Cei mai buni înlocuitori naturali pentru zahărul rafinat. Au 0 calorii și sunt benefici pentru sănătate
Zahărul este cel mai nociv ingredient din dieta modernă. Acesta a fost asociat cu multe boli grave, incluzând obezitatea, bolile cardiace, diabetul și cancerul.
26 Mai 2017, 07:43
Mai mult, majoritatea oamenilor consumă prea mult zahăr și de multe ori nu au nicio idee.
Din fericire, există multe modalități de a îndulci alimentele fără a adăuga zahăr. Acest articol vă propune alternative sănătoase pe care le puteți utiliza în locul zahărului.
Pentru început, trebuie amintit că zahărul nu aduce nimic bun în organism. Nu conține proteine, grăsimi esențiale, vitamine sau minerale.
Zahărul interferează cu hormonii din organism care reglează foamea și saturația. Acest lucru poate duce la creșterea aportului de calorii și creșterea în greutate.
De asemenea, vă afectează metabolismul, ceea ce poate duce la creșterea depozitării de insulină și grasimi. De fapt, multe studii au găsit o legatură puternică între zahăr și obezitate.
Persoanele care consumă mult zahăr sunt mai susceptibile de a deveni supraponderale sau obezi decât cei care consumă moderat. (PM)
Cei mai buni înlocuitori naturali pentru zahărul rafinat. Au 0 calorii și sunt benefici pentru sănătate
Mulţi cercetători numesc zahărul „moartea albă”. După consumul de carne, cel de zahăr ocupă primul loc în deteriorarea calităţii vieţii şi în scurtarea duratei de viaţă. Zahărul consumat din obişnuinţă este considerat chiar un drog, ce poate da dependenţă.
Zahărul rafinat (zahăr alb) este o substanţă de semisinteză obţinută, în principal, din sfeclă de zahăr şi este format dintr-o singură substanţă, zaharoză. Paradoxal, substituenţii zahărului sunt cu mult mai nocivi. Zaharina are anumite efecte toxice în organism (dezechilibre hormonale şi predispunerea la cancerul vezicii urinare, a celui genital şi de prostată).
Zahărul poate scădea reacţia de apărare a organismului la infecţii. Consumul de zahăr determină deficienţe de crom şi zinc şi perturbă absorbţia calciului şi a magneziului. In timp, consumul de zahăr duce la pierderea elasticităţii şi a funcţionării normale a ţesuturilor.
De asemenea, zahărul hrăneşte celulele canceroase, consumul fiind legat de dezvoltarea cancerului la sân, a cancerului ovarian, a cancerului de pancreas, de prostată, de vezică biliară şi a cancerului gastric. Zahărul poate favoriza apariţia osteoporozei, poate creşte tensiunea arterială, poate determina apariţia durerilor de cap, incluisiv migrenelor şi a stărilor de ameţeală.
Zahărul creşte riscul instalării bolii Alzheimer şi poate determina apariţia cataractei şi a miopiei. Absorbţia rapidă a zahărului în organism măreşte pofta de mâncare a persoanelor cu obezitate. Scăderea consumului de zahăr duce la creşterea stabilităţii emoţionale.
Înlocuitorii naturali ai zahărului
Zahărul nerafinat (brun sau negru) – Extras prin procedee simple din trestia de zahăr, păstrează in compozitia sa vitamine si minerale care lipsesc celui rafinat: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier. Zahărul brut (brun) este mai închis la culoare şi are o formă mai neregulată.
Pentru prăjituri, cozonaci sau alte dulciuri, zahărul brut se comportă la fel că şi cel obişnuit, însă are punctul de topire mai jos, face mai puţină spumă şi este mult mai sănătos decât zahărul rafinat. Zahărul brun cuprinde urme de melasă (care conţine la rândul ei minerale) de la materia brută la trestia de zahăr.
Siropul de agave – Este obţinut din planta cu acelaşi nume, originară din Mexic. Conţine vitaminele B, C, D, E , calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, seleniu şi crom. Este recomandat diabeticilor, datorită poziţiei joase pe scara glicemică.