Ce poţi face din cojile şi cotoarele de gutui
Se ştie că gutuile, consumate ca atare, au proprietăţi vitaminizante, tonice, de stimulare a apetitului şi de întărire a sistemului imunitar.
18 Septembrie 2018, 12:00
De multe ori însă, pentru a diminua consistenţa înecăcioasă, coaja este îndepărtată înainte de consum, şi, din păcate, odată cu ea o bună parte din substanţele active ale fructului. Din fericire, cojile pot fi folosite şi separat, chiar în scop terapeutic. La fel şi cotoarele.
Iată cum puteţi beneficia de proprietăţile antioxidante, astringente, emoliente, tonice, antihemoragice şi de stimulare a sistemului imunitar ale cojilor de gutui, preparând două ceaiuri după reţete simple.
„Infuzia de coajă de gutui este indicată în caz de gripă şi guturai. Se prepară astfel: peste două linguri de coji de gutui cât mai fin mărunţite se toarnă o cană de apă clocotită.
Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se bea preparatul cât mai cald posibil. Potrivit unor studii recente, infuzia are efecte antivirale puternice, precum şi o uşoară acţiune de calmare a febrei, a durerilor musculare şi de cap”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea. Ceaiul de coji de gutui, preparat sub formă de infuzie, scurtează perioada de vindecare a guturaiului şi gripei. Sub formă de decoct, cojile de gutui (şi cotoarele) au alte indicaţii terapeutice.
„Decoctul de coji şi cotoare de gutui este util în caz de gastrită, ulcer gastric şi duodenal. Se prepară din patru linguri de coji şi cotoare de gutui, cu tot cu sâmburi, tăiate mărunt. Se fierb într-un vas cu 250 ml de apă timp de cinci minute. După răcire se bea, pe stomacul gol, neîndulcit. Cura durează o săptămână şi se poate repeta de câte ori este nevoie”, mai spune Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de a apela la remediile de acest fel.
Potrivit specialistului, substanţele mucilaginoase din gutui au efecte calmante ale arsurilor gastrice, ajută la refacerea stratului protector de pe pereţii stomacului şi reglează secreţia de sucuri gastrice. Preparatele din gutui sunt contraindicate în cazul celor cu tendinţa spre constipaţie. Orice problemă medicală aveţi, în primul rând ar trebui să nu vă trataţi singuri şi să cereţi ajutorul unui medic.
Sursa: adevarul.ro
Sursa Foto: femeia.ro
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli