Cât de mult poți păstra alimentele în condiții de siguranță în frigider
Intoxicații alimentare, listeria, salmonella și E. coli sunt riscuri de contaminare reale, daca nu știi cât timp poți menține alimentele in frigider sau in congelator. Uneori este greu să știi când produsele alimentare trebuie aruncate.
18 Februarie 2016, 05:15
Fiecare aliment are un termen de valabilitate, care este de regula indicat in mod vizibil pe ambalaj. Dar cum procedezi in cazul celor gatite sau semi-preparate, poate unele luate la pachet de la restaurant?
Sau poate ca nu gasesti data expirarii pentru un anumit produs alimentar. O metoda este sa mirosi si apoi sa gusti, dar poti folosi si un mic ghid care iti indica pentru cat timp poti pastra si consuma mancarurile.
Fireste, datele sunt informative si pot varia, dar se aplica in cazul in care a fost respectata temperatura recomandata – de regula, majoritatea se tin in frigider la maxim 4 grade Celsius.
Carne cruda: 1 – 2 zile (pui, curcan, peste); 3 – 5 zile (vita, porc, miel)
Carne gatita, preparata: 3 – 4 zile
Lamai (felii, taiate): 2 – 3 zile
Tort: 2 – 4 zile
Supa, ciorba, tocanita: 2 – 4 zile (in functie de ingrediente)
Pizza: 3 – 4 zile
Orez (gatit): 5 – 7 zile
Capsuni: 5 – 7 zile
Banane: 2 – 9 zile
Afine: 5 – 10 zile
Struguri: 5 – 10 zile
Portocale: o luna