Ascultă Radio Antena Satelor Live

Căpşunile – complex de vitamine şi minerale

Căpșunile – fructe parfumate şi gustoase ale sezonului, cu o istorie de peste 2000 de ani – au o multitudine de beneficii terapeutice şi nutritive. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează, în cadrul interviului, ce conţin căpşunile şi ce beneficii aduc organismului consumul acestora.

24 Mai 2016, 07:04


Livia Nena, biolog–nutriționist: Atât planta, cât și fructele căpșunului sunt bogate în apă, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri (predomină levuloza, un tip de zahar ce face și permite consumarea lor de către diabetici, precum și fructoză, sorbitol și xilitol).

Am să vorbesc și de anumite principii bioactive conținute de căpșuni, cum ar fi: antocianinele (cianidine, pelargonidine) flavonoizi, acizi hidroxibenzoici, acizi hidroxicinamici, taninul și revseratrol. Mai multe studii au confirmat că acești fitonutrienți din conținutul căpșunilor conlucrează într-un mod sinergic pentru a oferi organismului beneficii cardiovasculare.

Printre efectele căpșunelor, demonstrate de cercetători în urma unor studii realizate pe o perioadă de cel puţin o lună, care au presupus consumul de 1-3 cești de căpșuni pe zi, se enumeră, de exemplu, efectul puternic antioxidant. Căpşunile reduc nivelul de colesterol din sânge, au efecte benefice pe circulația periferică, cerebrală, sunt antiinflamatoare.

Ce indicaţii terapeutice au căpşunile?

Căpşunile sunt indicate în: inflamația cronică, stresul oxidativ, lipsa antioxidanților din organism – toate aceste sunt de cele mai multe ori factorii principali care stau la baza dezvoltării unui cancer.

Căpșunile au o serie întreagă de proprități grație cărora consumul de căpșuni poate să diminueze riscul apariției următoarelor tipuri de cancer: de sân, de colon, cervical și esofagian. Printre fitonutrienții conținuți de căpșuni s-a demonstrat că acidul elagic luptă cel mai eficient împotiva cancerului prin diminuarea activității enzimelor răspunzătoare de producerea inflamației.

Cu alte cuvinte, proprietatea antiinflamatoare a căpșunilor duce la o reducere a riscului apariției cancerului, pentru că la baza apariției cancerului, de regulă, stă procesul inflamator.

Consumul de căpșuni este recomandat şi în caz de: reumatism, afecțiuni renale, gută, astenie, anemie, parazitoze intestinale, hipertensiune arterială, hemoroizi, hemoragii uterine, nefrite, seboree, ulcer gastric, tulburări hepatobiliare. Căpșunile sunt foarte bune în tratarea eczemelor, combaterea insomniilor, obezitate, acnee.

În sezon, putem mânca zilnic căpşuni? În ce cantitate?

Se recomandă 2-3 zile pe săptămână în care, pe lângă o dietă ușoară (fără grăsimi și carne), se pot consuma 3 cești de 150 de grame de căpșuni. Deci porții de 150 de grame de căpșuni dimineață-prânz–seara, alături de o dietă ușoară în ziua respectivă.

Căpșunile trebuie mâncate separat sau le putem combina cu alte alimente?

Condiția este ca ele să fie mâncate ca o masă, separat, să nu le combinăm cu proteine şi făinoase.

În ce situaţii este contraindicat consumul de căpşuni?

Căpşunile conţin substanţe alergene şi, mai mult decât atât, acei sâmburei micuţi din căpşune pot fi un factor alergen puternic. Persoanele care suferă de alergii sau urticarie, mai ales copiii mici trebuie să consulte specialistul înainte de a mânca o cantitate în scop curativ de căpșuni. Deci o persoană care se știe că prezintă un fond alegic, dar care dorește să țină o cură cu căpșuni, trebuie să întrebe un medic specialist dacă poate să facă acest lucru. Repet, căpșunile pot determina alergii în cazul persoanelor alergice!

Persoanele cu diabet pot consuma căpşuni?

Sigur că da. Indicele glicemic este relativ scăzut şi pot beneficia de consum.

Ce cantitate ?

Cel mult 300 grame pe zi la gustări şi, bineînţeles, în limitele impuse de dietă. Fiecare persoană cu diabet are o dietă anume, un anumit număr de carbohidraţi pe care trebuie să-l consume pe zilnic. Deci, în funcţie de aceşti carbohidraţi, pot mânca o anumită cantitate de căpşuni.

Rador.ro

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!