Ascultă Radio Antena Satelor Live

Caisele – extrem de benefice pentru sănătatea ochilor şi a pielii

Caisele sunt fructe de culoare galben-portocaliu care fac parte din familia Rosaceae, alături de măr, prun, păr şi piersic. Caisele sunt cultivate în multe ţări ale lumii şi sunt cele mai populare în ţările din America de Nord, America de Sud şi Noua Zeelandă.

30 Martie 2017, 08:26

Pe lângă gustul lor extraordinar, caisele au şi beneficii pentru sănătate datorită conţinutului bogat în nutrienţi. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, specifică conţinutul nutriţional şi caloric şi precizează beneficiile pe care le aduc organismului aceste delicioase fructe.

Caisele sunt disponibile atât în stare proaspătă, cât şi în formă uscată. Ambele variante sunt la fel de hrănitoare. Caisele în formă uscată (confiate) conţin o cantitate mai mare de hidraţi de carbon, prin urmare au un indice glicemic mai mare decât caisele în stare proaspată. Din punct de vedere nutriţional, caisele sunt foarte bogate în principii bioactive şi nutrienţi.

Ele oferă 4,6% din vitamina C, 3,7% din vitamina A, 3,3% din cupru, 2,7% din fibre, 2,5% din potasiu şi doar 17 calorii la 100 de grame. Caisele sunt strâns legate de piersici şi prune în gustul lor. Caisele sunt extrem de bogate în carotenoizi (principii bioactive puternic antioxidante), şi mai ales în luteină şi zeaxantină.

Ce beneficii pentru sănătate aduc caisele?

De exemplu, consumul de caise aduce mari beneficii în sfera oftalmică. Încep cu lucrul acesta, pentru că am menţionat că sunt bogate în carotenoizi şi flavonoizi. Multe studii au arătat că, consumul de caise este extrem de benefic pentru sănătatea ochilor.

Consumul de două sau trei porţii de caise într-o zi este benefic pentru a preveni degenerescenţa maculară.

Specific următorul lucru: suprafaţa retinei este constituită din macula lutea. Având în vedere conţinutul de luteină din caise, este de la sine înţeles că această luteină hrăneşte stratul de macula lutea de pe suprafaţa retinei (pe suprafata retinei se formează imaginea!)

Din acest motiv, casisele sunt recomandate celor predispuşi la degenerescenţa maculară,caise care este o afecţiune legată de îmbătrânire. Aceasta afecţiune reprezintă una din cauzele majore ale pierderii vederii la persoanele în vârstă. De asemenea, caisele şi consumul acestora ajută la întărirea nervilor oculari şi la întărirea capilarităţii retiniene.

Carotenoidele şi diversele vitamine prezente în caise sunt ingrediente care reduc riscul de a dezvolta neovascularul ARMD. Două sau trei porţi de caise ajută în această problemă. Caisele, când sunt coapte, sunt o sursă bogată de antioxidanţi. Antioxidanţii sunt necesari în stoparea proceselor oxidativ-degenerative ale organismului.

Cu cât este mai mare cantitatea de antioxidanţi în organism, cu atât este mai mare rata de eliminare a toxinelor din organism. Caisele sunt fructe detoxifiante! Fitonutrienţii şi alţi antioxidanţi puternici ajută ficatul să elibereaze produşii metabolici, care sunt produşi toxici ai organismului.

Citeste continuarea pe rador.ro

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!