Cele mai bune plante care ne ajută să ne întărim imunitatea
Hipocrate a spus "Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană". În ciuda progreselor imense în medicină, proeminența acelei expresii nu a fost probabil niciodată mai pertinentă ca acum.
21 Iulie 2021, 13:52
Având în vedere pandemia de COVID-19 care afectează oamenii din întreaga lume, îmbunătățirea dietei noastre cu alimente sănătoase, care stimulează imunitatea și plante medicinale este o strategie de adăugat la seturile noastre de instrumente pentru o viață sănătoasă.
Sistemul nostru imunitar este uimitor, când este expus la ceva care ar putea fi potențial dăunător, acesta începe să acționeze, oferind o apărare împotriva organismelor infecțioase și a altor invadatori.
Imunitatea mai joacă rolul vital de a determina ce țesuturi aparțin corpului și de a le lăsa în pace și de a recunoaște și elimina rapid proteinele străine dintr-o bacterie sau virus. Sistemul imunitar este, de asemenea, responsabil pentru inflamație, procesul natural care are loc ca răspuns la leziuni.
Inflamația este extrem de importantă pentru a iniția vindecarea, dar prea mult din ea poate fi dăunătoare și este legată de boli de inimă, diabet, cancer și multe alte boli.
Din nefericire, sistemul nostru alimentar global este dominat de agricultura industrială. Instalațiile de fabricare a alimentelor produc alimente foarte procesate și rafinate, care nu oferă multă valoare nutritivă. Lipsa unei diete hrănitoare și sănătoase nu a condus numai la creșterea drastică a bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea și diabetul, ci afectează și sistemul nostru imunitar.
O dietă care se concentrează pe o nutriție sănătoasă poate ajuta la crearea unui sistem imunitar robust.
Un alt motiv bun pentru a vă apela la plante medicinale care stimulează imunitatea este reducerea dependenței de antibiotice. Unii experți în sănătate încep deja să avertizeze despre fenomenul rezistenței antimicrobiene.
Sistemele imune sănătoase pot combate multe tipuri de infecții microbiene minore fără a fi nevoie să fie prescrise antibiotice.
Cele mai bune plante care stimulează imunitatea pe care ar trebui să le puteți crește în grădina de acasă sunt usturoiul, ghimbirul, curcuma, echinacea și socul.
S-a demonstrat că usturoiul conține niveluri ridicate de alicină, un compus critic al plantei care acționează ca un germicid.
Un studiu științific recent a constatat că usturoiul poate îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar stimulând anumite tipuri de celule, cum ar fi macrofagele, limfocitele, celulele dendritice și eozinofilele, prin mecanisme care includ modularea secreției de citokine, imunoglobulină producția, fagocitoza și activarea macrofagelor.
Originar din Siberia, usturoiul este o cultură excelentă pentru a rezista la temperaturile înghețate ale iernii. Cu ceva îngrășământ natural cu conținut ridicat de azot, ar trebui să puteți începe să recoltați usturoi în iulie.
Pentru a obține cele mai multe beneficii medicinale ale usturoiului, consumați-l crud sau ușor gătit. Usturoiul prea gătit îi face să piardă o parte din potența efectelor sale antibacteriene și de stimulare a imunității.
Ghimbirul și turmericul (n.r. curcuma) au fost vestite de mult timp în medicină si gătit. Pe lângă faptul că oferă un aromă unică oricărui fel de mâncare, acestea sunt încărcate cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Rizomul comestibil, galben strălucitor al plantei de turmeric este unul dintre cele mai bune antiinflamatoare naturale pe care le puteți găsi. Deoarece inflamația cronică este una dintre cauzele principale ale mai multor boli cronice care afectează populația de astăzi, suplimentele de curcuma nu au fost niciodată mai populare.
Cercetările indică faptul că turmericul ar putea stimula și sistemul imunitar prin exercitarea efectelor imunomodulatoare asupra mai multor celule și organe ale sistemului imunitar.
În mod similar, ghimbirul poate combate inflamația cronică menținând în același timp un sistem imunitar sănătos. Studiile sugerează că ghimbirul poate îmbunătăți răspunsul imunitar și poate acționa ca o măsură de protecție datorită proprietăților puternice antivirale și antibacteriene ale ghimbirului.
Echinacea este una dintre cele mai bune plante care stimulează imunitatea. Cel mai probabil se poate găsi extract de Echinacea, deoarece mulți au ajuns să aprecieze efectele pozitive pe care această plantă le are asupra sistemului imunitar.
Studiile au arătat că consumul regulat de echinaceea poate crește numărul de celule albe din sânge, care combat infecțiile. O
Pe lângă efectele sale medicinale importante și de stimulare a imunității, este un plus pentru orice grădină de flori. Este o opțiune excelentă pentru a ajuta la atragerea polenizatorilor benefici în grădina și este extrem de ușor de cultivat.
Deoarece semințele de Echinacea au nevoie de o perioadă rece și umedă pentru a germina, cel mai bine este să le plantați toamna.
Cel mai bun mod de a profita de beneficiile medicinale ale echinacea este prin tincturi sau ceaiuri. Pentru ceaiuri, utilizați florile, tulpinile și rădăcinile plantei Echinacea și fierbeți cu apă pentru un remediu pe bază de plante care stimulează imunitatea. Tincturile se pot face amestecând frunze și flori de echinacee cu alcool de 80 de grade. Această strategie permite stocarea pe termen lung.
Socul crește de obicei sălbatic, în desișuri sau păduri din multe zone. Florile albe și boabele de culoare închisă sunt un remediu fantastic pentru stimularea imunității. Atât fructele, cât și florile de soc au un nivel ridicat de antioxidanți și vitamine care vă pot stimula sistemul imunitar. De sute de ani, oamenii s-au bazat pe sirop de soc pentru a ajuta la prevenirea și ameliorarea simptomelor de răceală și gripă.
Puteți face sirop de soc amestecând pur și simplu apă, soc, ghimbir, cuișoare și miere. Fierbeți acest amestec timp de o oră într-o oala mare și amestecați din când în când pentru a extrage elementele medicinale din boabele de soc.
Odată răcit, strecurați siropul gros în borcane de sticlă și luați o lingură din acest sirop o dată pe zi, mai ales în timpul sezonului gripal.
Usturoiul, ghimbirul, curcuma, echinaceea și socul sunt doar câteva dintre numeroasele plante puternice, care stimulează imunitatea. Practic, orice fruct care are un conținut ridicat de antioxidanți poate fi considerat un stimulent imunitar.
Petrut Mazilu
Foto: pixabay