ascultă Radio Antena Satelor Live

Caisele – extrem de benefice pentru sănătatea ochilor şi a pielii

Caisele sunt fructe de culoare galben-portocaliu care fac parte din familia Rosaceae, alături de măr, prun, păr şi piersic. Caisele sunt cultivate în multe ţări ale lumii şi sunt cele mai populare în ţările din America de Nord, America de Sud şi Noua Zeelandă.

30 Martie 2017, 08:26

Pe lângă gustul lor extraordinar, caisele au şi beneficii pentru sănătate datorită conţinutului bogat în nutrienţi. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, specifică conţinutul nutriţional şi caloric şi precizează beneficiile pe care le aduc organismului aceste delicioase fructe.

Caisele sunt disponibile atât în stare proaspătă, cât şi în formă uscată. Ambele variante sunt la fel de hrănitoare. Caisele în formă uscată (confiate) conţin o cantitate mai mare de hidraţi de carbon, prin urmare au un indice glicemic mai mare decât caisele în stare proaspată. Din punct de vedere nutriţional, caisele sunt foarte bogate în principii bioactive şi nutrienţi.

Ele oferă 4,6% din vitamina C, 3,7% din vitamina A, 3,3% din cupru, 2,7% din fibre, 2,5% din potasiu şi doar 17 calorii la 100 de grame. Caisele sunt strâns legate de piersici şi prune în gustul lor. Caisele sunt extrem de bogate în carotenoizi (principii bioactive puternic antioxidante), şi mai ales în luteină şi zeaxantină.

Ce beneficii pentru sănătate aduc caisele?

De exemplu, consumul de caise aduce mari beneficii în sfera oftalmică. Încep cu lucrul acesta, pentru că am menţionat că sunt bogate în carotenoizi şi flavonoizi. Multe studii au arătat că, consumul de caise este extrem de benefic pentru sănătatea ochilor.

Consumul de două sau trei porţii de caise într-o zi este benefic pentru a preveni degenerescenţa maculară.

Specific următorul lucru: suprafaţa retinei este constituită din macula lutea. Având în vedere conţinutul de luteină din caise, este de la sine înţeles că această luteină hrăneşte stratul de macula lutea de pe suprafaţa retinei (pe suprafata retinei se formează imaginea!)

Din acest motiv, casisele sunt recomandate celor predispuşi la degenerescenţa maculară,caise care este o afecţiune legată de îmbătrânire. Aceasta afecţiune reprezintă una din cauzele majore ale pierderii vederii la persoanele în vârstă. De asemenea, caisele şi consumul acestora ajută la întărirea nervilor oculari şi la întărirea capilarităţii retiniene.

Carotenoidele şi diversele vitamine prezente în caise sunt ingrediente care reduc riscul de a dezvolta neovascularul ARMD. Două sau trei porţi de caise ajută în această problemă. Caisele, când sunt coapte, sunt o sursă bogată de antioxidanţi. Antioxidanţii sunt necesari în stoparea proceselor oxidativ-degenerative ale organismului.

Cu cât este mai mare cantitatea de antioxidanţi în organism, cu atât este mai mare rata de eliminare a toxinelor din organism. Caisele sunt fructe detoxifiante! Fitonutrienţii şi alţi antioxidanţi puternici ajută ficatul să elibereaze produşii metabolici, care sunt produşi toxici ai organismului.

Citeste continuarea pe rador.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană