Ascultă Radio Antena Satelor Live

Căpșunile și beneficiile lor. 11 motive care te vor convinge să le consumi!

Delicioase și parfumate, căpșunile sunt o binecuvântare atât pentru papilele gustative, cât și pentru sănătatea și echilibrul organismului. Datorită proprietăților sale, aceste fructe ocupă un loc de cinste într-un top 20 al fructelor cu o puternică acțiune antioxidantă.

27 Mai 2016, 16:01

Aspectul lor ce imită forma inimii nu este întâmplător...natura încearcă în acest fel să ne facă cunoscut faptul că aceste fructe savuroase reprezintă un adevărat prieten pentru inimă. Datorită conținutui lor bogat în potasiu, acestea au puterea de a regla tensiunea arterială. În plus, căpșunile prezintă și proprietăți antiinflamatorii care ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) din sânge, reducând astfel riscul de hipertensiune.

Antocianinii pe care îi conțin stimulează memoria pe termen scurt. Mai nou, oamenii de știintă afirmă ca acești antocianini au potențial anticancer și pot împiedica dezvoltarea bolilor neurologice.
Mai mult decât atât, grație acestor antocianini, căpșunile sunt aliați de nădejde și în curele de slăbire. În ciuda gustului dulce și îmbietor, aceste fructe conțin doar 32 de calorii / 100 grame.

Fructele de al căror sezon ne bucurăm acum din plin sunt bogate în apă, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E ), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri, uleiuri volatile, tanin şi polifenoli care le conferă acestora puternice proprietăți antioxidante, antibiotice, bactericide, antiinflamatoare și tonice.

Iată care sunt beneficiile consumului de căpșuni:

1. Ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor

Fibrele pe care căpşunile le conțin ajută la reducerea nivelului de colesterol și de trigliceride din organism, prevenind astfel bolile de inimă și acționând ca adjuvant în hipertensiune.

2. Au acțiune antiinflamatoare

Antioxidanții și fitochimicalele prezente în compoziția căpșunilor favorizează scăderea inflamației din corp și ajută la lupta împotriva anumitor afecțiuni inflamatorii precum osteoatrită, astm, ateroscleroză. Conform unui studiu recent, femeile care au consumat 16 sau mai multe căpșuni pe săptămână prezintă un risc mai scăzut cu 14% de a avea nivelul crescut de proteina C reactivă, un indicator al inflamației din organism.

3. Luptă împotriva stresului

O singură ceașcă de căpșuni conține mai mult din doza de 100% de vitamina C recomandată zilnic. Este bine cunoscut faptul că vitamina C este eficientă împotriva stresului.

4. Tratează anemia, astenia și insomnia

Căpșunile asigură o bună funcționare a organismului, îl tonifică și îl vitaminizează, fiind un bun tratament în lupta împotriva anemiei, asteniei și a insomniei.

5. Previn apariţia cancerului

Căpșunile au un conținut mare de antioxidanți. Studii recente au scos la iveală faptul că oamenii care consumă alimente bogate în antioxidanți (precum căpșuni, mere, varză, broccoli) sunt mai ferite de bolile canceroase, iar în cazul în care le fac, au șanse mai mari de supraviețuire.

6. Sunt benefice pentru ficat și bilă

Datorită conținutului lor de vitamina K, căpșunile au un efect benefic asupra ficatului, ajutând în insuficiența hepatică și la afecțiunile bilei.

7. Ajută la vindecarea varicelor și a hemoroizilor

Proprietățile inflamatoare ale căpșunilor și efectul lor tonic asupra sistemului vascular ar ține varicele departe prin reducerea inflamațiilor și a stazelor venoase. De asemenea, tratamentul cu căpșuni este foarte bun și pentru hemoroizi.

8. Previn malformațiile apărute în timpul sarcinii

Căpșunile conțin acid folic, o substanță care previne apariția malformațiilor fătului și care contribuie la dezvoltarea sănătoasa a acestuia.

9. Previn bolile oftalmologice

Căpșunile conțin vitamina C și complexul de vitamine B, fiind astfel o sursă foarte bună în prevenirea afecțiunilor sau bolilor care pot duce la degenerarea maculară și la distrugerea vederii.

10. Împiedică dezvoltarea bolilor neurologice și degenerative

Consumul de căpșuni poate scădea riscul apariției bolilor degenerative. Deoarece conțin acid folic din abundență (la populația în vârstă o cantitate insuficientă de acid folic poate contribui la apariția aterosclerozei, a bolilor vasculare sau poate chiar favoriza declinul funcției cognitive), căpșunile sunt recomandate pentru a vă reface rezervele de acid folic din organism.

11. Au efect antiîmbătrânire

Căpșunile au și un efect antiîmbătrânire grație conținutului lor de biotină (vitamina H). Biotina este implicată în metabolizarea zahărului și a grăsimilor, dar ajută și la fortifierea părului și a unghiilor.
Acidul elagic conținut de căpșuni favorizează elasticitatea pielii, împiedicând-o să devină flască.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană