Cartoful mov. Leguma ce aduce profit investitorilor şi sănătate celor ce o consumă. Iată care sunt beneficiile celei mai sănătoase legume
Cartoful mov a câştigat notorietate în ultima vreme şi în ţara noastră, devenind, dintr-un moft, o ocupaţie care aduce profit multor fermieri implicaţi în cultura acestora. Aceștia sunt din ce în ce mai căutați şi în restaurante, datorită proprietăţilor uimitoare pentru sănătate.
07 Iunie 2017, 09:46
Ca și cartoful obișnuit, cartoful violet este bogat în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre și carbohidrați. În schimb, faţă de cel obişnuit, cartoful violet este mult mai bogat în antioxidanți, ceea ce a determinat cercetătorii să afirme că această legumă este una dintre cele mai sănătoase din lume. Culoarea mov a acestor cartofi este dată de conţinutul mare de antocianini, antioxidanti care protejează organismul împotriva radicalilor liberi ce sunt responsabili pentru apariţia cancerului.
Cartoful mov - beneficii pentru sănătate:
1. Scăderea tensiunii arteriale
Această legumă minune ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus, un studiu recent a demonstrat că tensiunea arterială a persoanelor care au consumat cartofi violeți (gătiți la aburi, fierți sau la cuptor) de două ori pe zi, timp de o lună, a scăzut.
2. Prevenirea cancerului
Cartofii mov sunt bogaţi într-un tip de antioxidanţi numiţi antocianine. Aceştia dau culoarea caracteristică afinelor şi murelor şi protejează celulele din organism, prevenind chiar apariţia tumorilor. Specialiștii spun că acest soi de cartofi reduce și riscul de aparițiein cancerului de colon.
3. Scăderea în greutate
Concepţia generală este că această legumă îngraşă, însă trebuie să stiţi că, cartofii violeţi au un conţinut bogat de carbohidraţi şi multe calorii goale, care contribuie la arderea grăsimilor şi ajută la pierderea kilogramelor în exces.
4. Încetinirea procesului de îmbătrânire
5. Întărirea sistemului imunitar