Ascultă Radio Antena Satelor Live

Căpșunile și beneficiile lor. 11 motive care te vor convinge să le consumi!

Delicioase și parfumate, căpșunile sunt o binecuvântare atât pentru papilele gustative, cât și pentru sănătatea și echilibrul organismului. Datorită proprietăților sale, aceste fructe ocupă un loc de cinste într-un top 20 al fructelor cu o puternică acțiune antioxidantă.

27 Mai 2016, 16:01

Aspectul lor ce imită forma inimii nu este întâmplător...natura încearcă în acest fel să ne facă cunoscut faptul că aceste fructe savuroase reprezintă un adevărat prieten pentru inimă. Datorită conținutui lor bogat în potasiu, acestea au puterea de a regla tensiunea arterială. În plus, căpșunile prezintă și proprietăți antiinflamatorii care ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) din sânge, reducând astfel riscul de hipertensiune.

Antocianinii pe care îi conțin stimulează memoria pe termen scurt. Mai nou, oamenii de știintă afirmă ca acești antocianini au potențial anticancer și pot împiedica dezvoltarea bolilor neurologice.
Mai mult decât atât, grație acestor antocianini, căpșunile sunt aliați de nădejde și în curele de slăbire. În ciuda gustului dulce și îmbietor, aceste fructe conțin doar 32 de calorii / 100 grame.

Fructele de al căror sezon ne bucurăm acum din plin sunt bogate în apă, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E ), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri, uleiuri volatile, tanin şi polifenoli care le conferă acestora puternice proprietăți antioxidante, antibiotice, bactericide, antiinflamatoare și tonice.

Iată care sunt beneficiile consumului de căpșuni:

1. Ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor

Fibrele pe care căpşunile le conțin ajută la reducerea nivelului de colesterol și de trigliceride din organism, prevenind astfel bolile de inimă și acționând ca adjuvant în hipertensiune.

2. Au acțiune antiinflamatoare

Antioxidanții și fitochimicalele prezente în compoziția căpșunilor favorizează scăderea inflamației din corp și ajută la lupta împotriva anumitor afecțiuni inflamatorii precum osteoatrită, astm, ateroscleroză. Conform unui studiu recent, femeile care au consumat 16 sau mai multe căpșuni pe săptămână prezintă un risc mai scăzut cu 14% de a avea nivelul crescut de proteina C reactivă, un indicator al inflamației din organism.

3. Luptă împotriva stresului

O singură ceașcă de căpșuni conține mai mult din doza de 100% de vitamina C recomandată zilnic. Este bine cunoscut faptul că vitamina C este eficientă împotriva stresului.

4. Tratează anemia, astenia și insomnia

Căpșunile asigură o bună funcționare a organismului, îl tonifică și îl vitaminizează, fiind un bun tratament în lupta împotriva anemiei, asteniei și a insomniei.

5. Previn apariţia cancerului

Căpșunile au un conținut mare de antioxidanți. Studii recente au scos la iveală faptul că oamenii care consumă alimente bogate în antioxidanți (precum căpșuni, mere, varză, broccoli) sunt mai ferite de bolile canceroase, iar în cazul în care le fac, au șanse mai mari de supraviețuire.

6. Sunt benefice pentru ficat și bilă

Datorită conținutului lor de vitamina K, căpșunile au un efect benefic asupra ficatului, ajutând în insuficiența hepatică și la afecțiunile bilei.

7. Ajută la vindecarea varicelor și a hemoroizilor

Proprietățile inflamatoare ale căpșunilor și efectul lor tonic asupra sistemului vascular ar ține varicele departe prin reducerea inflamațiilor și a stazelor venoase. De asemenea, tratamentul cu căpșuni este foarte bun și pentru hemoroizi.

8. Previn malformațiile apărute în timpul sarcinii

Căpșunile conțin acid folic, o substanță care previne apariția malformațiilor fătului și care contribuie la dezvoltarea sănătoasa a acestuia.

9. Previn bolile oftalmologice

Căpșunile conțin vitamina C și complexul de vitamine B, fiind astfel o sursă foarte bună în prevenirea afecțiunilor sau bolilor care pot duce la degenerarea maculară și la distrugerea vederii.

10. Împiedică dezvoltarea bolilor neurologice și degenerative

Consumul de căpșuni poate scădea riscul apariției bolilor degenerative. Deoarece conțin acid folic din abundență (la populația în vârstă o cantitate insuficientă de acid folic poate contribui la apariția aterosclerozei, a bolilor vasculare sau poate chiar favoriza declinul funcției cognitive), căpșunile sunt recomandate pentru a vă reface rezervele de acid folic din organism.

11. Au efect antiîmbătrânire

Căpșunile au și un efect antiîmbătrânire grație conținutului lor de biotină (vitamina H). Biotina este implicată în metabolizarea zahărului și a grăsimilor, dar ajută și la fortifierea părului și a unghiilor.
Acidul elagic conținut de căpșuni favorizează elasticitatea pielii, împiedicând-o să devină flască.

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!