Câte ore de somn sunt necesare pe noapte pentru sănătate şi o memorie bună
Nicio altă activitate nu oferă atât de multe beneficii cu atât de puțin efort. Calitatea somnului pe timp de noapte afectează în mod direct sănătatea mentală și fizică și cât de bine te simți în timpul zilei.
23 August 2021, 09:42
Somnul afectează productivitatea, echilibrul emoțional, sănătatea creierului și a inimii, funcția imună, creativitatea, vitalitatea și chiar greutatea.
Lipsa timpului minim acordat somnului poate afecta mult starea de spirit, energia, claritatea mentală și capacitatea de a face față stresului. Și pe termen lung, pierderea cronică a somnului poate face ravagii asupra sănătății mentale și fizice.
Somnul nu este doar un moment în care corpul se oprește din activitate. În timp ce vă odihniți, creierul rămâne ocupat, supraveghând "întreținerea" biologică care menține corpul în funcțiune în condiții optime, pregătindu-l pentru ziua următoare.
Fără suficiente ore de somn restaurativ, nu veți putea lucra, învăța, crea și comunica la un nivel chiar apropiat de adevăratul potențial.PM
Conform unor cercetări recente, somnul insuficient poate duce la probleme de sănătate, dar la fel se întâmplă şi cu somnul excesiv. Toate anomaliile legate de somn pot afecta modul în care funcţionează creierul.
Cercetările au inclus peste 40.000 de persoane din întreaga lume care au participat la un sondaj online şi la o serie de teste ale abilităţilor mentale, cum ar fi raţionamentul, memoria şi abilităţile verbale.
Potrivit rezultatelor preliminare, persoanele care dorm şapte până la opt ore pe noapte au avut rezultate mai bune decât cele care dorm mai mult sau mai puţin. Jumătate dintre participanţi au susţinut că de obicei dorm mai puţin de şase ore şi jumătate pe noapte.
Cercetătorii au făcut o serie de descoperiri surprinzătoare. Persoanele care dormeau mai puţin de patru ore păreau cu nouă ani mai în vârstă.
Gândirea şi capacitatea verbală sunt cele două abilităţi mentale grav afectate de anomaliile legate de somn, în timp ce pierderea memoriei este o schimbare care nu este afectată de durata somnului, anunta Rador.
Foto: pixabay