Caisele – extrem de benefice pentru sănătatea ochilor şi a pielii
Caisele sunt fructe de culoare galben-portocaliu care fac parte din familia Rosaceae, alături de măr, prun, păr şi piersic. Caisele sunt cultivate în multe ţări ale lumii şi sunt cele mai populare în ţările din America de Nord, America de Sud şi Noua Zeelandă.
30 Martie 2017, 08:26
Pe lângă gustul lor extraordinar, caisele au şi beneficii pentru sănătate datorită conţinutului bogat în nutrienţi. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, specifică conţinutul nutriţional şi caloric şi precizează beneficiile pe care le aduc organismului aceste delicioase fructe.
Caisele sunt disponibile atât în stare proaspătă, cât şi în formă uscată. Ambele variante sunt la fel de hrănitoare. Caisele în formă uscată (confiate) conţin o cantitate mai mare de hidraţi de carbon, prin urmare au un indice glicemic mai mare decât caisele în stare proaspată. Din punct de vedere nutriţional, caisele sunt foarte bogate în principii bioactive şi nutrienţi.
Ele oferă 4,6% din vitamina C, 3,7% din vitamina A, 3,3% din cupru, 2,7% din fibre, 2,5% din potasiu şi doar 17 calorii la 100 de grame. Caisele sunt strâns legate de piersici şi prune în gustul lor. Caisele sunt extrem de bogate în carotenoizi (principii bioactive puternic antioxidante), şi mai ales în luteină şi zeaxantină.
Ce beneficii pentru sănătate aduc caisele?
De exemplu, consumul de caise aduce mari beneficii în sfera oftalmică. Încep cu lucrul acesta, pentru că am menţionat că sunt bogate în carotenoizi şi flavonoizi. Multe studii au arătat că, consumul de caise este extrem de benefic pentru sănătatea ochilor.
Consumul de două sau trei porţii de caise într-o zi este benefic pentru a preveni degenerescenţa maculară.
Specific următorul lucru: suprafaţa retinei este constituită din macula lutea. Având în vedere conţinutul de luteină din caise, este de la sine înţeles că această luteină hrăneşte stratul de macula lutea de pe suprafaţa retinei (pe suprafata retinei se formează imaginea!)
Din acest motiv, casisele sunt recomandate celor predispuşi la degenerescenţa maculară,caise care este o afecţiune legată de îmbătrânire. Aceasta afecţiune reprezintă una din cauzele majore ale pierderii vederii la persoanele în vârstă. De asemenea, caisele şi consumul acestora ajută la întărirea nervilor oculari şi la întărirea capilarităţii retiniene.
Carotenoidele şi diversele vitamine prezente în caise sunt ingrediente care reduc riscul de a dezvolta neovascularul ARMD. Două sau trei porţi de caise ajută în această problemă. Caisele, când sunt coapte, sunt o sursă bogată de antioxidanţi. Antioxidanţii sunt necesari în stoparea proceselor oxidativ-degenerative ale organismului.
Cu cât este mai mare cantitatea de antioxidanţi în organism, cu atât este mai mare rata de eliminare a toxinelor din organism. Caisele sunt fructe detoxifiante! Fitonutrienţii şi alţi antioxidanţi puternici ajută ficatul să elibereaze produşii metabolici, care sunt produşi toxici ai organismului.